Călin Georgescu, candidat independent la alegerile prezidențiale, a declarat că susține mutarea ambasadei României la Ierusalim, în conformitate cu dorința statului Israel. El a făcut mai multe dezvăluiri, atât despre religia sa, cât și despre familia din care provine.
Adevărul despre familia lui Călin Georgescu
Călin Georgescu s-a născut pe 26 martie 1962, în București, în pitorescul cartier Cotroceni, cunoscut pentru istoria și farmecul său arhitectural. Provenind dintr-o familie cu rădăcini puternic ancorate în tradiția ortodoxă, bunicii săi au fost toți preoți ortodocși, reflectând o moștenire spirituală profundă.
Cu toate acestea, tatăl său, Scarlat Georgescu, a ales un alt drum profesional, fiind inginer agronom. Acesta s-a remarcat ca autor al unui manual de cadastru funciar dedicat liceelor agricole, un material didactic de referință utilizat pe scară largă în perioada regimului comunist.
În cadrul emisiunii de la Gândul, acesta a fost întrebat cum răspunde acuzațiilor de antisemitism. Candidatul la alegerile prezidențiale spune că aceste acuzații sunt nefondate.
El a subliniat că este creștin „prin sânge și formare” și că acest fapt este incompatibil cu orice formă de antisemitism. Georgescu a adăugat că proveniența sa dintr-o familie cu o lungă tradiție ortodoxă, în care toți bunicii săi au fost preoți, îi susține această poziție. De asemenea, el a menționat că tatăl său a avut o carieră în armată, înainte de a deveni inginer.
„Eu nu sunt anti-semit. Eu sunt creștin prin sânge, prin formarea mea, deci nu am cum să fiu anti-semit. Toți bunicii mei au fost preoți ortodocși, în afară de tata care a fost militar și apoi s-a orientat către inginerie. Aici este țara noastră, nu am primit-o în dar nici de la Bruxelles, nici de la Washington, am primit-o în dar de la Dumnezeu, prin puterea iubirii. Asta este un fapt și fiind așa, totul se poate discuta, pentru că sunt în țara mea. Nu poate să vină cineva din afară să îmi spună ce să fac. Eu îi respect total, dacă ei mă respectă pe mine”, a conchis Georgescu.
Candidatul independent la prezidențiale a absolvit Institutul Agronomic „Nicolae Bălcescu” din București în 1986.
Ulterior, a obținut un doctorat în pedologie, știința care studiază solul. Acesta a urmat și cursuri postuniversitare în securitate și apărare la Colegiul Național de Apărare „Carol I”.
După Revoluție, a avut un parcurs profesional divers. Mai precis, acesta a fost:
- inginer agronom;
- secretar general în Ministerul Mediului;
- director în Ministerul Afacerilor Externe;
- director executiv al Centrului Național pentru Dezvoltare Durabilă;
- a ocupat și poziții la ONU, activând în domeniul conservării mediului.
Călin Georgescu clarifică poziția sa față de Israel
Georgescu a precizat că, din perspectiva sa, această decizie ar reprezenta un câștig pentru ambele părți, subliniind faptul că mulți români care vizitează Israelul merg la Ierusalim, ceea ce ar justifica această mutare.
„Cu siguranță vom avea ambasadori! Acum nu sunt ambasadori. Este nevoie să ai, și vreau să cred că așa va fi, oameni care să înțeleagă ce înseamnă arta diplomatică și stabilirea de priorități. Rolul ambasadorilor nu este de implicare politică, ci de a reprezenta țara cu cinste, urmărind un flux precis pentru a sluji interesele țării și a fi în avantajul României.
Trebuie să-ți slujești țara și să cauți avantajul României. Ce a fost până acum în folosul României? Este nevoie de oameni profesioniști, integri, cu o conduită morală ireproșabilă, care să înțeleagă obiectivul permanent: România să fie mereu în avantaj”, a spus Călin Georgescu.
Întregul interviu poate fi urmărit aici.
Călin Georgescu și soția sa dețin un teren de aproape 4.000 mp în comuna Viștea
Declarația de avere arată că Georgescu și soția sa dețin un teren de aproape 4.000 mp în comuna Viștea, județul Brașov. Aceștia dețin și o mașină Toyota Yaris.
Cei doi au economii de 264.000 de euro în conturi bancare și venituri anuale din activități academice și de business.
În ceea ce privește situația financiară, politicianul a deschis în 2021 două conturi la OTP Bank:
- unul cu un sold de 164.000 de euro;
- celălalt cu 100.000 de euro.
Veniturile declarate de acesta includ suma de 72.000 de lei anual, obținută de la Universitatea din Pitești, unde activează în cadrul Facultății de Științe.
Soția sa, Cristela Georgescu, a raportat un venit de 25.458 de lei din activitatea desfășurată prin propria firmă, Cristela Georgescu Education SRL.
Călin Georgescu, candidat independent la alegerile prezidențiale, explicat că, dacă Israelul consideră Ierusalimul drept locul potrivit pentru ambasadele străine, nu vede nicio problemă ca România să urmeze acest exemplu, așa cum a procedat deja fostul președinte american Donald Trump.