Maria Vasii, avocata lui Călin Georgescu, susține că, în cazul în care Guvernul va continua să refuze organizarea unui nou scrutin, acesta ar putea fi tras la răspundere în fața unei jurisdicții penale.

Avocata lui Călin Georgescu spune că vor avea loc anchete

Potrivit declarațiilor sale, în perioada următoare vor avea loc anchete atât în România, cât și în afara țării, iar instituțiile relevante vor primi documente suplimentare care să susțină solicitarea reluării turului doi.

„Vor fi depuse documente devastatoare atât la Haga, cât și la Strasbourg, pentru reluarea turului doi. Veți vedea că după informările noastre săptămâna viitoare vor fi aceste anchete atât în țară cât și în străinătate. Sunt chemată să duc anumite documente care ne au fost cerute atât la Haga cât și la Strasbourg. Așadar, avem o săptămâna foarte grea o săptămâna în care toate instituțiile relevante vor primi dovezi suplimentare”, a subliniat avocata.

De asemenea, Vasii a subliniat că va fi prezentată o serie de dovezi care au fost cerute de instanțele internaționale. În cazul în care, în urma acestor demersuri, autoritățile române nu vor lua măsuri pentru organizarea unui nou tur de scrutin, consecințele juridice asupra acestora vor deveni inevitabile. Ea a precizat că se va analiza întreaga activitate desfășurată până în acest moment și că se va aștepta verdictul anchetatorilor pentru a stabili dacă procesul electoral a fost afectat de nereguli.

„Dacă după toate aceste demersuri Guvernul nu va înțelege să reia turul doi așa cum avem aceste recomandări explicite în raportul Comisiei de la Veneția, probabil că vor ajunge să fie supuși unei jurisdicții penale față de care nu am niciun dubiu se va vedea toată activitatea care s a desfășurat pe lângă lege, fără să-i spun frauduloasă sau ilegală. Vom vedea concluziile anchetatorilor”, a conchis avocata.

Calin Georgescu
SURSA FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Simona Niculescu spune că lipsa motivării demonstrează absența unor dovezi solide

Amintim că decizia judecătorilor de a respinge procesul lui Călin Georgescu continuă să fie contestată, în condițiile în care, de peste două săptămâni, aceștia nu și-au motivat hotărârea, deși legea impunea ca acest lucru să fie făcut în termen de 48 de ore.

Simona Niculescu, reprezentanta Asociației PUBLIC ATTITUDE, care a depus o contestație la Înalta Curte împotriva magistraților, susține că lipsa motivării demonstrează absența unor dovezi solide, aspect care ar putea avea un impact semnificativ în eventualitatea reluării turului doi al alegerilor.

Niculescu consideră că judecătorii întâmpină dificultăți în redactarea unei justificări credibile pentru hotărârea adoptată. Ea a explicat că asociația pe care o reprezintă a intervenit în sprijinul Coaliției pentru Apărarea Statului de Drept și al lui Călin Georgescu în procesul aflat la acea vreme în fața Curții de Apel. Scopul acestei intervenții a fost acela de a solicita instanței să verifice compatibilitatea hotărârilor adoptate de Biroul Electoral Central cu tratatele internaționale la care România este parte.

„De ce nu au motivat în 48 de ore? După părerea mea, au adoptat hotărârea, au respins recursurile. Acum se chinuie să vadă ce vor putea scrie că să fie cât de cât credibil. Asociația nostra a intervenit în sprijinul Coaliției pentru Apărarea Statului de Drept, în sprijinul domnului Călin Georgescu, în procesul care era la vremea aceea în față Curții de Apel.

Am avut o solicitare simplă: să verifice instanța compatibilitatea adoptării acelor hotărâri ale BEC cu tratatele pe care România le-a semnat. Nu s-a făcut nici măcar un început de analiză. Nu s-a făcut niciun fel de analiză a cererilor noastre. Acum Înalta Curte a respins, la rândul ei, recursurile formulate și se chinuie să motiveze. Așteptăm cu interes maxim motivarea respingerii recursului”, a declarat Simona Niculescu.

Potrivit acesteia, instanța nu a efectuat nici măcar o analiză preliminară a acestor cereri, iar decizia Înaltei Curți de a respinge recursurile depuse nu a fost urmată de o motivare clară. Niculescu a subliniat că există un interes maxim pentru justificarea respingerii recursului și așteaptă ca autoritățile să ofere explicații oficiale.