De ce plângerea lui Călin Georgescu la CEDO va fi respinsă?

Tudorel Toader a explicat motivele pentru care plângerea lui Călin Georgescu la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) va fi respinsă. Ea reprezintă un „lucru de acces juridic”.

Acțiunea a fost depusă înainte ca recursul la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) să fie soluționat, ceea ce înseamnă că nu au fost epuizate toate căile de atac în România. Drept urmare, plângerea va fi respinsă ca inadmisibilă.

Singura instituție care ar putea emite un aviz, dar nu o decizie, este Comisia de la Veneția, care ar putea analiza cât de corectă a fost decizia CCR în raport cu legea internațională. Nu există o procedură de revizuire a hotărârilor CCR. Atunci când s-a formulat acțiunea la Curtea de Apel, a considerat-o inadmisibilă, întrucât Biroul Electoral Central (BEC) nu a făcut decât să aplice decizia CCR.

Totodată, fostul judecător a explicat că acțiunea de revizuire nu are șanse de succes, având în vedere că nu există o astfel de procedură nici în Constituție, nici în alte legi. În opinia sa, inițiativa lui Călin Georgescu este mai degrabă un „exercițiu de imagine”.

„Este un lucru de acces juridic. Au depus acțiune la CEDO înaintea soluționării recursului la ÎCCJ. Nu au fost epuizate toate gradele de atac în România și atunci va fi respinsă ca inadmisibilă. Nu există procedura revizuirii hotărârilor Curții. Prin urmare spuneam când s-a formulat acțiunea la Curtea de Apel că e inadmisibilă pentru că BEC n-a făcut altceva decât să aplice decizia CCR.

Această acțiune de revizuire, n-are sorți de izbândă, pentru că nu există această procedură nici în Constituție, nici în altă lege. Din punctul de vedere al candidatului este o acțiune electorală, din punctul de vedere al avocaților e un exercițiu de imagine cu un răspuns cunoscut de dinainte”, a explicat fostul judecător al CCR într-o intervenție TV.

Tudorel Toader
Tudorel Toader (SURSA FOTO: Facebook, Tudorel Toader)

Avocații săi n-au nicio șansă de câștig

Vă reamintim că politicianul a cerut Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) suspendarea efectelor deciziei Curții Constituționale a României (CCR) prin care au fost anulate alegerile prezidențiale și obligarea Guvernului României să reia procesul electoral, respectând rezultatele primului tur și organizând un al doilea tur între el și Elena Lasconi (USR).

El a mai solicitat ca statul român să adopte măsuri pentru remedierea prejudiciilor morale și democratice, prin restabilirea încrederii în procesul electoral.

Avocații săi au depus o cerere de revizuire a deciziei CCR privind anularea primului tur al alegerilor prezidențiale. Aceștia solicită ca judecătorii CCR să revină asupra deciziei și să dispună organizarea turului doi între Georgescu și Lasconi.

Din punctul de vedere al lui Tudorel Toader, cererea lor reprezintă un simplu exercițiu fără șanse de succes. Nu există o bază legală care să oblige CCR să revină asupra unei decizii deja adoptate.