Crin Antonescu va rămâne candidatul coaliției
Nicușor Dan a fost întrebat dacă, în opinia sa, Crin Antonescu va rămâne candidatul coaliției de guvernare pentru alegerile prezidențiale.
”Eu, din nou deşi sunt în politică de destul de multă vreme, tind să cred ceea ce oamenii spun că vor face. Ce spun că vor face, chiar vor face. Pentru moment, avem trei lideri de partid care spun că pentru coaliţia asta de guvernare Crin Antonescu este candidatul, eu cu datele astea lucrez”, a declarat el în emisiunea „Insider Politic” de la Prima TV.
Întrebat cu cine consideră că va avea o competiție mai strânsă pentru accesul în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, edilul a răspuns: Crin Antonescu sau Elena Lasconi.
Nicuşor Dan a explicat că, potrivit sondajelor disponibile, în cazul în care Călin Georgescu va candida, acesta ar avea șanse să ajungă în turul al doilea. În acel caz, Georgescu s-ar lupta fie cu Crin Antonescu, fie cu el. El a adăugat că sondajele recente, inclusiv unul realizat de el în decembrie, indică o estimare de aproximativ 20% pentru Crin Antonescu și pentru el, în timp ce Elena Lasconi ar avea un scor de aproximativ 7-8%.
Nicușor Dan neagă că ar fi întrerupt orice legătură între el și Elena Lasconi
Primarul general al Capitalei a negat că ar fi întrerupt orice discuţie cu preşedintele USR, Elena Lasconi, subliniind că nu s-a supărat din cauza reacţiei acesteia faţă de el.
”Nu, nicidecum. În opinia mea când eşti în politică reprezinţi interesele oamenilor care ţi-au dat votul şi încrederea şi nu ai voie să te superi pe ce crezi tu”, a spus acesta.
Edilul a fost întrebat ce părere are despre afirmaţia Elenei Lasconi, dacă aceasta l-a comparat cu Călin Georgescu sau a fost doar o aluzie la eticheta de independent.
”Am discutat cu mai multă lume din USR de atunci până acum şi ei mi-au spus că ea a încercat să spună că politica se face în partide, că asta este ceea ce….că independentul este cumva un fenomen excepţional, dar că politica trebuie să fie făcută în partide”, a declarat el.
Nicușor Dan a afirmat că, în acest context, îi dă dreptate Elenei Lasconi.
”E o necesitate pentru România ca cât mai mulţi dintre români să intre în partidele politice astfel încât să mai schimbăm din modul în care se fac lucrurile acum”, a spus acesta.
Primarul general al Capitalei a vorbit, de asemenea, despre întâlnirea avută cu Elena Lasconi.
”De la 1 ianuarie până azi eu am avut vreo 30, 40, 50 de întâlniri similare şi cu preşedinţii partid şi cu alţi oameni care sunt relevanţi în politică. Asta s-a întâmplat să fie mediatizată. (…) M-au întrebat mai mulţi colegi de-ai dumneavoastră, nu mai ştiu la ce eveniment am fost şi le-am spus ”Nu aveţi mari aşteptări de la o discuţie între două persoane să iasă repede aşa o concluzie. Pentru că sunt oameni, e un partid în spate, sunt sondaje care se fac, e o evoluţie în curs””, a afirmat el.
![Elena Lasconi](https://media.capital.ro/wp-content/uploads/2024/12/Elena-Lasconi-5-e1733315791608-1200x676.jpg)
El a menționat că ar putea avea și alte discuții cu Elena Lasconi, în funcție de necesitățile fiecăruia.
Nicuşor Dan a fost întrebat și dacă se așteaptă ca Elena Lasconi să candideze la alegerile prezidențiale.
”Din nou, ca şi întrebarea despre Crin Antonescu, pentru moment iau de bun ce spune partidul care are un candidat în persoana preşedintei de partid care va candida şi candidatura mea este în acest context”, a afirmat edilul.
Referitor la ideea că el și Elena Lasconi nu se află într-o competiție pentru același electorat, primarul a spus:
”Eu cred că da şi nu, în sensul că, evident, există o mare interferenţă între cei care mă simpatizează pe mine şi cei care simpatizează USR-ul. Pe de altă parte, există un public de dreapta care m-a votat chiar acum o jumătate de an la Primăria Capitalei, care votează PNL, PMP, Forţa Dreptei, Reper. (…) Nu mai suntem în acea paradigmă în care eram chiar în noiembrie în care fiecare partid a venit cu candidatul lui şi cumva voturile partidelor s-au regăsit în voturile candidaţilor.
Acum suntem după un şoc al societăţii în care a existat acest mesaj vrem să schimbăm cu totul ce s-a întâmplat până acum şi acum nu mai există decât opţiunea Rusia sau izolaţionistă, opţiunea rămâne cum a fost şi o largă opţiune schimbăm dar păstrăm democraţia. Asta este bazinul de oameni către care eu mă adresez”.
