Călin Georgescu, fost prezidențiabil și cunoscut critic al sistemului politic românesc, a oferit o serie de răspunsuri incisive și provocatoare la întrebările care i-au fost adresate în cadrul unei recente discuții.
Printre subiectele abordate, s-au regăsit teme precum intențiile politice ale actualului președinte Klaus Iohannis, influența sistemului oligarhic internațional asupra României și perspectivele asupra unui viitor electoral al țării.
În fața întrebării legate de Klaus Iohannis, Călin Georgescu a declarat cu un ton ferm că actualul președinte ar putea urmări un mandat pe viață.
„Cam spre asta se îndreaptă. Am înțeles că mâine pleacă într-o călătorie. Așa a plecat și Ceaușescu înainte de ’89”, a afirmat acesta, aluzie la evenimentele care au marcat căderea regimului comunist în România.
Aceste remarci sugerează un scepticism profund față de direcția în care ar putea evolua politica românească sub conducerea actualului președinte.
Schimbarea dorită de popor
Întrebat despre ura pe care o manifestă față de „sistemul” existent, Călin Georgescu a subliniat că problema nu este legată de schimbarea unor figuri politice, ci de o reformă de profunzime a întregii structuri.
„Tot ce s-a întâmplat în ultimii 35 de ani este, pentru sistem, imposibil de crezut că se poate schimba. Iar poporul român, trezit în conștiință, vrea schimbare de sistem, nu de stăpân. A venit vremea marii schimbări”, a spus Călin Georgescu.
Aceste cuvinte reflectă viziunea sa despre o schimbare fundamentală, în care România ar trebui să evolueze spre un sistem politic mai transparent și responsabil.
Războaiele și interesele oligarhiei
Un alt subiect fierbinte al discuției a fost legat de implicațiile geopolitice și de riscul unui conflict armat.
Călin Georgescu a spus clar că, sub conducerea sa, România nu va fi niciodată parte a unui război:
„Cu mine niciodată nu se va întâmpla asta. Nu se va mișca niciun fir de păr de pe capul niciunui român.”
În plus, el a subliniat importanța unui sistem internațional de pace, acuzând oligarhia internațională, inclusiv bancherii, de manipularea și provocarea războaielor.
Soros și manipularea sistemului
În ceea ce privește influența miliardarului George Soros în România, Călin Georgescu nu a evitat să critice implicarea acestuia în afaceri politice și economice.
„Soros a fost în România în primele zile după decembrie ’89, dar cred că e mai mult decât atât. Sistemul oligarhic depășește cu mult ce a manipulat și corupt Soros în societatea românească”, a afirmat fostul prezidențiabil.
Aceasta evidențiază o convingere puternică că influența externă asupra României este mult mai complexă și mai adâncă decât se înțelege de obicei.
Problemele finanțării partidelor politice
Un alt punct important abordat de Georgescu a fost problema finanțării partidelor politice. Călin Georgescu a subliniat că, dacă va ajunge la putere, va opri finanțările de la bugetul statului pentru campaniile electorale, iar partidele vor trebui să se autofinanțeze.
„Partidele se vor autofinanța, nu de la bugetul statului,” a spus el, evidențiind astfel o viziune de reformă a sistemului electoral, care să reducă influența capitalului mare asupra politicii interne.
În ceea ce privește viitorul său electoral, Georgescu a menționat că urmează o nouă etapă juridică în disputele sale legale.
„Avem joi, la ora 11:00, la Curtea de Apel București, înfățișare. Voi fi prezent împreună cu avocații mei și sperăm într-o victorie pentru poporul român”, a adăugat acesta, semnalând un angajament continuu pentru schimbarea pe care o propune.