Leonid Sluțki critică anularea alegerilor prezidențiale din România
Decizia Curții Constituționale a României (CCR) de a anula rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale continuă să genereze reacții internaționale. Alexei Pușkov, șeful Comisiei pentru politica informațională a Consiliului Federației Ruse, și Leonid Sluțki, președintele Comisiei pentru Afaceri Externe din Duma de Stat, au calificat evenimentele din România drept o „lovitură de stat de facto”.
Alexei Pușkov a afirmat că anularea rezultatelor primului tur al alegerilor reprezintă o măsură orchestrată pentru a împiedica accesul la putere al candidatului independent Călin Georgescu. Potrivit oficialului rus, Georgescu ar fi fost sacrificat deoarece nu corespunde valorilor liberale europene promovate de Bruxelles și de guvernul de la București.
„Curtea Constituțională, care confirmase anterior rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale, a anulat acum aceste rezultate! Și asta s-a întâmplat cu două zile înainte de turul al doilea.
Motivul este victoria în primul tur a candidatului independent Călin Georgescu, care, potrivit elitei de guvernământ românești și liberalilor europeni, nu ar trebui să i se permită în niciun caz să vină la putere”, a declarat Pușkov pe Telegram.
În plus, acesta a criticat ceea ce a numit „dictatura liberală” a Uniunii Europene, susținând că doar candidații pro-Bruxelles pot ajunge la putere în statele membre.
„Europa crede că doar candidații liberali, pro-Bruxelles, care urăsc creștinismul, dușmanii Rusiei, ar trebui să ajungă la putere. Restul o să fie sacrificați fără milă. Acesta este sensul deciziei instanței române”, a mai spus oficial rus.
Comparații cu scenariul ucrainean din 2004
Leonid Sluțki a comparat situația din România cu Revoluția Portocalie din Ucraina din 2004, când protestele masive au condus la modificarea rezultatelor electorale și la alegerea unui lider pro-occidental.
Sluțki a susținut că anularea alegerilor din România reflectă o încercare a Occidentului de a controla procesul politic, ignorând voința populară.
„În mod evident, Occidentul şi apropiaţii săi de la Bucureşti nu s-au putut împăca cu alegerea poporului român în primul tur al alegerilor prezidenţiale şi au pornit scenariul ucrainean din 2004”, a afirmat el.
Georgescu, între criticile interne și externe
Călin Georgescu a respins în mod repetat orice asociere cu Rusia, susținând că agenda sa politică se limitează la apărarea intereselor naționale ale României. Sluțki a reiterat acest lucru, afirmând că nu există dovezi care să sugereze că Rusia ar fi intervenit în alegerile din România sau că Georgescu ar avea legături cu Moscova.
„Georgescu însuşi a respins în mod repetat legăturile cu Rusia, asigurând că îi pasă doar de problemele României şi de ‘pacea mondială’. Nu există niciun motiv să nu credem acest lucru.
Cu siguranţă, Rusia nu a intervenit în alegerile din România, la fel cum nu a intervenit nici în alegerile din Republica Moldova, la fel cum nu a intervenit nici în alegerile din Georgia şi America. Noi respectăm şi apărăm principiile non-interferenţei în afacerile statelor suverane”, a precizat Sluțki.
Decizia CCR de anulare a primului tur a fost justificată prin nereguli grave în procesul electoral, inclusiv în ceea ce privește finanțarea campaniei lui Călin Georgescu. Curtea a constatat că raportările financiare ale acestuia, care indicau zero cheltuieli, erau în contradicție cu amploarea reală a campaniei.