În CV-ul său oficial, Călin Georgescu susține că, între 2015 și 2016, a fost consilier special al directorului general al ONU Geneva. Această informație a fost infirmată de către ONUG, care a declarat că acesta nu a fost niciodată angajat al Oficiului Națiunilor Unite la Geneva și nu a deținut o astfel de poziție.
Călin Georgescu a primit o nouă lovitură
În perioada 2011-2013, Georgescu a susținut că a lucrat ca raportor special al ONU, însă și aici au apărut clarificări. Potrivit ONU, între 2010 și 2012, Georgescu a fost raportor special pentru efectele adverse ale transportului de produse și deșeuri toxice asupra drepturilor omului.
Acest rol este însă unul independent, raportorii speciali fiind experți externi desemnați de Consiliul pentru Drepturile Omului. Aceștia nu sunt angajați ai ONU, nu fac parte din personalul organizației și nu primesc remunerație financiară pentru activitatea lor.
„Domnul Călin Georgescu nu a fost niciodată angajat la Oficiul Națiunilor Unite la Geneva (UNOG) și nu a avut nicio afiliere, funcție oficială sau angajare ca „Consilier Special” al Directorului General al ONUG în perioada 2015-2016”, a transmis ONU Geneva pentru Antena 3.
Într-un interviu acordat pe platforma YouTube, Călin Georgescu a susținut că a lucrat la ONU timp de aproape 18 ani, începând cu activitatea sa în cadrul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) din România. El a afirmat că a fost director pentru un proiect strategic legat de dezvoltarea sustenabilă a României.
Această declarație este însă contrazisă de informațiile oficiale. Oficiul Națiunilor Unite la Geneva (ONUG) a confirmat că Georgescu nu a avut nicio afiliere oficială sau funcție permanentă în cadrul ONU Geneva.
„În perioada 2010-2012, domnul Georgescu a fost Raportor Special cu privire la obligațiile privind drepturile omului legate de gestionarea ecologică și eliminarea substanțelor și deșeurilor periculoase. Dl. Georgescu și-a prezentat demisia în noiembrie 2012.
Vă rugăm să rețineți că raportorii speciali sunt experți independenți numiți de Consiliul pentru Drepturile Omului, care este un organism interguvernamental din cadrul sistemului Națiunilor Unite, format din 47 de membri selectați pentru un mandat de trei ani. Nu sunt membri ai personalului ONU și nu primesc remunerație financiară”, conform ONU Geneva.
A deținut poziția de raportor special al ONU pentru efectele adverse ale transportului de deșeuri toxice
În perioada 2010-2012, Georgescu a deținut poziția de raportor special al ONU pentru efectele adverse ale transportului de deșeuri toxice și periculoase asupra drepturilor omului. Acest rol includea monitorizarea și cercetarea traficului ilicit de deșeuri toxice, elaborarea de recomandări și menținerea unei evidențe a cazurilor de impact negativ asupra sănătății și vieții.
Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, acest mandat, înființat în 1995 și revizuit în 2008, presupune ca raportorul să acționeze independent, fără influențe guvernamentale sau remunerații din partea ONU.