Călin Georgescu, candidatul independent care aspiră la funcția de președinte al României, are un trecut legat de cariere politice influente, fiind considerat un om al sistemului.

Deși pretinde că nu este omul sistemului, în perioada 1997-1998, Georgescu a ocupat funcția de secretar general în Ministerul Apelor, Pădurilor și Protecției Mediului. Concursul a fost manipulat, iar procesul de selecție a fost controversat. Totul se întâmpla în perioada guvernării Victor Ciorbea.

Conform documentelor din acea perioadă și declarațiilor din presă, atribuirea postului de secretar de stat a fost marcată de intervenții politice și modificări de note.

Călin Georgescu și concursul controversat din 1997

În septembrie 1997, Guvernul României a înființat postul de secretar de stat pentru ministere, iar Ministerul Apelor, Pădurilor și Protecției Mediului (MAPPM) a fost printre primele instituții care au făcut angajările printr-un concurs organizat pentru această funcție.

Georgescu, absolvent al Facultății de Îmbunătățiri Funciare, l-a avut ca adversar în concurs pe Aurelian Virgil Băluță, care era absolvent al două facultăți, ASE și Drept. Examenul a inclus o probă scrisă și una orală, scriu cei de la Adevărul.

Adevărul, din România liberă
SURSA FOTO: Adevărul, din România liberă

Președintele comisiei de examinare era, la acel moment, Ioan Olteanu, deputat PD și ministru al MAPPM. După desfășurarea probelor, Băluță a obținut 7,24 la scris și 8,25 la oral, iar Călin Georgescu a primit 7 la scris și 7,25 la oral.

 „După toate calculele aritmetice „reuşit” trebuia să fie Băluţă Aurelian Virgil. Dar instrucţiunile de la PD erau să instalat în funcție Georgescu Călin, aşa că onor ministrul loan Oltean a găsit soluţia. Când şi-a dat seama că subordonaţii săi, care făcuseră parte din comisie, nu au fost prea docili să acorde note mai mari (fie şi nemeritate) preferatului său, a găsit rapid colacul de salvare.

Ce credeţi că i-a trecut prin cap domnului ministru?  Ca să mărească media lui Georgescu Călin s-a încropit ulterior o anexă cu rubrici inventate, fără ştirea membrilor comisiei. Aşadar, alte elemente de apreciere au adus la notele lui Georgescu Călin „un mic adaos comercial” de 9,66”, arăta ziarul „România Liberă” pe 6 februarie 1998.

Astfel că, după calcule și ajustări, Georgescu a fost declarat câștigător.

„În final, după adunări, înmulțiri și împărțiri, Călin Georgescu a ajuns câștigător, Ministrul MAPPM, cu portofoliu de la PD, a răsuflat ușurat, fără să își imagineze mai devreme sau mai târziu că adevărul va ieși la suprafață”, mai scrie ziarul.

Intervenția politică și schimbarea notelor

Potrivit unui articol publicat în „România Liberă”, la acea vreme, ministrul Ioan Olteanu, aflat la conducerea MAPPM și membru al Partidului Democrat, a intervenit pentru a modifica rezultatele concursului.

Printre rubricile adăugate de fostul ministru Ioan Olteanu s-au numărat participarea la simpozioane și cunoașterea unei limbi străine. Deși Olteanu nu stăpânea nici o limbă străină, el l-a examinat personal pe Georgescu și i-a acordat nota maximă de 10.

Viorel Raicu, secretar de stat în Ministerul Apelor, Pădurilor și Protecției Mediului la acea vreme, a declarat:

„Nu am cunoştinţă de acele elemente de apreciere care au fost adăugate ulterior la dosar. Ce pot spune este că Băluţă a fost mult mai bun şi eu eram convins că va fi declarat reuşit. Numai că…”, declara acesta.

Recompensa politică și legăturile cu Ioan Olteanu

În continuare, presa a relatat că Ioan Oltean a fost recompensat ulterior cu o funcție importantă la Centrul Național de Dezvoltare Durabilă, instituție în care Georgescu deținea o funcție de conducere.

Unii jurnaliști au speculat că, în ciuda modului în care a obținut funcția, Georgescu ar fi avut sprijin politic constant, iar carierele sale politice ulterioare ar fi fost favorizate de aceste legături.

„Mulţi s-au întrebat care va fi soarta lui Călin Georgescu dacă Partidul Democrat se retrage de la guvernare.

Dar la fel de mulţi şi-au exprimat îngrijorarea că omul care a luat examenul pe pile ar putea să treacă in viitoarea barcă ce va ajunge la conducerea ministerului deoarece dom’ Călin, din 1990 şi până în prezent, a curtat mai toate partidele doar, doar va ajunge ministrul Mediului, o funcţie mult râvnită.

Cert este că domnia sa confundă gestionarea unui minister cu un simpozion de sfârşit de săptămână, la munte sau in Delta Dunării”, scria presa.