Crin Antonescu, îngrijorat de nivelul conspiraţionismului şi antioccidentalismului
Crin Antonescu, candidatul desemnat al coaliției de guvernare pentru alegerile prezidențiale, și-a exprimat preocupările legate de ascensiunea conspiraționismului și antioccidentalismului în România.
Într-o intervenție în cadrul emisiunii Insider Politic de la Prima TV, Antonescu a declarat că acest fenomen a fost observat de el în ultimii ani, dar nu se aștepta la un vot masiv în favoarea unui candidat precum Călin Georgescu, asociat cu astfel de idei.
”Eu să ştiţi că urmăresc destul de îngrijorat, cum se spune, de vreo doi-trei ani, modul în care, pe diferite canale, inclusiv media, oficial, podcasturi, site-uri, ş.a.m.d. a crescut şi un conspiraţionism, şi un antioccidentalism, şi un fel de critică permanentă şi mai niciodată justificată până la capăt împotriva democraţiei, împotriva UE, împotriva NATO. Toate lucrurile astea m-am gândit o vreme că sunt doar exerciţii de formă de frondă împotriva unui establishment românesc sau european sau american. (…) Dar că vom ajunge la un vot masiv, sunt 2 milioane de voturi pentru un om care spune nişte lucruri, după părerea mea, cam ca Ceauşescu prin ‘87-‘88 (…) la asta nu am aşteptat”, a declarat Crin Antonescu, sâmbătă, în emisiunea Insider politic de la Prima TV.
Întrebări și semne de întrebare legate de vot
Liberalul și-a exprimat îngrijorările cu privire la mecanismele care au dus la acest vot masiv pentru un candidat relativ necunoscut. El a subliniat necesitatea unei analize detaliate pentru a înțelege ce nu a funcționat în procesul electoral.
”Dar de ce această nemulţumire s-a concentrat spre un candidat aproape neobservat? Cum s-a întâmplat asta? Aici sunt nişte mari semne de întrebare şi eu cred, totuşi, că în momentul în care vom vedea tot dosarul a ceea ce s-a întâmplat, eu cred că aici nişte lucruri nu au fost în regulă, aşa cum s-a şi invocat de altfel pentru anularea alegerilor”, a spus Antonescu.
Garanții pentru viitorul proces electoral
Un alt aspect ridicat de Crin Antonescu a fost necesitatea de a asigura integritatea viitoarelor alegeri. El a atras atenția că validitatea votului este fundamentul democrației și că autoritățile trebuie să ofere garanții că astfel de situații nu se vor repeta.
”Dar cum, deodată, sute şi sute de mii de voturi s-au dus către un om anume, acela, şi nu s-au împărţit, dacă e vorba de suveranism, de naţionalism, de antioccidentalism, nu s-au împărţit la Simion, unde se aşteptau mai multe, fără să socotim cele care au venit… de ce nu s-au dus la domnul Terheş, care avea un discurs la vedere, articulat, suveranist, şi la alţii asta? Nu ştiu să spun, asta trebuie să spună alţii care au mijloacele la îndemână şi chiar obligaţia de a păzi şi că trebuie să vedem, în orice caz, ce garanţie avem că atunci, în mai sau când vom mai vota, nu se mai întâmplă la fel, pentru că atunci chiar suntem la baza ideii de a vota şi a validităţii votului ”, a declarat Antonescu.
Crin Antonescu, singurul candidat care va fi testat în sondaje din partea coaliţiei
Crin Antonescu este desemnat să fie singurul candidat al coaliției formată din PSD, PNL și UDMR care va fi inclus în sondajul comandat de Partidul Social Democrat, potrivit unor surse politice citate de Agerpres.
Cercetarea sociologică are ca scop analizarea trendurilor politice și măsurarea susținerii pentru diverse personalități care și-au exprimat intenția de a participa la alegerile prezidențiale.
În cadrul sondajului vor fi evaluate mai multe nume din spațiul politic românesc, precum Călin Georgescu, Elena Lasconi și Nicușor Dan. Totuși, Crin Antonescu rămâne singurul testat din partea coaliției, ceea ce subliniază strategia comună a partidelor de a-și concentra resursele asupra unui singur candidat.
„Din partea coaliției va fi un singur om testat,” au confirmat sursele, lăsând să se înțeleagă că un consens pare să se cristalizeze în jurul lui Antonescu.
Sursele politice sugerează că validarea candidaturii liberalului ar putea avea loc în cadrul unui eveniment comun organizat de PSD, PNL și UDMR. Această abordare ar consolida imaginea unității în cadrul coaliției și ar transmite un mesaj clar de sprijin pentru candidatul desemnat.