Horațiu Potra, șeful mercenarilor despre care se spune că este cel care coordonează paza lui Călin Georgescu, a fost reținut din trafic alături de alte 20 de persoane. Poliția a oprit mai multe mașini care se îndreptau spre București și a găsit în acestea un arsenal format din zeci de arme albe, două pistoale și sume mari de bani. Toți cei reținuți au fost duși la audieri.

Autoritățile suspectează că Horațiu Potra și grupul său ar fi avut intenția de a tulbura liniștea și ordinea publică, în contextul în care Călin Georgescu îndemnase oamenii să meargă în fața secțiilor de votare, deși alegerile prezidențiale au fost anulate.

Declarațiile lui Călin Georgescu despre reținerea lui Horațiu Potra

Călin Georgescu a declarat că nu are o relație directă cu Horațiu Potra.

„Știu de Horațiu Potra, nu de acum, e chestie mai veche, dar nu l-am întâlnit personal”, a spus Georgescu.

Întrebat de mai multe ori dacă l-a întâlnit sau nu, Georgescu a avut un răspuns bizar: „nu am de ce să spun lucrul ăsta. Știu și eu cum a auzit toată lumea.”

De asemenea, Georgescu a solicitat desecretizarea ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) pentru a afla acuzațiile formulate împotriva sa.

„Cer să se desecretizeze ședința CSAT ca să vedem care sunt acuzațiile. La ce s-a întâmplat vineri e o lovitură de stat, făcută de statul însuși”, a spus fostul candidat la prezidențiale.

În cadrul aceleiași intervenții, Călin Georgescu a criticat Curtea Constituțională a României (CCR), numind-o „o fundătură juridică” și „stat în stat”. El a susținut că instituția a fost construită astfel încât să fie folosită de „statul oligarhic”.

Georgescu a adus critici și Consiliului Național al Audiovizualului (CNA), comparând funcționarea acestuia cu cea a CCR.

Mesaje despre pace și suveranitate

Călin Georgescu a respins acuzațiile de incitare la război și a reafirmat că mesajele sale au fost întotdeauna despre pace.

„Mi s-a spus că incit la război. Eu tot timpul am vorbit de pace, de război au vorbit ei”, a spus Georgescu.

El a mai subliniat că România nu dorește să iasă din Uniunea Europeană sau NATO, dar că este nevoie de negocieri pentru susținerea intereselor și suveranității țării.

„Nu suntem în poziția de a ieși din UE și NATO, dar e nevoie să negociem interesul și suveranitatea noastră”, a mai spus Călin Georgescu.

Mai multe arme și sume de bani au fost găsite într-un autoturism aflat în trafic în județul Prahova, în care se afla Horaţiu Potra, cunoscut drept lider al unei grupări de mercenari care a acționat în Africa.

În urma controlului autoturismului, polițiștii au găsit un pistol, un dispozitiv de împrăștiere gaze iritant-lacrimogene cu aspect de pistol și butelia aferentă cu piper, o bucată de articol pirotehnic tip petardă, un dispozitiv tip box, un topor, cinci cuțite tip briceag, trei cuțite, două lame de cuțit, un baston telescopic, precum și sumele de 24.990 de lei, 5.197 de dolari, 200 de coroane cehe, 100 de euro și 560.000 de franci congolezi.