Călin Georgescu îl critică pe Crin Antonescu și alți posibili contracandidați la prezidențiale
Călin Georgescu, cunoscut pentru opiniile sale directe, a avut o intervenție fermă la Realitatea Plus, în cadrul unui interviu în care a comentat despre viitorii săi contracandidați la alegerile prezidențiale din România. În mod special, Georgescu l-a criticat pe Crin Antonescu, fostul lider al PNL, considerându-l „un nou Iohannis din toate punctele de vedere”.
Georgescu a subliniat că diferențele dintre cei doi sunt aproape inexistente, afirmând că „se schimbă între ei, nu e prea mare zarvă”. Aceasta pare să fie o aluzie la faptul că, în viziunea sa, Antonescu nu aduce o schimbare semnificativă pe scena politică, ci doar continuă o linie similară cu cea a actualului președinte al României, Klaus Iohannis. De asemenea, Georgescu a subliniat că „este vremea faptelor, nu a vorbelor”, lăsând să se înțeleagă că promisiunile politice fără acțiuni concrete nu mai sunt de actualitate.
În același interviu, Georgescu a adus în discuție și alți posibili candidați, precum Nicușor Dan, actualul primar al Capitalei. Georgescu l-a criticat pentru gestionarea orașului București, afirmând că, dacă acesta vrea să ajungă președinte, ar trebui să își demonstreze mai întâi competențele la nivelul capitalei.
„Crin Antonescu este un nou Iohannis din toate punctele de vedere. Se vede de la o poștă. Se schimbă între ei, nu e prea mare zarvă. La fel de important, cum toți cei care s-au anunțat… Este vremea faptelor, nu a vorbelor.
Dacă mă uit la cel care vrea să candideze la prezidențiale și e actualul primar al Capitalei (n.r. Nicușor Dan): uită-te la București și nu mai trebuie să te gândești cum ar arăta țara. Și ceilalți care au fost prim-miniștri (n.r. Victor Ponta)… la vremea respectivă au avut ocazia să demonstreze. Cred că e bine ca în viață să îți cunoști limitele. Atât, până într-un punct. Cred că ne pierdem puțin timpul cu ei“, a spus Călin Georgescu.
Georgescu nu a fost deloc mai îngăduitor cu fostul premier Victor Ponta
De asemenea, Georgescu nu a fost deloc mai îngăduitor cu fostul premier Victor Ponta, spunând că aceștia au avut deja oportunitatea de a demonstra ce pot face în funcțiile deținute și că, în opinia sa, este important ca politicienii să își cunoască limitele.
Când a fost întrebat despre Ilie Bolojan, posibila candidatură a acestuia la prezidențiale fiind susținută de unii, Georgescu a adoptat o poziție mai precaută. „Bolojan? Da, este problema dânsului (n.r. dacă candidează)”, a răspuns Georgescu, subliniind că fiecare politician are propriile sale responsabilități. El a reamintit că instituțiile de forță trebuie să fie transparente, iar dacă există dovezi în legătură cu eventualele probleme ale acestuia, ar trebui să fie aduse în fața opiniei publice.
Crin Antonescu despre negocierile din PNL și relațiile cu PSD
Crin Antonescu, candidatul anunțat al PNL pentru alegerile prezidențiale, a oferit o serie de declarații despre momentele cheie din cariera sa politică, inclusiv despre formarea Uniunii Social Liberale (USL), una dintre cele mai importante alianțe politice din România din ultimii ani. În cadrul unui interviu acordat podcastului „Fain și Simplu”, Antonescu a povestit despre modul în care au decurs negocierile cu PSD pentru crearea USL, un proces care a fost, potrivit lui, extrem de complex și delicat. El a povestit cum a reușit să obțină paritatea între PNL și PSD, o victorie semnificativă având în vedere puterea mult mai mare a PSD-ului în acea perioadă, mai multe aici.
Antonescu a vorbit și despre relațiile cu PSD în cadrul negocierilor, menționând în glumă că i-a poreclit pe cei de la PSD „armata roșie”, făcând aluzie atât la culoarea partidului, cât și la rolul istoric al Armatei Roșii în al Doilea Război Mondial. Aceste declarații au subliniat atât complexitatea alianțelor politice din acea perioadă, cât și strategia de negociere pe care Antonescu a adoptat-o pentru a asigura o poziție de putere pentru PNL în cadrul USL.
Crin Antonescu a discutat despre posibilitatea retragerii
De asemenea, Crin Antonescu a discutat despre posibilitatea retragerii susținerii sale din partea partidelor din coaliție, afirmând că în acest caz nu ar încerca să candideze independent.
„Nu voi candida independent”, a spus Antonescu, subliniind că orice decizie viitoare va depinde de susținerea pe care o va primi din partea partidelor din coaliție. Aceste declarații sugerează o abordare echilibrată a carierei sale politice, în care Antonescu pare să fie mai concentrat pe unitatea partidului decât pe o eventuală candidatură solitară.
Astfel, Crin Antonescu a oferit o viziune complexă asupra negocierilor politice din trecut și asupra provocărilor cu care se va confrunta în contextul alegerilor prezidențiale din acest an, în timp ce Călin Georgescu a continuat să critice clasa politică din România, susținând că schimbările reale sunt necesare și că timpul a venit pentru acțiuni concrete, nu pentru discursuri politice.