Nicolae Păun, mesaj către Călin Georgescu: „Minoritățile sunt parte a democrației!”

Deputatul Nicolae Păun, reprezentantul romilor în Parlament, a transmis un mesaj ferm către fostul candidat la prezidențiale Călin Georgescu. Reacția sa vine ca răspuns la declarațiile controversate ale acestuia din campania electorală, în care a afirmat că minoritățile ar trebui să fie recunoscătoare poporului român pentru „pământ și apă”.

„Ați afirmat în campania electorală că „poporul român nu admite afronturi ale minorităților și străinilor”, iar „minoritățile trebuie să respecte poporul român, care le-a dat pământ și apă”.

Mă simt obligat să vă atrag atenția asupra faptului că partidele politice și minoritățile naționale nu reprezintă un moft pentru democrație. Aceste entități sunt parte a unui corp întreg și sănătos, care se numește Democrație!”, a transmis Păun.

Contribuția minorităților la istoria României

Nicolae Păun a subliniat importanța minorităților în constituirea României de astăzi, invocând Proclamația de la Islaz din 1848. Deputatul a reamintit că romii și alte comunități minoritare au luptat în războaiele pentru întregirea țării, sacrificându-se pe câmpurile de luptă.

Aceste contribuții sunt consemnate în documentele oficiale ale statului român și recunoscute prin monumentele ridicate în cinstea eroilor.

„De multe ori ați făcut apel la istorie, dar ați omis mereu să menționați faptul că la constituirea României de azi minoritățile au avut o contribuție decisivă. Acest lucru e menționat chiar și în Proclamația de la Islaz, cea care a fost citită public în iunie 1848 de către Ion Heliade Rădulescu.

Ați uitat sau probabil nu v-a interesat faptul că în toate războaiele de întregire a neamului românesc romii și celelalte minorități conlocuitoare au fost soldați în armata României și au murit pe câmpurile de luptă.

Aceste lucruri sunt consemnate în documentele oficiale ale statului român, iar eroii au fost sculptați pe monumentele ce le sunt închinate”, a mai transmis deputatul.

Nicolae Păun
Nicolae Păun / SURSA FOTO: Inquam Photos, George Călin

Critici aduse la afirmațiile făcute de Călin Georgescu

În mesajul său, Nicolae Păun a criticat afirmațiile lui Călin Georgescu conform cărora minoritățile ar trebui să fie mulțumite doar cu „pământ și apă”. Deputatul a respins această viziune, calificând-o drept degradantă și reductivă. În mod ironic, Păun a sugerat că, potrivit logicii lui Georgescu, romii ar fi considerați ierbivori.

„Domnule Călin Georgescu, vă invit să reflectați cu mai mare atenție asupra afirmațiilor pe care le faceți cu privire la minorități, care n-ar trebui să aibă privilegii pe teritoriul României, că e de ajuns că poporul român le dă pământ și apă.

Domnule Georgescu, am impresia că ne considerați ierbivori, dacă ne spuneți că pentru a trăi în România avem nevoie doar de o mână de paie și un râu unde să ne adăpăm. (…)

Oare după atâția ani de discriminare a minorității rome în România, în care am fost transformați în sclavi, am fost deportați și asimilați forțat, acum vreți să ne transformați în ierbivori?”, a declarat acesta.

Păun a invocat și un exemplu personal, referindu-se la o presupusă legătură familială indirectă a lui Georgescu cu etnia romă. Deputatul a întrebat retoric dacă acesta ar aplica aceeași logică discriminatorie și față de membrii propriei familii.

Democrația și rolul minorităților

Nicolae Păun a evidențiat faptul că minoritățile și partidele politice sunt esențiale pentru o democrație sănătoasă. Deputatul a făcut o paralelă între cele două modele statale principale – dictatura militară și democrația pluripartidă – cerându-i lui Călin Georgescu să-și clarifice viziunea privind organizarea României.

„Domnule Georgescu, peste tot în această lume despre care ne vorbiți continuu, în calitate de fost angajat sau colaborator la ONU, există două forme de organizare statală: una militară, în care țara respectivă e condusă de un partid unic și de un dictator, și una pluripartidă, bazată pe doctrine politice multiple, în care există mai multe partide reprezentate în Parlament.

Prin urmare, poate ne spuneți și nouă cum vreți să arate concret România sub eventuala conducere a dumneavoastră?!”, a mai transmis deputatul.

Promovarea culturii romilor

Deputatul a încheiat mesajul pe un ton optimist, remarcând promovarea artiștilor romi în programele de Revelion de la televiziunile naționale. El a văzut în această inițiativă un semn al progresului cultural și al integrării minorităților în societatea românească.

„Închei prin a vă spune că m-am simțit foarte mândru când am văzut că toate programele de Revelion, de la toate televiziunile din România, au avut ca principali invitați artiști romi, care au încălzit inimile românilor în noaptea dintre ani. Am constatat că România, după 35 de ani de la Revoluție, a început să promoveze cultura romilor, la ore de maximă audiență.

Sper ca 2025 să ne aducă tuturor înțelepciunea necesară, pentru a scoate România din impasul politic actual!”, a mai spus Nicolae Păun.