Alegerile prezidențiale din mai. Cine-l poate învinge pe Călin Georgescu

Sondajele realizate la începutul anului indică faptul că Călin Georgescu se bucură de un sprijin semnificativ din partea electoratului, ceea ce pune forțele pro-occidentale în situația de a căuta un contracandidat capabil să-l învingă.

În acest context, experții consultați de Adevărul au analizat posibilele strategii și avantajele fiecărui candidat.

Duminică, 2 februarie, congresul PSD l-a validat pe Crin Antonescu drept candidat la alegerile prezidențiale din mai, acesta beneficiind de susținerea partidelor de guvernare. Conform sondajelor, Antonescu are un scor mai bun decât majoritatea contracandidaților săi, dar nu reușește încă să-l devanseze pe Călin Georgescu.

Pe lângă Antonescu, și-au mai anunțat intenția de a candida Nicușor Dan și Elena Lasconi, iar lista ar putea fi completată în perioada următoare. Această situație ridică două probleme principale pentru tabăra pro-occidentală: riscul fragmentării voturilor și nevoia de a identifica un candidat cu șanse reale împotriva lui Georgescu.

Pe lângă Călin Georgescu, este posibil ca și George Simion să intre în cursă, ceea ce ar putea duce la o competiție între liderii suveraniști.

De asemenea, dacă europarlamentara Diana Șoșoacă va candida, voturile acestei tabere ar putea fi și mai mult împărțite, reducând șansele unui singur candidat suveranist de a domina competiția.

Ce șanse au Nicușor Dan și Crin Antonescu?

Potrivit expertului Marius Ghincea, Nicușor Dan ar putea fi un contracandidat serios pentru Georgescu, datorită imaginii sale de politician antisistem și a susținerii pe care o are în marile orașe.

În schimb, Crin Antonescu beneficiază de sprijinul partidelor de guvernare, dar trebuie să atragă și votanții care nu sunt influențați direct de structurile politice.

Ghincea consideră că Elena Lasconi are cele mai puține șanse dintre candidații pro-occidentali, deoarece și-a pierdut credibilitatea în urma unor mișcări politice și retorice controversate.

De asemenea, mulți dintre susținătorii săi au migrat deja către Nicușor Dan.

„Elena Lasconi nu cred că are șanse pentru că, pe de-o parte, și-a pierdut credibilitatea prin diverse mișcări retorice și politice după anularea alegerilor și, pe de altă parte, majoritatea votanților Elenei Lasconi au fost deja preluați de Nicușor Dan, care pare a fi un candidat mult mai credibil din punct de vedere politic”, crede expertul.

În cazul lui Nicușor Dan, acesta ar putea profita de faptul că este perceput ca un politician moderat, dar critic față de sistem. Acest aspect i-ar putea aduce susținere atât din partea alegătorilor educați din marile orașe, cât și a unor votanți din urbanul mic, care caută o alternativă la candidații partidelor mari.

„El punctează în ochii votanților educați din marile orașe, dar potențial și a altor votanți din urbanul mic, care sunt atrași atât de carisma naturală a acestuia, cât și de discursul relativ moderat, dar critic la adresa sistemului”, este explicația lui Marius Ghincea.

Crin Antonescu, Nicusor Dan, Calin Georgescu
SURSA FOTO: colaj Dreamstime/Inquam Photos

Factorul de nemulțumire și impactul asupra alegerilor

Un element cheie în această competiție îl reprezintă nemulțumirea populară față de măsurile guvernamentale. Politicile economice și fiscale din ultimul an au generat frustrări, ceea ce ar putea influența opțiunile alegătorilor.

Spre exemplu, promisiunile nerespectate privind creșterea pensiilor ar putea demobiliza electoratul tradițional al PSD și PNL, lucru care l-ar putea avantaja pe Călin Georgescu.

Radu Delicote subliniază că bătălia electorală va fi una bazată mai mult pe emoție și sentiment decât pe competențe tehnice. Alegătorii vor fi atrași de candidatul care reușește să creeze o conexiune puternică și să își construiască o rețea eficientă de susținători.

„Sondajele de opinie ne arată că românii îl vor vota pe Călin Georgescu. Și chiar dacă aceste sondaje sunt o fotografie de moment, vedem că Georgescu nu s-a erodat la nivel de imagine și de încredere, iar pe cealaltă parte, prea puțini candidați au reușit să construiască (sau să își construiască) o imagine de candidat pentru prezidențiale”, spune Radu Delicote.

Fragmentarea voturilor este o problemă pentru ambele tabere. Pe de o parte, voturile pro-occidentale sunt împărțite între mai mulți candidați, ceea ce ar putea duce la un rezultat modest în primul tur.

Pe de altă parte, și în tabăra suveranistă există riscul dispersării voturilor între Georgescu, Simion și, posibil, Șoșoacă.

„Deja vedem că voturile se împart și la fel se va întâmplă în luna mai. Dar aceste voturi sau această canibalizare este măsurată în votanții hotărâți, cei care au deja o opțiune cristalizată. Marea majoritate a nehotărâților nu apare în măsurători niciodată. Or, aici pot fi nemulțumiții, frustrații, nostalgicii, nereprezentații, cei care nu se regăsesc, cei care mai așteaptă și lista de atribute poate continua”, mai afirmă Radu Delicote.