Vorbind despre campania lui Călin Georgescu, Bolojan a adăugat că, din propria experiență, o campanie electorală desfășurată online necesită o susținere financiară semnificativă și o echipă bine pregătită.
Ilie Bolojan a făcut mai multe declarații despre campania lui Călin Georgescu
De asemenea, explicațiile clare referitoare la anularea alegerilor sunt importante pentru a face lucrurile mai clare pentru toți cetățenii, a mai spus Ilie Bolojan.
El a mai spus că nu poate da sfaturi cu privire la intențiile unui candidat de a se înscrie în cursă și nu poate nici să intervină în privința validității unei candidaturi.
„Nu pot eu să dau sfaturi şi să mă pronunţ asupra dorinţei unui candidat de a face un lucru sau altul. Deci, cei care doresc să candideze, pot să candideze şi ceea ce va decide fiecare. Nu mă pot pronunţa nici împotriva interzicerii unei candidaturi. Din punctul meu de vedere, sunt alte autorităţi abilitate să facă acest lucru. Curtea Constituţională, birourile electorale (..) care sunt în măsură să decidă dacă un candidat poate fi validat sau nu, dacă respectă prevederile legale”, a spus șeful PNL la Europa FM.
Șeful PNL spune că CCR trebuie să stabilească dacă un candidat respectă reglementările legale
Potrivit acestuia, autoritățile competente, cum ar fi Curtea Constituțională (CCR) și birourile electorale, sunt cele care trebuie să stabilească dacă un candidat respectă reglementările legale.
Bolojan a menționat, de asemenea, că pentru ca o campanie să ajungă la un număr mare de oameni, este necesar să existe un sprijin financiar și o echipă solidă, iar acest lucru nu se poate realiza fără resurse adecvate.
„Personal, cred că într-o democraţie cea mai bună formulă de a clarifica opţiunile oamenilor este ca la vot să se tranşeze câştigătorul”, a mai spus liberalul.
El a subliniat că, în cazul în care o campanie s-a desfășurat fără a fi dovedită legalitatea finanțării și organizării, autoritățile responsabile ar trebui să clarifice acest aspect pentru a elimina orice neîncredere.
„Personal, din experienţa pe care am avut-o în această perioadă, pot să afirm că nu poţi derula o campanie în online sau, în general, o campanie media de mare amploare, care să ajungă la foarte mulţi oameni, decât cu o susţinere financiară şi cu o echipă puternică în spate.
Nu se poate face această chestiune, că ar fi inventat alţii sistemul. Şi este evident că, dacă totuşi s-a făcut asta fără să se facă proba legală a organizării campaniei, a susţinerii financiare, autorităţile care au răspundere în acest domeniu trebuie să clarifice aceste aspect, pentru că altfel rămâne o zonă de nebuloasă şi orice clarificare suplimentară vine să înlăture neîncrederea”, a conchis Bolojan.
Desemnarea unui candidat unic pentru alegeri, un pas esențial pentru coaliția de guvernare
Anterior, el a explicat că desemnarea unui candidat unic al coaliției de guvernare la alegerile prezidențiale din 2025 este esențială. El a subliniat necesitatea unei colaborări autentice între partidele coaliției și a evitării conflictelor interne care ar putea afecta stabilitatea politică.
Bolojan a argumentat că, în contextul actual, guvernarea nu trebuie să fie condusă de popularitate, ci de asumarea responsabilității. Potrivit acestuia, fragmentarea electoratului și reticența acestuia față de partide impun o strategie bine coordonată.
El a susținut că decizia susținerii unui candidat unic a fost deja luată prin protocolul coaliției, Crin Antonescu fiind desemnat pentru această poziție.