Călin Georgescu ar putea fi obligat să-și exprime public opinia despre legionarism
Daniel Funeriu consideră că este datoria lui să îi ceară lui Călin Georgescu și tuturor celorlalți candidați la alegerile prezidențiale să își exprime public opinia despre legionarismul românesc, fie că este vorba de cel istoric sau cel actual. Potrivit spuselor sale, Georgescu a lăsat să se înțeleagă că îl admiră pe Corneliu Zelea-Codreanu, un politician interbelic care a ajuns în istorie printr-un asasinat. Din punctul lui de vedere, Georgescu trebuie să își clarifice public poziția față de Zelea-Codreanu și legionarism, fără ambiguități, având în vedere noile dezvăluiri.
Funeriu i-a cerut să condamne public antisemitismul, asasinatul politic, pe Corneliu Zelea-Codreanu, Ion Antonescu și pe toți cei care au contribuit, direct sau prin complicitate, la violențele și persecuțiile din perioada interbelică și din al Doilea Război Mondial. Legiunea lui Corneliu Zelea Codreanu și Garda de Fier sub conducerea lui Horia Sima sunt episoade întunecate din istoria României. Ura de rasă, antisemitismul și violența politică nu pot fi acceptate sau justificate.
„Tocmai am văzut documentele prezentate de Florian Bichir la B1TV cu fapte indiscutabile și de necontestat (desigur, nu cred că dl Bichir falsifică documente). Nu judec pe nimeni pentru opțiunile părinților și nimeni nu poate face asta. Ceea ce pot însă face, mai mult, ceea ce sunt obligat să fac e să îi cer domnului Georgescu precum și tuturor celorlalți candidați, să adopte o poziție publică cu privire la legionarismul românesc, istoric sau actual.
Domnul Georgescu a lăsat să se înțeleagă că îl admiră pe Corneliu Zelea-Codreanu, un om intrat pe scena mare a politicii interbelice printr-un asasinat. Un politician care, indiscutabil, și-a pătat mâinile cu sânge.
Dezvăluirile recente îl obligă pe Călin Georgescu să își facă publică, fără ambiguități, poziția referitoare la fondatorul Legiunii și la legionarism.
Îi cer domnului Călin Georgescu să facă un pas firesc și să se rupă definitiv de trecutul întunecat al României. Să condamne public antisemitismul, asasinatul politic, pe Corneliu Zelea Codreanu, Ion Antonescu și pe toți cei care au contribuit, direct sau prin complicitate, la pogromurile și persecuțiile din anii ’30-’40.”
România are nevoie de patriotism, nu de legionarism
În opinia sa, legionarismul nu este patriotism, ci o aberație a sa, la fel cum regimul comunist nu a fost un act de patriotism, ci o distorsionare a sa.
Patriotismul adună oamenii, în timp ce legionarismul îi dezbină. Patriotismul este iubire, acceptare a diferențelor și dialog pentru binele comun, în timp ce legionarismul este, din contră, o ideologie a urii. Societatea românească de astăzi este modernă, liberă și sofisticată și pentru a progresa nu trebuie să se mai folosească metodele politice din trecut, mai ales pe cele condamnate de istorie.
„Poziția mea e clară și lipsită de orice echivoc:
Legiunea lui Corneliu Zelea Codreanu și Garda de Fier, sub conducerea lui Horia Sima, sunt episoade negre din istoria României. Ura de rasă, antisemitismul, violența și atentatul politic ca mijloc de eliminare a adversarilor nu pot fi nici acceptate, nici scuzate.
Legionarismul nu e patriotism, ci o aberație a acestuia. Regimul comunist criminal nu a fost patriotism, ci o aberație a acestuia.
Patriotismul unește, legionarismul dezbină. Legionarismul e ură, patriotismul e dragoste, acceptare a diferențelor, îmbrățișare calmă a opiniilor contrare în vederea construirii binelui comun.
Societatea românească e modernă, liberă și sofisticată. Pentru a avansa, nu are nevoie de instrumentele politice ale trecutului, cu atât mai puțin de acele instrumente condamnate irevocabil de Istorie.”
Iisus Hristos este inspirația lui Daniel Funeriu
Viziunea sa pentru viitorul României este inspirată de rugăciunea lui Dumnezeu-Fiul, Iisus Hristos, din Grădina Măslinilor, care ne îndeamnă la unitate. El își dorește ca românii, divizați de crize și de politicieni cinici, să își regăsească unitatea în jurul unui patriotism clar și generos. Acesta i-a invitat pe toți candidații pentru funcția de președinte al României să adopte aceeași viziune și să pună în valoare energia românilor pentru a înfrunta provocările viitorului.
„”Ca toți să fie una” îi cere Hristos Tatălui ceresc în rugăciunea din Grădina Măslinilor. E una din sursele de inspirație pentru viziunea candidaturii mele: vreau ca românii, divizați de crize și de politicieni cinici, să-și regăsească unitatea în jurul valorilor unui patriotism senin și generos.
Îi invit pe toți candidații să îmbrățişeze această opțiune: să captăm toate energiile românilor pentru a câştiga luptele viitorului, exercitându-ne datoria de memorie față de ororile legionarismului şi regimului comunist criminal.
Prin educație să-i învățăm pe copiii noştri să celebreze trecutul glorios al națiunii noastre şi să învețe să nu repete niciodată aberațiile isoriei!”, a scris oficialul român pe contul său de Facebook.