Călin Georgescu, fost candidat la alegerile prezidențiale, a reacționat în fața creării Scutului European pentru Democrație, un nou organism european care ar putea influența procesele electorale din statele membre ale Uniunii Europene. Într-o postare pe X, Georgescu i-a transmis un mesaj direct lui Elon Musk, atrăgând atenția asupra riscurilor unei astfel de comisii.
Reacția lui Călin Georgescu față de noua comisie europeană
Călin Georgescu, care a surprins scena politică în primul tur al alegerilor prezidențiale, a exprimat îngrijorări cu privire la Scutul European pentru Democrație.
Acesta consideră că noul organism al Uniunii Europene ar putea deveni un instrument de control asupra proceselor democratice din statele membre.
![Elon Musk](https://media.capital.ro/wp-content/uploads/2025/01/Elon-Musk-scaled-e1737726730754-1200x675.jpg)
Într-o postare publicată pe platforma X, Georgescu i se adresează direct lui Elon Musk și lansează o întrebare retorică privind viitoarele ținte ale acestei comisii:
„Când democrația primește un cal troian sub forma unei comisii care decide ce este democratic sau nu, atunci știi că nu mai este democrație! România (a fost) prima. Elon Musk, Germania urmează?”.
When democracy receives a Trojan horse in the form of a commission that decides what is democratic or not, then you know it’s no longer democracy!
Romania (was) first.@elonmusk Germany next? https://t.co/DCIDZBb5AN
— Călin Georgescu OFFICIAL ACCOUNT (@CG_Romania) February 5, 2025
Acest mesaj a fost postat alături de un alt tweet care susține că noua comisie ar putea avea puterea de a invalida alegerile din statele membre, în cazul în care rezultatele acestora nu corespund intereselor Uniunii Europene.
Conducerea Scutului European pentru Democrație
Noul organism creat de Parlamentul European va fi condus de Nathalie Loiseau, reprezentantă a grupului Renew din Franța.
Totodată, comisia va avea mai mulți vicepreședinți, printre care Csaba Molnár (S&D, Ungaria), Sandra Kalniete (PPE, Letonia), Stefano Cavadegna (ECR, Italia) și Vasile Dîncu (S&D, România).
Rolul principal al acestei comisii este de a analiza legislația și măsurile UE care pot influența democrația la nivel european.
Se dorește prevenirea unor eventuale ingerințe externe în procesele electorale și întărirea mecanismelor de apărare împotriva manipulării informaționale.
Vasile Dîncu explică misiunea comisiei
Vicepreședintele comisiei, Vasile Dîncu, a prezentat obiectivele acestui nou for european. Acesta a explicat că noul organism va monitoriza legislația existentă și viitoare, propunând soluții pentru protejarea democrației în spațiul comunitar.
„Parlamentul European a votat în 18 decembrie 2024 înființarea unei noi comisii speciale privind Scutul European pentru Democrație.
Comisia va evalua legislația și măsurile UE existente și planificate în lumina posibilelor interferențe rău intenționate în procesele democratice, inclusiv în perspectiva viitorului Scut european pentru democrație inclus în documentul programatic al Comisiei Europene pentru perioada 2024-2029.
Comisia are rolul de a propune soluții tangibile pentru a consolida rezistența UE la amenințările și atacurile hibride și pentru a îmbunătăți cadrul juridic și instituțional al Uniunii. În plus, EUDS va examina activitățile Comisiei și ale Serviciului European de Acțiune Externă în combaterea manipulării și interferenței informațiilor străine”, a declarat Vasile Dîncu.
Această inițiativă este privită cu scepticism de unii actori politici și sociali, care consideră că ar putea fi folosită pentru a influența deciziile politice interne ale statelor membre.