Călin Georgescu a renunțat, în tăcere, la funcția de președinte al Asociației „Pământul Strămoșesc”, organizația pe care a fondat-o în 2021. Deși demisia sa a avut loc la finalul anului 2024, abia recent au ieșit la iveală detalii despre schimbările din cadrul asociației.
Între timp, procesul privind modificarea conducerii a ajuns în instanță, iar autoritățile analizează legalitatea acestor schimbări.
Călin Georgescu a părăsit „Pământul Strămoșesc” la sfârșitul anului 2024
Călin Georgescu, alături de Bogdan Vacusta și Ovidiu Hurduzeu, a înființat în octombrie 2021 Asociația „Pământul Strămoșesc”, un ONG care își propunea să sprijine gospodăriile tradiționale, meșteșugurile, cultura și valorile familiei.
Într-un anunț făcut pe 11 februarie 2025 pe Facebook, Georgescu a informat publicul despre perchezițiile care au avut loc la sediul organizației, dar și la domiciliul lui Radu Pally, coordonatorul campaniei sale.
Conform Inspectoratului General al Poliției Române, aceste acțiuni au fost desfășurate în cadrul unui dosar penal aflat sub supravegherea procurorilor, fiind respectate toate procedurile legale.
Pe site-ul oficial al asociației, în secțiunea „Echipa”, Călin Georgescu apărea listat ca președinte și fondator, alături de vicepreședintele Ciprian Arghirescu și directorul de dezvoltare Monica Danciu.
Proces pentru schimbarea conducerii în asociație
În data de 27 ianuarie 2025, numele Asociației „Pământul Strămoșesc”, reprezentată de Ungureanu Lucian Georgel, a fost înregistrat la Judecătoria Rădăuți într-un dosar ce vizează modificări ale actelor constitutive.

Concret, în acest proces s-a solicitat recunoașterea oficială a retragerii lui Călin Georgescu din funcția de președinte și desemnarea unui nou lider.
Potrivit informațiilor Fanatik, dosarul vizează „modificări acte constitutive persoane juridice – înscriere modificare Consiliu Director”.
Asociația, reprezentată de membrul asociat Ungureanu Lucian Georgel, a cerut recunoașterea oficială a schimbărilor din conducerea organizației.
Potrivit statutului organizației, președintele are posibilitatea de a delega temporar sau permanent anumite responsabilități către vicepreședinte, directorul de dezvoltare sau alte persoane din cadrul asociației.
Aceste atribuții trebuie însă să fie exercitate în limitele stabilite de lege și reglementările interne.
Controverse privind reprezentarea legală a asociației lui Călin Georgescu
În cadrul dosarului s-a constatat că Ungureanu Lucian Georgel nu avea o împuternicire clară pentru a reprezenta organizația în fața instanței în vederea înscrierii modificărilor aduse statutului.
Judecătorii au analizat procesul verbal al Adunării Extraordinare din 28 decembrie 2024 și au constatat că nu există o hotărâre clară care să ateste această împuternicire.
Din hotărârea Adunării Generale nr. 40/28.12.2024 reiese că s-au votat schimbări importante în conducerea asociației, însă documentul nu conține toate detaliile necesare pentru ca modificările să fie validate legal.
Dosarul a fost trimis la Tribunalul Suceava după respingerea cererii inițiale
Pe 14 februarie 2025, Judecătoria Rădăuți a respins solicitarea asociației de a modifica actele constitutive. Instanța a motivat decizia prin faptul că nu fusese depus un statut actualizat al organizației, iar cererea nu conținea toate elementele necesare pentru validarea schimbărilor.
În urma acestei hotărâri, Ungureanu Lucian Georgel a formulat apel, iar dosarul a fost transmis Tribunalului Suceava, unde a fost înregistrat pe 17 martie 2025. Momentan, nu a fost stabilită o dată pentru următorul termen de judecată.
Între timp, pe site-ul oficial al Asociației „Pământul Strămoșesc” nu au fost publicate informații despre actuala conducere a organizației sau despre modificările din structura acesteia.