Călin Georgescu, interzis la prezidențiale?

Tudorel Toader a declarat vineri, pe 7 martie, că Biroul Electoral Central va valida candidatura lui Călin Georgescu pentru alegerile prezidențiale din luna mai. Fostul judecător al Curții Constituționale a subliniat că BEC trebuie să aplice legea și că, în cazul lui Călin Georgescu, nu există o hotărâre definitivă împotriva sa, nici vreo interdicție care să îi împiedice candidatura.

Totuși, Toader a precizat că este de așteptat ca depunerea candidaturii de către Călin Georgescu să atragă contestații, care vor fi soluționate de Curtea Constituțională. În acest context, judecătorii CCR vor lua decizii bazate pe Constituție și pe precedentul juridic, menționând că în trecut, CCR a interzis candidatura unui alt politician, președintele S.O.S. România, Diana Șoșoacă.

Faptul că Georgescu se află sub control judiciar și este acuzat de șase infracțiuni, inclusiv instigare la acțiuni împotriva ordinii constituționale, nu constituie un temei pentru ca Biroul Electoral Central să respingă candidatura sa.

„Eu am convingerea că BEC îi va admite candidatura, pentru că impedimente legale Călin Georgescu nu are la momentul la care vorbim.

Nu avem o hotărâre penală definitivă pe care chiar dacă o vom avea va veni peste ani de zile și nu are interdicția de a candida”, a explicat Tudorel Toader la Antena 3.

Tudorel Toader
SURSA FOTO: Facebook, Tudorel Toader

Cum ar putea fi Georgescu împiedicat să candideze

Călin Georgescu ar putea fi împiedicat să candideze din nou doar dacă o contestație este depusă la Curtea Constituțională.

„Ce urmează? Să vedem dacă cineva va contesta vreuna din candidaturile depuse. Și CCR se va pronunța. Curtea nu se raportează la procedură penală, ci la Constituție, sigur și la legea 370 privind alegerea președintelui. Curtea are un precedent referitor la Diana Șoșoacă, dar sunt multe alte hotărâri ale CCR privind alegerile prezidențiale și ele sunt obligatorii și creează precedent la CCR.

La Diana Șoșoacă a contestat un contracandidat. De ce să excludem această posibilitate și de data asta? Am văzut CSAT-ul a furnizat Curții informații de natură să ducă la anularea alegerilor, ceea ce CCR a și făcut.

De ce am crede că de data asta nu s-ar putea repeta aceeași ipoteză? Chiar un partid politic a anunțat că va contesta o anumită candidatură, ceea ce mă face să cred că vom avea contestații”, a spus Tudorel Toader.

Fostul judecător a adăugat că, indiferent de decizia luată de Curtea Constituțională, aceasta va fi irevocabilă.

„Indiferent de soluție, hotărârea rămâne definitivă. Ați văzut și la CEDO, la tribunalul UE, e limpede alegerile prezidențiale nu intră sub protecția protocolului 3, acolo intră numai alegerile parlamentare, pentru că parlamentul e a treia putere în stat.

Președintele e jumătate bicefală a Executivului, nu are atribuții de emitere a unor acte normative, are atribuții pe care Constituția i le circumscrie limitativ și clar”, a conchis Tudorel Toader.

Anterior, fostul ministru al Justiției a precizat la Antena 3 că, în cadrul procesului de analiză, Curtea Constituțională ia în considerare „valorile, exigențele constituționale, condițiile” necesare pentru ca o persoană să poată ocupa funcția de președinte.

BEC a trimis la CCR contestațiile împotriva candidaturii lui Călin Georgescu

Amintim că Biroul Electoral Central a transmis Curții Constituționale contestațiile depuse privind candidatura lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale din luna mai.

Reprezentanții Curții Constituționale au precizat că, până în prezent, există două dosare deschise în cadrul procedurii de alegere a președintelui, iar o ședință de judecată este programată pentru sâmbătă.

Avocatul Adrian Toni Neacșu, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a subliniat că dosarele nu au obiect atât timp cât Biroul Electoral Central nu a emis o decizie referitoare la admiterea sau respingerea candidaturii.

”Cele 2 contestatii au fost trimise de BEC către CCR, singura care. potrivit legii. poate solutiona contestatiile de felul acesta. Evident ca în momentul ăsta sunt premature, pentru ca încă nu avem o hotărâre a BEC, deci le lipseşte obiectul”, a transmis acesta pe Facebook.

Rectorul SNSPA, Remus Pricopie, a depus o contestație oficială la Biroul Electoral Central, cerând invalidarea candidaturii lui Călin Georgescu pentru alegerile prezidențiale din 2025. Ulterior, o a doua contestație a fost depusă de avocatul Bogdan Ionescu.