Călin Georgescu, un politician cunoscut pentru viziunile sale pro-ruse și anti-occidentale, a fost întrebat dacă este ofițer acoperit al unui serviciu secret din România. În loc să ofere un răspuns clar, el a evitat subiectul, considerând întrebarea „inutilă și inadecvată”.
Acest refuz a stârnit controverse și speculații în spațiul public. În paralel, președintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat că Georgescu ar face parte din vechiul sistem și ar avea legături cu fosta rețea Caraman, un grup de spionaj comunist implicat în infiltrarea NATO.
Călin Georgescu a evitat un răspuns clar
Călin Georgescu a fost întrebat direct dacă este ofițer acoperit al unui serviciu secret românesc, însă a refuzat să ofere un răspuns clar. În loc să clarifice situația, el a catalogat întrebarea drept „inutilă și inadecvată”, evitând orice detaliu.
La scurt timp, privind ceasul, a dat de înțeles că nu mai are timp pentru această discuție și s-a grăbit să încheie interviul.
„Nu am nici o legătură cu asta. Nu mă interesează. Astea sunt niște întrebări care sincer nu am venit ca să discutăm întrebările astea. Nu că mă feresc, sunt inutile și inadecvate. Eu cred că am cam finalizat timpul… (uitându-se la ceas)”, a declarat Georgescu.
Reforma serviciilor secrete, văzută prin ochii lui Călin Georgescu
Ulterior, jurnalistul Liviu Mihaiu l-a întrebat cum ar reforma serviciile de informații din România. Georgescu a evitat din nou să ofere detalii concrete, dar a susținut că se bazează pe patrioți din sistem.
„Să știți că majoritatea sunt patrioți. Jurământul sacru și cel militar e ceva ce nu poate fi negociat. Eu pe ei mă bazez. Reforma cu ei se va face, cu oameni dedicați țării, treziți în conștiință. Legea eroică a Sarmisegetuzei, totul pentru țară, nimic pentru mine, a fost și rămâne valabilă de la Decebal încoace. Eu îmi pun o mare bază pe profesioniștii din sistem, pe cei în rezervă cu care te poți sfătui. Deci avem o bază solidă”, a afirmat Georgescu.
Kelemen Hunor: „Georgescu este omul vechiului sistem”
Într-un interviu acordat publicației Maszol, Kelemen Hunor, președintele UDMR, a susținut că Călin Georgescu este strâns legat de vechile structuri ale sistemului. Acesta a declarat că Georgescu a fost parte a unei rețele de rezerviști și a avut conexiuni cu fosta rețea Caraman, prin mentorul său, Mircea Malița.
![Kelemen Hunor](https://media.capital.ro/wp-content/uploads/2024/11/Kelemen-Hunor-e1730495682536-1200x676.jpg)
„Eu am văzut următorul lucru și cred următorul lucru despre asta. Pe de o parte, ce am spus la început, că în spatele lui Georgescu se află o rețea de rezerviști care acoperă societatea în toate direcțiile, și aceștia și-au căutat un candidat, și au mobilizat. Pe de altă parte, în mod evident a fost acolo acel om care s-a prezentat ca anti-sistem, deși el este omul vechiului sistem, el nu este anti-sistem, el este omul vechiului sistem, întrucât el în 1986 (în perioada comunistă – n.red.) a învățat la New York și Londra, ceea ce nu a fost posibil pentru oricine, și este evident că a aparținut acelei rețele în mod dovedit, el a și declarat că mentorul său a fost Mircea Malița, care Malița poate fi descris prin rețeaua Caraman”, a spus Kelemen Hunor.
Mihai Caraman și infiltrarea NATO
Mihai Caraman, fostul șef al Serviciului de Informații Externe (SIE), a fost un personaj controversat în perioada comunistă. Acesta a fost un spion care a lucrat atât pentru regimul de la București, cât și pentru serviciile sovietice. În anii ’50-’60, el a reușit să infiltreze NATO și să furnizeze informații clasificate către KGB.
Caraman a declanșat un scandal internațional după ce a recrutat mai mulți angajați NATO, prin intermediul cărora a obținut documente secrete. Conform Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, informațiile colectate de Caraman pentru Securitate au fost transmise direct către serviciile de informații sovietice.
După ce rețeaua sa a fost descoperită, Caraman a fost expulzat din Franța și a continuat să activeze în Securitatea din România. Aceste legături ridică suspiciuni cu privire la eventualele conexiuni ale unor figuri actuale din politică cu vechiul aparat de informații al regimului comunist.