El a fost întrebat și dacă retragerea Elenei Lasconi din cursa prezidențială ar avea un impact semnificativ într-o posibilă competiție cu Crin Antonescu pentru intrarea în turul doi.
”Rămâne să ne spună sondajele. Într-o oarecare măsură, da”, a mai punctat Nicuşor Dan.
Edilul Bucureștiului a afirmat că va candida la alegerile prezidențiale, indiferent de decizia Elenei Lasconi de a rămâne sau nu în cursă.
”Am luat decizia asta când am anunţat-o, pe 16 decembrie şi înainte de asta m-am testat cu un sondaj de opinie ca să văd că această candidatură are suficientă aderenţă astfel încât să nu încurce lucrurile”, a mai afirmat el.
Va candida Ilie Bolojan la alegerile prezidențiale?
Nicușor Dan a fost întrebat, de asemenea, dacă se așteaptă ca președintele interimar al României, Ilie Bolojan, să candideze la alegerile prezidențiale.
”Iau de bun ce a declarat chiar domnia sa. (…) Altfel sunt mult prea multe ipoteze şi e dificil de lucrat cu ele. Eu aşa cred. Cred că există o coaliţie care are foarte multe constrângeri fiind limitată la cei 65% din Parlament, partide pro-occidentale. Deci există această coaliţie PSD-PNL-UDMR şi cred că pentru fiecare dintre ele ar fi dezechilibrat ca liderul uneia dintre ele să fie şi preşedintele României şi să aibă evident, o putere mare în ecuaţia de putere. De aia cred că o să rămână candidatura lui Crin Antonescu, care cumva e echidistant faţă de partide”, a spus acesta.
Primarul Capitalei a fost întrebat dacă ascensiunea lui Ilie Bolojan în sondajele de opinie ar putea determina pe el, pe Elena Lasconi și pe Crin Antonescu să îi susțină candidatura la alegerile prezidențiale.
”Ipoteza are o problemă aici, în opinia mea.(…) Pentru că, spre deosebire de Crin Antonescu, de care vedem în sondaje că este foarte apropiat de electoratul PSD, Ilie Bolojan este mult mai aproape de electoratul PNL şi, în opinia mea, nu am făcut niciun sondaj, dar asta e intuiţia pe care o am, este mult mai puţin votat, ar fi mult mai puţin votat de către electoratul PSD”, a spus acesta.
![ilie bolojan](https://media.capital.ro/wp-content/uploads/2025/02/ilie-bolojan-5-1-1200x800.jpg)
Edilul a menționat că are un respect deosebit pentru Ilie Bolojan, datorită realizărilor sale la Primăria Oradea și ulterior la Consiliul Județean Bihor.
Nicușor Dan a fost întrebat dacă Ilie Bolojan reprezintă un model pentru el în administrația publică, iar acesta a răspuns afirmativ.
”În administraţia publică locală sigur da. Şi cred că pentru multă lume. Însă din nou trebuie să ne uităm la echilibrul între partidele pro-occidentale din Parlament şi acolo ne place sau nu ne place, avem un partid care are dublu faţă de PNL şi el se numeşte PSD”, a declarat el.
L-ar susține PSD pe Ilie Bolojan la prezidențiale?
Primarul Bucureștiului a fost întrebat dacă consideră că PSD ar putea să-l susțină pe Ilie Bolojan în cadrul alegerilor prezidențiale.
”Tot timpul când eşti politician, chiar dacă eşti PSD, intuieşti ce spun oamenii care te votează pe tine şi intuiţia mea este, repet, fără să fi făcut vreun sondaj, intuiţia mea este că electoratul PSD l-a văzut multă vreme pe Ilie Bolojan ca pe un adversar politic, da”, a afirmat el.
Referitor la zvonul că PNL l-ar susține în alegerile prezidențiale și ar renunța la Crin Antonescu, Nicușor Dan a replicat:
„La nivel de zvon l-am auzit și eu, dar mai mult de atât, nu. (…) Eu cred că în configurația actuală din Parlament e important pentru menținerea echilibrului în coaliția de guvernare ca ei să aibă un candidat comun. Nu putem să excludem alte scenarii, dar ăsta, în opinia mea, e scenariul dominant.”
Întrebat dacă, în cazul în care ar câștiga alegerile prezidențiale, l-ar numi premier pe Ilie Bolojan, primarul Capitalei a răspuns:
„Așa cum am spus, am un respect față de domnia sa, dar… (…) Dacă nu faci exercițiul ăsta gratuit și cred că lumea nu mai are chef de glume în România politică, cred eu, trebuie să numești un premier de care să știi sigur că o să facă majoritatea parlamentară. Și aici bineînțeles că președintele are un cuvânt de spus, dar nu poate să dispună. E un echilibru între președinte, dorințele sale și partidele care au reprezentare în Parlament. Dincolo de cine este persoana primului ministru și cine sunt miniștrii și cine sunt oamenii în funcție, cred că foarte, foarte important este ce face guvernul.”