Loialitatea militarilor români și problemele sistemului
Generalul (r) Alexandru Grumaz subliniază că militarii români nu ar trebui să manifeste niciun fel de simpatie față de Rusia, contrazicând percepția conform căreia o parte dintre ofițerii superiori ar fi favorabili lui Călin Georgescu sau chiar rușilor.
Argumentul său principal este că mulți dintre acești ofițeri au studiat în Occident și în Statele Unite, fiind profund ancorați în valorile occidentale.
De asemenea, istoria României, prezentul și viitorul său plasează clar majoritatea militarilor în tabăra pro-occidentală.
![Gen. (R) Alexandru Grumaz](https://media.capital.ro/wp-content/uploads/2024/09/Grumaz-e1726305732364.jpg)
Sacrificiile militarilor români și respectul pentru istorie
Generalul amintește că interesele naționale trebuie să fie primordiale pentru orice militar. Tragedia soldaților români care au pierit în stepele Rusiei sau în lagărele din Siberia în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial este un argument puternic împotriva oricărei simpatii față de Rusia.
„Jurământul militar implică garantarea suveranității, independenței și integrității teritoriale ale țării”, afirmă generalul, insistând asupra loialității față de patrie.
El subliniază că majoritatea militarilor pensionari au studii în Occident și experiență în comandamentele NATO, lucru care contrazice orice suspiciune de afiliere pro-rusă.
Generalul Grumaz recunoaște că o parte dintre militari au acumulat frustrări față de clasa politică, ceea ce i-a făcut pe unii să voteze antisistem. Cu toate acestea, el nu crede că această orientare ar reflecta o simpatie pentru Rusia.
„Nu poți acuza militarii pentru impotența clasei politice”, afirmă el, explicând că dezamăgirile față de partidele mainstream i-au făcut pe unii să se îndrepte spre alternative precum AUR sau Călin Georgescu.
![Călin Georgescu](https://media.capital.ro/wp-content/uploads/2025/01/calin-georgescu-22-e1738226210162.jpg)
Problema pensiilor militare și tratamentul nedrept al politicienilor
Generalul punctează că pensiile militare sunt adesea confundate cu pensiile speciale, ceea ce creează o imagine distorsionată. Militarii au acceptat constrângeri și limitări majore în timpul carierei lor, motiv pentru care pensia militară reprezintă o compensație firească pentru sacrificiile făcute.
„Nu vom ceda în fața umilințelor din partea clasei politice”, avertizează generalul, acuzând autoritățile că tratează rezerviștii ca pe o povară.
Generalul Alexandru Grumaz consideră că România are nevoie urgentă de o reformă a sistemului de apărare, ordine și siguranță națională.
De asemenea, el critică politicienii pentru lipsa de cunoștințe geopolitice, sugerând că o soluție ar fi revenirea la programe de instruire militară pentru miniștri, care existau în trecut.
„Politicienii sunt rupți de realitate și nu înțeleg importanța armatei ca primă linie de apărare în caz de conflict”, afirmă generalul.
Politicienii și manipularea militarilor
Generalul Grumaz recunoaște că unii militari au fost manipulați din cauza frustrărilor acumulate, dar subliniază că aceștia reprezintă o minoritate. El critică politicienii pentru că nu au abordat serios problemele militarilor pensionari, ceea ce a dus la o alienare a acestora de partidele tradiționale.
„Nu militarii sunt de vină, ci politicienii imberbi de astăzi,” subliniază el.
Deși l-a cunoscut pe Călin Georgescu în anii ’90, generalul Grumaz afirmă că nu are nicio relație cu acesta și că nu l-a votat niciodată.
„Nu mă reprezintă și nu voi vota niciodată pentru el sau pentru partidele care susțin ideile sale”, clarifică generalul.
Generalul Alexandru Grumaz atrage atenția asupra importanței apartenenței României la NATO, considerând că orice discuție despre o eventuală retragere ar echivala cu un dezastru național.
„Siguranța României este garantată de alianța cu NATO, iar orice slăbire a acestui parteneriat ar fi extrem de periculoasă”, avertizează el.