Daniel Zamfir îl critică dur pe Călin Georgescu

Potrivit lui Daniel Zamfir, Călin Georgescu se comportă ca un guru și îi îndeamnă pe români să afecteze economia națională.

Liderul senatorilor PSD a afirmat că soluția nu este să cumpărăm biscuiți din import de la buticul din colț și nu de la hipermarket, ci să cumpărăm produse românești. De asemenea, a menționat că PSD îndeamnă de mult timp să cumpărăm românește, pentru a susține economia și pentru a crea locuri de muncă în România, stimulând producția locală.

„Avem un guru al spiralelor cosmice, al aurului atomic şi al apei vorbitoare. Un guru care îndeamnă să boicotăm hipermarketurile. Şi ce frumos sună.

Marele guru ne-a dat un duşman al poporului – cu ‘P’ mare, bineînţeles – pe care să ne putem răzbuna. Soluţia nu e, cum ne spune marele guru, să cumpărăm biscuiţi din import de la buticul din colţ şi nu de la hipermarket. Soluţia este să cumpărăm româneşte. Soluţia este să cumpărăm biscuiţii româneşti, indiferent dacă se află pe rafturile hipermarket-ului sau ale buticului din colţ.

Soluţia este să cumpărăm româneşte, cum îndeamnă PSD de multă vreme. (…) Să cumpărăm de la români ca să asigurăm creşterea economiei şi locuri de muncă în România. Să cumpărăm produse româneşti, ca să creştem producţia românească”, a declarat acesta, în plenul reunit al celor două Camere, cu ocazia dezbaterilor privind proiectul de buget pe anul 2025.

Daniel Zamfir
Daniel Zamfir / SURSĂ FOTO: Inquam Photos, George Călin

Două categorii de parlamentari

Daniel Zamfir a adăugat că în cadrul opoziției există două categorii de parlamentari: unii care nu au fost „niciodată” la guvernare și alții care „au fugit de guvernare”.

El a subliniat că există și cei care propun experimente „care mai de care mai abracadabrante”, în timp ce alții „sunt mereu votați degeaba, pentru că nu își asumă niciodată” sarcina guvernării.

„Şi unii şi alţii au o caracteristică comună. Au o gură foarte mare. La datul din gură sunt cei mai buni experţi. Nimeni nu îi întrece. Nici la tonul ridicat, nici la circul afişat şi nici la populismul deşănţat. Ei nu au nicio răspundere.

Pot să spună orice, pot să promită orice şi pot să vândă oricâte iluzii, pentru că niciodată nu se vor confrunta cu realitatea. Ei nu trebuie să vină cu soluţii pentru a stimula economia. Nu trebuie să îşi bată capul cum să reducă deficitul bugetar.

Nu trebuie să calculeze cum să împartă banii unei ţări, care niciodată nu sunt suficienţi pentru toate nevoile şi pentru toate obiectivele. Nu trebuie să explice sindicatelor care sunt constrângerile în care ne aflăm.

Nu trebuie să construiască nici autostrăzi, şcoli sau spitale. Nu trebuie să asigure securitatea ţării şi nu trebuie să dea socoteală nimănui”, a afirmat liderul senatorilor PSD.

Daniel Zamfir a criticat alegerea de a prezenta un „buget alternativ”

Zamfir a criticat, de asemenea, alegerea de a prezenta un „buget alternativ” în această perioadă, având în vedere că discuțiile despre acest proiect au început încă de la sfârșitul anului trecut.

„Ce aţi păzit până acum, stimaţi colegi din opoziţie? Aţi fost în vacanţă? La schi? Ce aţi păzit? Câte măsuri de guvernare pentru această ţară aţi pus pe masă în acest răstimp? Zero! Zero măsuri. Câte soluţii aţi prezentat pentru creşterea economiei naţionale, pentru problemele majore ale societăţii? Zero”, a afirmat acesta, stârnind proteste în sală.

Social-democratul a criticat și utilizarea unor „lozinci patriotarde” de către cei care nu vin cu soluții concrete sau idei de dezvoltare.

„Doar gura mare şi iluzii vândute. Asta e tot ce aţi propus de când sunteţi parlamentari. Dar să ştiţi – coşmarul vostru cel mai mare este invitaţia la guvernare. Şi avem aici exemplul cel mai viu.

Stimaţi colegi de la USR, aţi fugit mâncând pământul când v-am invitat să contribuiţi la un nou program de guvernare. V-aţi scuturat imediat de orice responsabilitate şi de tot pro-europenismul pe care l-aţi invocat când ne-aţi cerut sprijinul pentru candidatul vostru la prezidenţiale”, a declarat el.

Daniel Zamfir a adăugat că în opoziţie există „partide mici, care scriu ‘Poporul’ cu ‘P’ mare” şi vorbesc de parcă „poporul e al lor”, iar Traian şi Decebal le-ar fi „verişori de gradul întâi”. În același timp, el a subliniat că celelalte partide sunt tratate ca și cum ar fi „inamici ai poporului”, cu un „limbaj de lemn” specific regimului comunist.

Un boicot al supermarketurilor ar putea afecta producătorii loiali, avertizează Florin Barbu

La rândul său, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a declarat că un boicot al supermarketurilor din România ar putea avea un impact negativ semnificativ asupra sectorului producătorilor locali, având în vedere că aproximativ 70% din produsele aflate pe rafturile acestora sunt fabricate în țară de companii românești.

Oficialul a subliniat că, deși susține promovarea produselor autohtone și încurajează românii să le achiziționeze, un boicot al marilor magazine ar putea avea efecte devastatoare asupra economiei locale. Barbu a menționat că Ministerul Agriculturii organizează frecvent târguri pentru promovarea produselor agroalimentare românești.

florin barbu
Florin Barbu / SURSA FOTO: Inquam Photos, George Calin

Cu toate acestea, a subliniat că este esențial ca cetățenii să aleagă produse procesate în România, indiferent de locul în care aleg să le cumpere, fie că este vorba despre piețe, magazine mici sau supermarketuri.

„Sigur, noi trebuie să promovăm produsele românești, astfel încât românii să cumpere aceste produse, să aibă acces la aceste produse. Noi și la Ministerul Agriculturii avem în fiecare lună târg cu produse agroalimentare românești, unde invităm toți bucureștenii să vină să cumpere aceste produse de calitate.

Dar cred că acesta este mai mult un subiect politic, pentru că în magazinele de retail din România, 70% din aceste produse sunt românești. Sunt realizate de către procesatori români.

Știți ce ar însemna ca o săptămână să boicotăm magazinele de retail, să nu vândă produse procesate în România? Ar însemna faliment al procesatorilor români.

Eu îi îndemn pe români să meargă oriunde – că merg în piețe, că merg în retail, că merg în magazinele de cartier – să cumpere și să caute eticheta cu produs procesat în România”, a declarat acesta.