Sociologul Mirel Palada crede că fostul premier Victor Ponta are potențialul de a deveni următorul lider suveranist al României. Palada a subliniat într-o declarație recentă că acesta ar putea să preia „bagajul de popularitate” al lui Călin Georgescu și să devină reprezentantul ideilor suveraniste. Aceasta idee vine pe fondul unei reîntoarceri a lui Ponta în PSD și a unei declarații controversate recente legate de alegerile parlamentare din Diaspora.

Victor Ponta și orientarea naționalistă

Revenirea lui Ponta în PSD și alegerea sa ca deputat de Dâmbovița în alegerile parlamentare recente a fost urmată de o serie de declarații care reflectă o apropiere de ideile naționaliste.

„Surpriza adevărată este apariția lui Ponta ca urmaș al lui Călin Georgescu și un reprezentant al taberei suveraniste. Din punct de vedere ideologic, valoric, al declarațiilor, a fost în mod constant și consecvent un reprezentant al ideilor suveraniste încă de pe vremea când era premier și încerca când încerca să-i țină piept taberei sorosiste în România reprezentată la acea vreme de Băsescu și ulterior de Iohannis.

În momentul de față, prima sansă o are Victor Ponta dacă preia bagajul de popularitate al lui Georgescu”, a spus sociologul.

La ultimele alegeri din Diaspora, fostul premier a votat împotriva candidatei USR, Elena Lasconi, și și-a exprimat dezamăgirea față de anularea scrutinului de către CCR.

Aceste evenimente au consolidat percepția că Ponta se aliniază tot mai mult cu ideologia suveranistă.

Declarațiile recente ale lui Ponta și reacțiile publicului

Într-o declarație transmisă vinerea trecută, fostul lider PRO România a spus că nu va vota pentru Elena Lasconi, iar după anularea alegerilor în Diaspora, a comentat pe Facebook:

„Știam deja că se anulează alegerile și normal că mi-am anulat votul, pentru că oricum nu mai conta”, a spus el.

Aceasta poziție a stârnit reacții mixte în public, unii văzând-o ca o exprimare a unei viziuni anti-sistem, iar alții ca un gest de oportunism politic.

Totodată, în 2016, fostul premier a exprimat simpatie pentru formațiunea naționalistă Partidul România Unită, afirmând că partidele tradiționale nu au curajul să susțină idei suveraniste.

„Ştiţi de ce îi ajut? Pentru că cei de la PRU, în ultimul timp, au început să spună tot ce gândim şi noi, dar nu avem curaj să spunem. Că şi noi, pesediştii, tot cam aşa gândim despre faptul că mai vrem şi noi să ne conducem singuri ţara, să nu ne mai spună tot timpul cineva de la Bruxelles. Dar noi nu avem curaj să spunem, pentru că noi suntem un partid mai timid, şi atunci ne place că cei de la PRU spun ce gândim noi şi noi nu avem curaj să spunem”, afirma Ponta, la acea vreme.

Aceste mișcări și declarații subliniază tranziția lui Ponta către o poziție mai radicală, care ar putea atrage o bază electorală suveranistă în viitorul apropiat.