Românii s-au săturat de candidați impuși
Fostul premier Victor Ponta a criticat sistemul politic din România, afirmând că românii au transmis un mesaj clar în primul tur al alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie, alegeri ulterior anulate de Curtea Constituțională. Potrivit acestuia, electoratul dorește libertatea de a-și alege liderii fără presiuni și etichete.
Într-o intervenție la România TV, Victor Ponta a subliniat că politicienii pretind că au învățat lecția, dar realitatea contrazice acest lucru. El a denunțat polarizarea excesivă a discursului public, în care susținătorii unor candidați sunt adesea etichetați drept „anti-europeni” sau chiar „pleava societății”.
Ponta a pledat pentru deschiderea procesului electoral, afirmând că orice persoană care îndeplinește condițiile legale și nu are condamnări definitive ar trebui să poată candida.
”Politicienii spun ca au invatat lectia. Pai oamenii au spus sa fie lasati sa aleaga pe cine vor. Apoi, nu ne mai impartiti, daca votezi cu Georgescu inseamna ca esti anti european, ori asta nu e adevarat. Nu exista nici pleava societatii, nici platiti de rusi.
Eu i-am respectat pe toti care au votat cu Iohannis.
Eu cred ca ar trebui sa aiba voie sa candideze oricine indeplineste conditiile legale, daca nu exista o condamnare, nu ca zic eu despre cineva. Romanii vor vrea sa voteze, sa isi aleaga ei presedintele.”, a spus Ponta la România TV.
Paralele cu SUA
Victor Ponta a făcut o comparație între situația politică din România și cea din SUA, unde Donald Trump a fost ales în ciuda criticilor și a acuzațiilor de legături cu Rusia.
” (…) In America li s-a spus ca Trump e cu rusii, ca e condamnat penal, s-au dus la vot, l-au votat si nu a anulat nimeni nimic. Am avut sana trei zile sa ii aud pe oamenii aia vorbind. Vor schimba America si vor schimba lumea si sper ca Romania sa fie in trenul castigator (…)”, spune acesta.
De asemenea, Ponta a menționat Franța și Croația ca exemple recente de țări în care alegătorii au sfidat așteptările și retorica impusă.
”(…) E un sistem care in ultimii 10 ani in Romania a controlat tot si a zis ca nu conteaza ce voteaza oamenii, pun ei pe cine vor. Iar in 2024 oamenii au zis ca nu, de data asta voteaza ce vor ei. Daca nu se intampla in America, uite, acum a fost si in Franta, nu vor francezii Macron.
Au fost acum alegeri in Croatia si au spus ca Zoran Milanovic e putinist, eu il stiu, nu e (…)”, mai spune fostul premier.
Un mesaj pentru viitor
Fostul premier a încheiat cu un apel la unitate și respect reciproc. El consideră că viitorul președinte al României trebuie să colaboreze cu Guvernul pentru a promova interesele naționale și a asigura stabilitatea.
”(…) Cel care va fi presedinte va trebui sa lucreze cu Guvernul si sa faca pace, sa lucreze pentru Romania. E dreptul oamenilor si nu poti sa le spui ca fac ceva gresit daca voteaza, cu Georgescu, cu AUR, cu SOS, cu cine vor. Pe mine era sa ma linseze pentru ca votez. Eu am spus doar ca nu votez cu Elena Lasconi. Asa un linsaj, cum a indraznit Ponta sa spuna asa ceva. Eu nu sunt anti european, sunt pro roman.
Imi si spunea cineva, de ce noi nu suntem pro romani?”, a spus fostul premier (…)”
Alegerile prezidențiale rămân anulate
Marți, Curtea de Apel București a decis să respingă contestația formulată de Călin Georgescu și organizația Coaliția pentru Apărarea Statului de Drept, care solicita anularea alegerilor prezidențiale. Hotărârea instanței nu are caracter definitiv.
În urma hotărârii, Marina Alexandru, avocata lui Călin Georgescu, a precizat că instanța nu a analizat fondul cauzei și că urmează să depună recurs în numele clientului său.
Călin Georgescu a contestat în instanță trei hotărâri adoptate de Biroul Electoral Central (BEC), în urma deciziei Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale. Acesta a solicitat anularea actelor BEC nr. 230D/2024, nr. 231D/2024 și nr. 232D/2024. Prin hotărârea 230D, BEC a dispus oprirea imediată a procesului de votare și a pregătirilor pentru cel de-al doilea tur, atât la secțiile din străinătate, cât și din țară, precum și încetarea utilizării aplicațiilor informatice aferente alegerilor.