Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, respinge acuzațiile lui Călin Georgescu

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a prezentat situația actuală a sistemului energetic național, contrazicând afirmațiile făcute anterior de Călin Georgescu. Burduja a evidențiat producția și consumul de energie din România, susținând că datele reale demontează teoriile alarmiste.

„Haideți să vedem cum stăm cu energia astăzi. România exportă energie în această dimineață, la un consum de 6300MW având o producție de 6650MW. Pe locul I, între sursele de producție, sunt centralele eoliene, cu peste 1650MW. Energie verde și ieftină.

Mai știți cum ne spunea un individ că centralele eoliene nu produc energie? Pentru cine nu crede, datele sunt disponibile în timp real pe site-ul transelectrica.ro. Pentru cine tot nu crede…în fine”, a scris ministrul duminică, 15 februarie, pe Facebook.

Burduja a criticat și afirmațiile conform cărora România ar fi în pragul unui blackout

Ministrul a explicat că energia eoliană joacă un rol crucial în contextul actual, contribuind la menținerea unor resurse strategice esențiale, cum ar fi apa din lacurile de acumulare și stocurile de cărbune, întrucât hidrocentralele și centralele pe cărbune sunt utilizate la capacitate redusă pentru a păstra rezervele.

El a subliniat că această abordare preventivă este esențială în fața unor posibile perioade secetoase similare cu cele din 2024. În plus, ministrul a demontat speculațiile alarmiste despre un posibil blackout și despre prețurile ridicate la energie, arătând că România are unele dintre cele mai mici prețuri la energie electrică și gaze din Uniunea Europeană, conform datelor Eurostat.

El a sugerat că astfel de afirmații sunt în interesul celor care încearcă să semene panică și să submineze încrederea în instituțiile statului și în sistemul energetic.

„De ce ne ajută energia eoliana și nu doar astăzi? Pentru că putem merge doar 1060MW în hidrocentrale, păstrând rezerva de apă din lacurile de acumulare. La fel la cărbune, 806MW, ca să mai acumulăm stocuri. De ce? Pentru că paza bună trece primejdia rea.

Și dacă urmează încă două luni la fel de secetoase cum a fost tot anul 2024, e bine să fim prevăzători și să ținem de rezervele de resurse energetice. Cine a afirmat in ultima perioadă că suntem la un pas de blackout, că avem cele mai mari prețuri la energie (avem al cincilea cel mai MIC preț la energie electrică și al patrulea cel mai MIC preț la gaz din UE, pe datele Eurostat), că suntem la limita capacităților de import și alte lucruri alarmiste… să se gândească mai bine.

Și să se întrebe cui folosește să îi sperie pe români, să îi facă să creadă că instituțiile nu funcționează, că sistemul energetic este «în colaps» și alte aberații din același registru cu «centralele eoliene nu produc energie electrică»”, a subliniat ministrul liberal.

@burduja.official

Produc sau nu produc eolienele energie? Adevaruri tulburatoare!#kremlingeorgescu #echilibrusiverticalitate

♬ sunet original – Sebastian Burduja

 

Sebastian Burduja
SURSA FOTO: Facebook, Sebastian Burduja

Afirmațiile lui Călin Georgescu, făcute înaintea alegerilor prezidențiale, au fost astfel direct contrazise de datele prezentate de Burduja.

Georgescu declarase într-o emisiune TV: „Nu produc eolienele energie. Eoliene, eolienele sunt la nivel de 0,01. Ce produce energie este energia din apă, energia din cărbune, astea sunt elementele primare. Cine v-a spus de energia eoliană vă spun că nu este așa. Este demonstrație precisă.”

Verificați informațiile din surse oficiale!

Sebastian Burduja a încheiat prin a încuraja cetățenii să nu cadă pradă dezinformării:

„Este important să ne bazăm pe date reale și să verificăm informațiile din surse oficiale. Instituțiile funcționează, iar sistemul energetic este pregătit să facă față oricăror provocări.”