Avocata lui Călin Georgescu, Ingrid Mocanu, susține că unii judecători, inclusiv cei de la Curtea Constituțională a României (CCR), ar fi ajuns în funcții pe criterii politice și nu printr-un proces meritocratic.

Avocata lui Călin Georgescu lansează acuzații grave

Avocata a subliniat că speranța pentru un proces corect rămâne în mâinile judecătorilor care au obținut pozițiile prin concursuri riguroase, și nu prin numiri politice. Ea a exprimat îndoieli privind CCR, susținând că deciziile acestei instituții ar fi influențate politic, iar magistrații ar fi fost numiți pe criterii de loialitate față de structuri politice, inclusiv de la cabinetul prezidențial.

Un punct central al criticilor a fost legat de desemnarea unor judecători în dosarul lui Călin Georgescu. Avocata a menționat cazul Cristinei Ardeleanu, magistrat care ar judeca această cauză, și a adus în discuție presupusele legături ale acesteia cu figuri apropiate de Klaus Iohannis.

„Speranța noastră rămâne tot in puterea judecătorească si orice acțiune făcută la judecătorii de scaun cei care nu depind de puterea politica cei care si au ocupat scaunele prin concurs cei care au dat un examen dificil cei care doresc ca această țară să rămână una democratica acolo ne este speranța juridic ne era mai ușor la CCR însă acolo nu mai e nimic juridic.

Noi suntem in starea in care suntem pentru că cineva a încălcat Constituția adică niște oameni politici cei de la CCR s-au proțăpit acolo din funcții politice de pe la cabinetul lui Iohannis, unde eu știu ce făceau ei acolo, răspundeau la telefoane, mai dădeau niște telefoane să se rezolve problemele, că ce să facă un consilier de președinte?!”, a spus avocata la Realitatea.

Călin Georgescu, protest (4)
SURSĂ FOTO: Inquam Photos / George Călin

Avocata a indicat că drepturile lui Georgescu au fost încălcate în mod sistematic

Mai mult, a fost pus sub semnul întrebării și rolul Georgianei Viorel, care ar fi preschimbat termenul procesului, în contextul în care aceasta ar avea legături prin intermediul soțului cu o casă de avocatură ce ar fi gestionat anterior cauze ale președintelui.

Avocata a catalogat procesul drept o „execuție sumară”, menită să mențină la putere persoane care ar fi pierdut sprijinul electoral, sugerând astfel că anumite decizii juridice ar fi fost luate pentru a servi intereselor politice. Ea a indicat că dosarul în sine este dificil de înțeles și că ar exista motive să se creadă că drepturile lui Călin Georgescu au fost încălcate în mod sistematic.

„Nu știm cum a ajuns doamna Ardeleanu Cristina să judece această cauză (n.red. – contestația lui Călin Georgescu privind anularea alegerilor prezidențiale). Mai mult decât atât, Georgiana Viorel să preschimbe termenul. Doamna este soția unui avocat de la casa de avocatură care s-a ocupat de procesele domnului Iohannis.

Nu se înțelege nimic din acest dosar, practic a fost o execuție sumară pentru menținerea în funcție a unor persoane care au pierdut alegerile”, a conchis avocata.