Alegerile prezidențiale din România din 2024 au captat atenția presei internaționale, care a subliniat caracterul neașteptat al rezultatului din primul tur. Apariția lui Călin Georgescu, un candidat independent și populist de extremă dreapta, pe primul loc, a generat reacții variate în publicații precum Associated Press, BBC, France 24 și The Guardian.

Associated Press (AP)

AP notează că „un populist de extremă dreapta surprinde la alegerile prezidențiale din România, urmând să intre în turul doi”, unde se va confrunta probabil cu premierul Marcel Ciolacu. Articolul descrie acest rezultat drept „un moment care a cutremurat peisajul politic al țării”. Publicația precizează că Georgescu, de 62 de ani, este relativ necunoscut în politica națională, iar candidatura sa independentă a depășit așteptările sondajelor locale. Strategia sa electorală s-a bazat în principal pe mesaje transmise pe rețelele sociale, care au avut un impact surprinzător.

France 24

France 24 atrage atenția asupra profilului controversat al lui Călin Georgescu, descris ca un „candidat pro-rus”, și precizează că acesta a obținut 22,59% din voturi, comparativ cu 19,55% pentru premierul Marcel Ciolacu, după numărarea a 98,66% din buletinele de vot. Canalul francez subliniază că succesul lui Georgescu este atribuit în mare parte unei campanii virale pe TikTok. Potrivit France 24, mesajul său central a fost „necesitatea opririi ajutoarelor pentru Ucraina” și promovarea unei poziții izolaționiste în politica externă. Georgescu va intra în turul al doilea împotriva premierului Ciolacu, pe 8 decembrie, ceea ce creează premisele unei confruntări între două viziuni opuse pentru viitorul României.

The Guardian

Titlul publicat de The Guardian este elocvent: „Șoc în România: Călin Georgescu, criticul de extremă dreaptă al NATO, preia conducerea în alegerile prezidențiale”. Ziarul britanic accentuează criticile aduse de Georgescu alianțelor internaționale, inclusiv scutului antirachetă NATO de la Deveselu, pe care acesta l-a numit „o rușine a diplomației”. The Guardian descrie ascensiunea sa drept un eveniment fără precedent, alimentat de „frustrarea alegătorilor față de clasa politică tradițională” și de un discurs centrat pe naționalism și suveranitate.

BBC

BBC prezintă rezultatul drept „cea mai mare surpriză a alegerilor”, evidențiind că Georgescu nu are o bază politică tradițională și a folosit TikTok drept platformă principală pentru campanie. Mesajele sale, axate pe „renunțarea la ajutoarele pentru Ucraina”, „ieșirea din servilismul față de NATO și UE” și promovarea suveranității naționale, au rezonat cu o parte a electoratului. BBC remarcă faptul că Georgescu a obținut un sprijin solid, creând o dilemă majoră pentru electoratul din turul al doilea, care trebuie să aleagă între un candidat de extremă dreaptă, critic al Occidentului, și un premier pro-european, parte a unui establishment perceput ca stagnant.

Contextul și implicațiile

În contextul în care Călin Georgescu a promovat un discurs populist, anti-occidental și pro-rus, rezultatul primului tur semnalează o schimbare semnificativă în preferințele electoratului românesc. Ascensiunea sa reflectă nemulțumirea unei părți din populație față de direcția pro-europeană a României, dar și succesul exploatării unor platforme digitale precum TikTok pentru a ajunge la un public mai tânăr.

Pe de altă parte, premierul Marcel Ciolacu, care a obținut 19,55% din voturi, reprezintă o continuitate a orientării pro-occidentale a țării. Turul al doilea al alegerilor va fi un test decisiv pentru alegătorii români, confruntați cu opțiuni diametral opuse privind viitorul politic, economic și geopolitic al țării.