Anunț de ultimă oră pentru Călin Georgescu. Vicepreședintele SUA, JD Vance, a subliniat într-o intervenție publică recentă că o democrație nu este foarte solidă dacă poate fi perturbat de câteva mii de dolari investiți în campanii de publicitate digitală de o forță străină.
Anunț de ultimă oră pentru Călin Georgescu
De asemenea, acesta a calificat drept „suspiciuni șubrede” informațiile serviciilor secrete din România, informații pe baza cărora au fost anulate alegerile. Criticile sale s-au referit, în special, la suspiciunile privind influențele externe, în mod particular dezinformarea rusă, care au fost invoce pentru anularea alegerilor din România.
„Situația a devenit atât de rea în Europa, încât în decembrie România a decis anularea alegerilor prezidențiale, pe baza suspiciunilor șubrede ale unei agenții de informații și a presiunii mari venite din partea vecinilor.
Am înțeles că dezinformarea rusească a afectat alegerile din România, dar eu vă întreb, dragi prieteni din Europa: dacă Rusia cumpără influență în social media este un lucru foarte rău, dar dacă europenii cumpără o astfel de influență, și cu siguranță o facem, atunci este bine.
Dacă un sistemul de democratic poate fi distrus cu câteva mii de dolari băgați în digital advertising din partea unei forțe străine, înseamnă că nu a fost foarte puternică de la început”, a spus JD Vance.
![JD Vance](https://media.capital.ro/wp-content/uploads/2025/02/JD-Vance-e1739556581686-1200x674.jpg)
Reprezentanții SRI au precizat că nu pot comenta declarațiile
În ceea ce privește reacția autorităților române, reprezentanții Serviciului Român de Informații (SRI) au precizat că nu pot comenta declarațiile, motivând că nu au competența legală de a face acest lucru.
„SRI nu are competența legală de a comenta declarațiile unor oficiali. Mulțumim de înțelegere!”, a transmis SRI.
Pe lângă critica adusă României, vicepreședintele SUA a adus în discuție și implicațiile unei astfel de decizii asupra altor state europene. El a menționat că dacă anularea alegerilor este acceptată în România, acest fenomen ar putea să se răspândească și în alte țări, precum Germania, subliniind că astfel de acțiuni ar pune în pericol principiile fundamentale ale democrației.
Vance a subliniat că, în loc să se vorbească doar despre valorile democratice, acestea trebuie aplicate și respectate în practică de către toate națiunile europene.
„Un fost membru al Comisiei Europene a declarat că i-a plăcut faptul că guvernul român a anulat alegerile. Dacă acest lucru se întâmplă, atunci poate se va întâmpla și în Germania – este șocant pentru urechile americanilor…
Când vedem instanțe europene anulând alegeri și oficiali spunând că vor anula altele, trebuie să ne întrebăm dacă ne respectăm propriile standarde înalte de democrație. De fapt, trebuie să facem mai mult decât să vorbim despre valorile democratice – trebuie să trăim conform acestora”, a mai spus Vance făcând referire la fostul comisar european Thierry Breton.