Tudorel Toader, fost judecător al Curții Constituționale a României (CCR), a comentat marți inițiativa lui Călin Georgescu de a solicita revizuirea unei decizii a CCR privind anularea alegerilor prezidențiale.

Într-un interviu acordat presei, Toader a explicat că acest demers este unul strict electoral, având în vedere că procedura revizuirii nu există în cadrul CCR. Totodată, el a criticat atât acțiunea avocaților implicați, cât și lipsa de reacție a Guvernului în privința stabilirii calendarului alegerilor.

Tudorel Toader: „CCR nu are procedura revizuirii propriilor decizii”

Fostul judecător al Curții Constituționale a României (CCR), Tudorel Toader, a declarat marți că demersul lui Călin Georgescu de a solicita revizuirea unei decizii a CCR este lipsit de fundament juridic.

Georgescu, însoțit de avocați, a anunțat că va merge la CCR vineri pentru a depune cererea de revizuire.

„Este un demers electoral, CCR nu are procedura revizuirii propriilor hotărâri. Până în 2003, la revizuirea Constituţiei, hotărârile şi deciziile pronunţate în primă instanţă, în complet de trei, puteau fi atacate cu recurs la CCR, în complet de 5.

La revizuirea din 2003, s-a hotărât că hotărârile şi deciziile se pronunţă în plen, de către cei 9 judecători şi sunt definitive şi general obligatorii de la publicarea în Monitorul Oficial.

Prin urmare, chestiunea cu revizuirea este o procedură inexistentă”, a explicat Tudorel Toader într-un interviu acordat postului Antena 3.

„Judecătorii CCR nu pot fi intimidați de astfel de inițiative”

Întrebat dacă anunțul lui Georgescu și protestele planificate pentru vineri ar putea influența judecătorii, fostul judecător CCR a răspuns categoric că nu există motive de îngrijorare.

„Nu se intimidează judecătorii, pentru că s-au obişnuit (…) Vă asigur că judecătorii nu vor fi emoţionaţi, impresionaţi de un astfel de miting. Mare lucru să fie acolo la sediul CCR, vineri.

Ce fac avocaţii – sunt colegii mei, pentru că acum sunt avocat şi eu – fac un exerciţiu de imagine. Categoric, ştiu că aşa ceva nu se poate, dar pe de o parte îl încurajează pe viitorul candidat şi pe de altă parte, îşi fac publicitate, se vorbeşte despre ei, sunt filmaţi, daţi la tv”, a declarat fostul judecător CCR.

Tudorel Toader
Tudorel Toader / SURSA FOTO: Inquam Photos, George Călin

Anchetele penale privind anularea alegerilor, un proces de lungă durată

În ceea ce privește anchetele penale legate de anularea alegerilor prezidențiale, Tudorel Toader a precizat că acestea vor necesita timp considerabil până la finalizare.

Toader a afirmat că ar putea dura câțiva ani până să se afle concluziile, deoarece un dosar penal în faza de urmărire la un procuror necesită mult timp pentru finalizare. Acesta a subliniat că procesul trebuie să treacă prin fond și apel, ceea ce ar putea permite președintelui Iohannis să rămână în funcție pentru încă două mandate.

„Peste câţiva ani vom şti, pentru că un dosar penal de urmărire penală, la un procuror, durează destul de mult, ancheta, ca să se finalizeze, să aflăm adevărul. Trebuie să meargă la fond, la apel şi în felul acesta preşedintele Iohannis rămâne forever, încă două mandate”, a afirmat Toader.

Rolul Avocatului Poporului în sesizarea CCR

Tudorel Toader a menționat că, în contextul actual, Avocatul Poporului nu a fost invocat ca parte implicată în discuții. Cu toate acestea, el a subliniat că instituția are un rol important și competențe extinse.

Fostul judecător a explicat că, în urma revizuirii din 2003, competențele Avocatului Poporului au fost extinse semnificativ. Acesta beneficiază de birouri teritoriale la nivelul curților de apel și are posibilitatea de a sesiza direct Curtea Constituțională, fără a fi necesar un proces.

„De la revizuirea din 2003, i s-au extins competenţele, sunt destul de mari, are birouri teritoriale la nivelul curţilor de apel şi concret are posibilitatea sesizării direct a CCR, nu are nevoie de un proces”, a declarat fostul judecător.

Critici privind întârzierea calendarului alegerilor

Tudorel Toader a evidențiat și lipsa acțiunii guvernamentale privind stabilirea unui calendar pentru alegeri, deși CCR a indicat că această hotărâre este necesară.

„Faptul că de o lună de zile CCR a spus că Guvernul trebuie să adopte hotărârea privind calendarul alegerilor, a trecut o lună şi o zi şi nu avem nici măcar calendarull”, a concluzionat Toader.