Alexandru Muraru consideră că mai multe candidaturi vor fi contestate
Alegerile prezidențiale din mai se anunță tensionate, iar deputatul PNL Alexandru Muraru avertizează că acestea vor fi marcate de o avalanșă de contestații împotriva candidaților extremiști.
Liderul PNL Iași susține că judecătorii Curții Constituționale a României (CCR) ar putea aplica aceleași standarde care au dus la invalidarea candidaturii Dianei Șoșoacă, ceea ce ar exclude din cursă și alți candidați cu poziții controversate, precum Călin Georgescu și George Simion.
Standardul CCR și excluderea candidaților extremiști
Alexandru Muraru a menționat că, analizând motivarea invalidării candidaturii Dianei Șoșoacă, declarațiile făcute de Călin Georgescu și George Simion ar putea fi considerate chiar mai agresive și mai contrare ordinii constituționale.
În opinia sa, aplicarea standardelor utilizate de judecătorii CCR în cazul Șoșoacă ar putea duce la excluderea acestora din cursa prezidențială, considerând improbabilă validarea candidaturilor lor.
„Eu, personal, nu văd cum domnul Georgescu ar putea candida în alegerile prezidențiale, pentru câteva considerente.
Primul considerent ar fi acela că domnia sa este cel care, în baza documentelor serviciilor de informații românești, a produs o fraudă majoră, care a modificat felul în care s-au desfășurat alegerile prezidențiale și a fost un atentat la ordinea constituțională.
Doi: un candidat care fraudează în acest mod atât de brutal alegerile nu văd cum ar putea să candideze din nou.
Trei: ne-am uitat la felul în care un alt candidat extremist, Diana Șoșoacă, a fost exclus din alegerile prezidențiale, evident, pentru că a existat o contestație pe numele său, care făcea trimitere tocmai la câteva valori constituționale pe care acest candidat le încălca și nimic nu mă împiedică să cred că același lucru se va întâmpla și în cazul domnului Georgescu, unde afirmațiile împotriva apartenenței României la NATO, la UE, sunt mult mai grave, mult mai incisive, mult mai directe, mult mai concrete decât cele pe care le făcea Diana Șoșoacă”, spune Muraru.
Deputatul a adăugat că declarațiile acestor candidați contravin grav valorilor constituționale, iar excluderea lor ar fi justificată de amenințările pe care le prezintă la adresa ordinii de drept.
Rolul CCR și al BEC în desfășurarea alegerilor
Validarea candidaturilor pentru alegerile prezidențiale presupune mai întâi aprobarea Biroului Electoral Central (BEC). Totuși, în cazul depunerii unor contestații, decizia finală revine Curții Constituționale, care trebuie să soluționeze cererile în termen de 48 de ore.
Muraru a remarcat că la alegerile prezidențiale de anul trecut, nici George Simion, nici Călin Georgescu nu s-au confruntat cu contestații similare.
„În campania electorală trecută nu am avut nicio contestație la adresa lui Georgescu și nici a lui Simion. Dar în acest an, odată cu depunerea candidaturilor, este de așteptat ca CCR să se confrunte cu o avalanșă de astfel de cereri”, a afirmat liberalul.
Blocarea candidaturii lui Călin Georgescu
Muraru a adus în discuție implicarea lui Călin Georgescu în acțiuni considerate un atentat la ordinea constituțională, conform documentelor serviciilor de informații românești. Deputatul a subliniat că astfel de acuzații grave ar trebui să împiedice validarea candidaturii acestuia.
„Cred că va fi o avalanşă de contestaţii, în special în zona candidaţilor extremişti. Mai cred că judecătorii constituţionali sunt tentaţi să aplice aceleaşi standarde ca în cazul Dianei Şoşoacă.
Am citit motivarea invalidării candidaturii Dianei Şoşoacă şi vă spun că în cazul domnului Georgescu sau în cazul domnului Simion există declaraţii mult mai agresive şi mai contondente împotriva ordinii constituţionale.
Dacă e să aplicăm standardul judecătorilor CCR, este posibil să îi scoată din cursa prezidenţială. Cred că mai degrabă nu vor fi lăsaţi să candideze”, a explicat Muraru.
Deputatul liberal a precizat că alegerile din acest an ar putea fi un test crucial pentru consolidarea criteriilor de validare a candidaților în România.