Călin Georgescu părea, la un moment dat, una dintre figurile centrale susținute de AUR pentru poziția de prim-ministru. Susținerea oficială a fost retrasă ulterior, iar ruptura pare să fi fost provocată de ieșiri publice considerate nepotrivite de conducerea partidului. Claudiu Târziu a oferit, recent, o explicație detaliată privind motivele separării. Acesta a precizat că Georgescu a abordat teme sensibile, fără a avea o înțelegere solidă a acestora, fapt ce a generat tensiuni politice și reacții publice negative.
Claudiu Târziu: „Călin Georgescu nu stăpânea subiectele pe care le aborda”
Într-o intervenție la Antena 3, Claudiu Târziu a discutat despre contextul în care AUR a decis să nu-l mai susțină pe Călin Georgescu.
Târziu a subliniat că Georgescu „a făcut greșeala de a intra într-o zonă pe care nu o stăpânea.” Potrivit lui, fostul candidat a înțeles că independența îl avantajează și că preferă să nu fie asociat cu o formațiune politică.
„Pentru că declarațiile făcute atunci au suscitat tot felul de dezbateri care nu erau de actualitate în lumea politică. Domnul Georgescu a făcut greșeala de a intra într-o zonă pe care nu o stăpânea. Călin Georgescu a văzut reacțiile și a spus că el nu vrea să depindă de un partid, ci să evolueze singur. De atunci își dorea să candideze la președinție. Acum are precauția de a nu mai intra în dezbateri pe subiectele pe care nu le stăpânește. Acum nu mai e în cursă. Atât timp cât eu am crez mă gândesc să sprijin pe cineva care poate implementa acest curs”, a spus Târziu la Antena 3”, a spus Târziu.
Dosare controversate și sprijin din partea simpatizanților legionari
În trecut, Călin Georgescu a fost vizat de o anchetă, după ce a numit „martiri” doi lideri legionari condamnați pentru crime de război.
Declarația a fost făcută în timpul unui interviu acordat unei televiziuni importante din România. Procurorii au clasat cauza pe motiv că „fapta nu e prevăzută de Legea penală.” În decizie s-a menționat că „legislația nu este adaptată la realitățile faptice.”

Georgescu era deja considerat, din 2014, o figură apreciată în cercurile simpatizanților Mișcării Legionare. Un articol publicat atunci în „Cuvântul Legionar” îl numea „dușman mason” care „știe ce spune.”
O susținătoare vocală a lui Georgescu este Elena Puiu, o rudă a unui cunoscut legionar din Dobrogea. Ea îl sprijină în mod activ în campania pentru prezidențiale. Într-un interviu realizat cu acesta în anul 2020, publicat pe YouTube, Georgescu a elogiat Mișcarea Legionară.
El a afirmat: „Mișcarea Legionară, atunci când se va scrie istoria adevărată (…) se va arăta că a fost cea mai puternică esență și expresie de sănătate și de voință proprie venită din poporul român”.
Târziu: „Poate că Georgescu vrea să-și păstreze aura mitologică”
Claudiu Târziu a sugerat că tăcerea lui Călin Georgescu din ultima perioadă ar putea fi o strategie. Potrivit acestuia, este posibil ca Georgescu să nu își declare susținerea pentru George Simion deoarece vrea „să păstreze varianta aceea mitologică de salvare a neamului.”
De asemenea, Târziu a precizat că lipsa unei declarații explicite generează incertitudini: „Certitudinea lipsește câtă vreme Călin Georgescu nu iese public să spună da, îl susțin.”
Simion, considerat un substitut politic al lui Georgescu
Liderul AUR, George Simion, a afirmat că însuși Călin Georgescu i-a cerut să candideze în locul său. Potrivit lui Simion, scopul nu este câștigarea funcției, ci repetarea unui tur doi anulat anterior.

Claudiu Târziu a exprimat dubii asupra fezabilității unei astfel de strategii. Acesta a ironizat ideea conform căreia Simion ar renunța ulterior la mandat pentru Georgescu.
„Din declarațiile domnului Simion rezultă că dânsul e pe post de Călin Georgescu în această campanie, asta înțeleg eu și cred că mă pricep. De vreme ce tu spui că ești pe post de Călin Georgescu că vei candida și dacă obții acest mandat renunți la el pentru Călin Georgescu, cum? Face referendum? Cum? (…)Nu e permis de Constituție.
Există o adevărată mișcare de cult în jurul domnului Georgescu și pare că toată campania e despre acest candidat care nu participă la alegeri și pentru asta sunt de vină autoritățile pentru că au gestionat totul atât de prost încât au creat un mit în jurul lui Călin Georgescu”, a spus el.
Cofondatorul AUR consideră că lipsa unei declarații oficiale din partea lui Georgescu lasă loc speculațiilor. Publicul nu poate ști cu siguranță cine are sprijinul real al acestuia.
„AUR are doar un proiect politic: Simion președinte”
Târziu a recunoscut că din 2022 AUR nu a mai avut decât un singur obiectiv politic major. Acesta este candidatura lui George Simion pentru funcția de președinte al României. Din acel moment, partidul a renunțat la formula cu co-președinți.
Rezultatul obținut de George Simion la alegerile din noiembrie 2024 a fost descris de Târziu drept „dezamăgitor”. Candidatul AUR s-a clasat abia pe locul patru, deși fusese prezentat drept principalul reprezentant al suveraniștilor.
„După ce ne-am proiectat candidatul ca fiind reprezentantul cel mai bun al suveraniștilor, liderul opoziției, el a ieșit pe locul patru”, a spus Târziu.
Târziu a mai sugerat că Georgescu ar fi ales să nu se mai implice pentru că nu se mai regăsește în bătălia actuală. Potrivit acestuia, fostul candidat ar fi preferat să se retragă, așteptând un moment mai potrivit.
„Acum nu mai e în cursă și ar putea să spună orice și nu mai vrea că nu mai e bătălia lui și îl înțeleg într-o oarecare măsură”, a mai afirmat europarlamentarul.
Târziu sugerează o ruptură iminentă în AUR
În finalul declarațiilor sale, Claudiu Târziu a lăsat de înțeles că relația sa cu George Simion s-ar putea încheia în curând. El a anunțat că urmează o discuție crucială care va decide viitorul său politic în cadrul AUR.
Luni va avea o discuție cu Simion în urma căreia va decide dacă viitorul lui mai este în formațiunea politică extremistă, a anunțat Claudiu Târziu la Antena 3 CNN.