Dumitru Iliescu: anularea alegerilor prezidențiale, orchestrată de oameni de afaceri influenți
Fostul șef al Serviciului de Protecție și Pază (SPP), Dumitru Iliescu, a declarat că anularea alegerilor prezidențiale a fost rezultatul unei acțiuni orchestrate de oameni de afaceri importanți din România, care s-au simțit amenințați de planurile naționaliste ale lui Călin Georgescu privind resursele naturale ale țării.
Potrivit acestuia, decizia de anulare a alegerilor ar fi fost influențată de statul paralel, cu presiuni externe orchestrate prin intermediul unor structuri interne.
Dumitru Iliescu a afirmat că declarațiile lui Călin Georgescu despre utilizarea resurselor naturale în interesul poporului român au declanșat reacții ostile din partea unor persoane influente. Iliescu susține că acești oameni, puternici atât economic, cât și politic, au orchestrat anularea alegerilor pentru a-l împiedica pe Georgescu să își continue campania.
„În momentul în care l-am văzut pe domnul Georgescu că vine cu declarații despre resurse și planul său de a le folosi în interesul poporului român, mi-am dat seama că va începe o avalanșă puternică împotriva domniei sale și așa s-au și petrecut lucrurile.
Cei care sunt la baza anulării alegerilor sunt persoane foarte puternice atât din punct de vedere economic cât și din punct de vedere politic. Nu va fi atât de simplu. Cei care au orchestrat această acțiune împotriva domniei sale nu se vor da ușor învinși și vor căuta prin diverse mijloace să îi interzică participarea la alegeri.
Ei știau că în spatele campaniei de pe TikTok nu se află un Federația Rusă, ci se află un partid din România. E o presiune externă dar realizată prin intermediul celor din interior, care sunt parte a statului paralel. Ei au creat presiuni pe structurile interne ca să poată să determine o asemenea situație. Este o decizie care, oricum ai încerca să o analizezi, este total în afara legii (n.r. – Anularea alegerilor)”, a spus Dumitru Iliescu la Realitatea TV.
Decizia Curții de Apel București
Marți, Curtea de Apel București a respins majoritatea cererilor și contestațiilor depuse de Călin Georgescu împotriva Biroului Electoral Central (BEC). Contestațiile vizau anularea deciziilor prin care turul doi al scrutinului prezidențial a fost anulat. Deși judecătorii nu s-au pronunțat pe fondul dosarului, hotărârea poate fi interpretată ca o validare a deciziilor BEC și CCR.
Georgescu are la dispoziție cinci zile pentru a contesta decizia Curții de Apel la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ). Soluția a fost pusă la dispoziția părților pe 31 decembrie 2024.
Contextul anulării alegerilor prezidențiale
Alegerile prezidențiale au fost anulate în urma unor decizii ale Curții Constituționale și BEC, fiind invocate suspiciuni privind finanțarea campaniei electorale a lui Călin Georgescu și influențele asupra procesului electoral.
Georgescu și susținătorii săi au contestat aceste decizii, afirmând că reprezintă un atac politic menit să-l împiedice să participe la alegeri.