În contextul suspiciunilor legate de ingerințe străine în procesul electoral, Traian Băsescu a oferit o analiză critică asupra situației. Acesta a pus sub semnul întrebării eficiența ședinței CSAT convocate de președintele Klaus Iohannis, considerând-o o acțiune întârziată și limitată la nivel decizional.

Propunerea sa, de a suspenda validarea alegerilor până la finalizarea unei anchete riguroase, vizează protejarea procesului electoral fără a compromite legitimitatea votului exprimat.

Traian Băsescu despre ședința CSAT: E prea târzie

Fostul președinte Traian Băsescu a comentat cu scepticism rezultatele posibile ale ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), convocată de președintele Klaus Iohannis pentru analizarea suspiciunilor de ingerințe străine în alegeri.

Băsescu a afirmat că ședința este tardivă și că efectele sale vor fi limitate la emiterea unor directive generale către instituții.

„(Ce efect va aduce ședința CSAT? – n.red.) Cu nimic. Adică acolo sunt structurile de securitate națională. Pot să dea rapoartele cu privire la observarea unor fenomene anormale în procesul electoral. Asta e tot.

Mai mult de atât nu se poate întâmpla. CSAT nu poate lua o decizie. E puțin târziu. Aduceți-vă aminte că acum vreo lună doamna Lasconi a spus ceva de boți”, a declarat Băsescu.

Consiliul Suprem de Apărare a Țării
SURSA FOTO: Consiliul Suprem de Apărare a Țării

Fostul președinte consideră că o decizie concretă ar presupune intervenția instituțiilor abilitate, precum DIICOT, în cazul în care există indicii privind ilegalități majore în procesul electoral. Totuși, el atrage atenția că CSAT nu are capacitatea de a soluționa probleme, ci doar de a oferi sarcini altor instituții.

„CSAT poate da sarcini celorlalte instituții care au în atribuțiuni rezolvarea unor probleme care se află în competența CSAT. CSAT însuși nu rezolvă probleme, el dă sarcini instituțiilor.

Deci după CSAT de mâine probabil se va emite o hotărâre care să ceară instituțiilor care gestionează securitatea cibernetică să fie mai vigilente. Îmi vine să și râd. E târziu”, a mai spus el.

Propaganda prin rețele sociale, o problemă complexă, fără răspuns legal clar

Traian Băsescu a subliniat o situație neobișnuită legată de desfășurarea campaniei electorale a unui candidat. El a ridicat întrebări cu privire la modul în care milioane de cetățeni au fost convinși să voteze pentru un candidat despre care nu au existat materiale de campanie vizibile în spațiul public.

„Ce să mai demiți acuma la sfârșit de mandat? Ce vă pot spune însă e că pentru mine este clar: alegerile se materializează în buletine de vot băgate în urne. Rezultatul de până acum este rezultatul numărării buletinelor de vot din urnă. Buletinele pentru Georgescu sunt acolo”, a explicat fostul lider de la Cotroceni.

El a atras atenția asupra utilizării roboților digitali pentru a distribui mesaje către segmente specifice ale populației, cum ar fi tinerii sau pensionarii.

„Problema pe care noi ne-o punem este cum s-a ajuns ca două milioane și ceva de cetățeni să bage buletinul de vot cu numele lui Georgescu în urcă. Deci, atenție, e o mare eroare să se meargă pe ideea că putem anula alegerile. Rezultatul alegerilor reprezintă buletine de vot găsite în urme, buletine de vot băgate de oameni în urnă.

Dacă este o mare problemă – și aici trebuie să ne uităm la legalitate – este aceea că niște roboței distribuie mesaje către anumite categorii de populație. De exemplu, spre tineri și spre pensionari. Ceea ce s-a întâmplat în cazul Georgescu”, a spus Băsescu, sugerând că actualele reglementări legale sunt insuficiente pentru a clarifica aceste situații.

Absența afișelor sau materialelor de promovare

Fostul președinte Traian Băsescu a evidențiat o situație neobișnuită legată de procesul electoral, punând accent pe lipsa unor elemente tradiționale de campanie.

El a subliniat că nu pune sub semnul întrebării existența votanților sau a buletinelor de vot, ci se întreabă cum a fost posibil ca un număr semnificativ de oameni să voteze pentru un candidat fără o prezență vizibilă în spațiul public.

„Problema nu este dacă există acei oameni, dacă există acele buletine de vot. Alta este problema: cum ai făcut ca acești oameni să ajungă să bage buletinele cu numele tău. Și aici lucrurile se complică și nu cred că avem un articol de lege care să spună ce este permis și ce este interzis”, a explicat Băsescu.

Fostul președinte a remarcat absența afișelor sau materialelor de promovare asociate candidatului Georgescu, aspect pe care îl consideră atipic pentru o campanie electorală.

„Cert este însă că nu am văzut nicăieri pe teritoriul României vreun afiș cu numele și poza domnului Georgescu precum că ar fi candidat”, a spus el.

De asemenea, el a observat că lipsa promovării în presă sau online ridică semne de întrebare cu privire la finanțarea campaniei.

„Atenție, dacă nu-i niciun afiș, nu e niciun ban. Dacă nu e publicitate în presă, nu e niciun ban. Dacă nu e publicitate în online, nu e niciun ban. Nu știu cum sunt la TikTok, cred că ar putea să fie fără bani și astea”, a adăugat Băsescu.

Suspendarea validării alegerilor, nu anularea acestora

În cazul în care se vor descoperi ilegalități semnificative, Băsescu propune suspendarea validării alegerilor până la finalizarea unei anchete desfășurate de DIICOT.

„În cazul în care ar fi vreo structură a MAI, nu numai SRI și SIE… Fac o paranteză, poate nu știți că în subordinea premierului e DNSC, care are un director general și cinci directori adjuncți.

Foarte multe căsuțe de servicii pe care le face, inclusiv securitate cibernetică, iar dragul nostru premier ne spunea că n-are nicio informație, iar el are în subordine acest DNSC. Este râsul lumii”, spune fostul președinte.

El consideră însă că anularea alegerilor de către Curtea Constituțională ar fi o greșeală majoră, întrucât nu există dovezi clare de fraudare din partea ambilor candidați.

„Presupunând că s-a terminat CSAT și sunt semnalate nereguli prevăzute în lege, n-aș face decât să cer organelor abilitate, și aici este clar DIICOT, o anchetă penală, iar validarea alegerilor să se facă după terminarea anchetei.

Ar fi o nebunie dacă ajungem la situația în care fără probe de fraudare din partea ambilor candidați, CCR să anuleze primul tur. Nu, alegerile trebuie să meargă înainte și ancheta să-și vadă cursul ei. Dacă mâine va fi în CSAT vreo instituție care să spună că avem probleme de legalitate. Dacă nu vor fi probleme de legalitate, asta e”, a concluzionat Traian Băsescu.

Băsescu a subliniat că procesul electoral trebuie să își urmeze cursul, iar orice decizie privind alegerile trebuie să fie fundamentată pe probe solide, nu pe speculații sau suspiciuni.