Curtea de Apel București amână decizia în cazul anulării alegerilor prezidențiale

La ieșirea din sala de judecată, Călin Georgescu a făcut o serie de afirmații critice față de autorități, subliniind lipsa probelor împotriva sa și exprimându-și speranța într-o „justiție dreaptă”.

„Vreau să le mulţumesc românilor care au stat şi aşteptat această decizie de astăzi, care au stat în frig, au răbdat. După 35 de ani, sunt convins că merită ca în România să existe dreptate. Am asistat siderat la faptul că niciunul dintre pârâţi nu a avut niciun fel de dovadă, niciuna, zero. Au declinat orice clauză procedurală, deci declină şi prezenţa lor aici.

Dincolo de asta, acum câteva zile, fostul preşedinte Klaus Iohannis a declarat singur că nu există nicio dovadă, există doar suspiciuni. Prin urmare, pe tot ce s-a discutat astăzi, Curtea a decis că, în cel mai scurt timp, se va da verdictul, la o dată pe care o vom avea cât de repede cu putinţă. Așteptăm o cauză dreaptă şi precisă pentru demnitatea şi onoarea poporului român.

Mulţumesc din suflet pentru tot ce s-a întâmplat până astăzi, mulţumesc poporului român care este prezent în număr atât de mare (…) Deja am făcut istorie, pentru că modul de unitate a poporului român a dovedit asta. Sper într-o justiție profesională şi nu într-o justiţie politică”, a declarat Georgescu.

În timpul procesului, acesta a reiterat că alegerile prezidențiale nu au fost câștigate de popularitatea sa pe TikTok, ci prin „narativul” său și unitatea poporului român.

„Acum 35 de ani, 1.116 tineri au murit pentru un crez, cel mai important – alegeri libere. După 35 de ani, suntem în poziţia de a instaura din nou dictatura. Adică, am fost cunoscuţi acum 35 de ani ca poporul cel mai curajos, care a dat jos o dictatură. După 35 de ani, putem să fim cunoscuţi ca cei care au reinstaurat dictatura.

Voinţa poporului român este fermă, este de neclintit şi am credinţa şi tăria să spun că suntem cu toţii într-un suflet şi cel mai important lucru – aceste alegeri nu au fost câştigate de mine, aşa cum am fost acuzat, pe TikTok, ci au fost câştigate printr-un narativ, am fost toţi un suflet şi simţire, am fost uniţi şi pot să afirm că nedreptatea produsă pe 6 decembrie ne-a unit şi mai mult”, a mai precizat Georgescu.

Călin Georgescu
SURSA FOTO: Inquam Photos / George Călin

Contextul procesului

Călin Georgescu și Coaliția pentru Apărarea Statului de Drept au contestat în instanță hotărârile Biroului Electoral Central (BEC) prin care rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale au fost anulate, iar alegerile au fost reluate de la zero. Pe 6 decembrie, Curtea Constituțională a emis decizia de anulare, bazându-se pe documente desecretizate de CSAT, care indicau presupuse încălcări ale legislației electorale.

Potrivit documentelor CSAT, Georgescu ar fi raportat zero cheltuieli la Autoritatea Electorală Permanentă, deși SRI și MAI susțin că finanțarea campaniei sale pe TikTok, realizată de Bogdan Peșchir, ar fi costat un milion de euro. În plus, documentele indică implicarea unui actor cibernetic statal în procesul electoral, acțiuni atribuite Rusiei. Aceste acțiuni includ:

  • Sprijinirea candidaților eurosceptici.
  • Alimentarea mișcărilor antisistem și a protestelor.
  • Propaganda și dezinformarea cu scopul de a influența agenda publică și sprijinul pentru Ucraina.

Incidente în timpul procesului

Dezbaterile de la Curtea de Apel București au fost suspendate temporar după ce avocații lui Georgescu au cerut recuzarea judecătoarei Cristina Ardeleanu, soția unui procuror DNA, invocând lipsa de imparțialitate.

În paralel, Poliția Capitalei a deschis un dosar penal pentru „ultraj judiciar” împotriva lui Cătălin Berenghi, fost luptător în Legiunea Străină, care a postat pe Facebook amenințări la adresa judecătoarei.

Peste 1.000 de persoane s-au adunat în fața Curții de Apel pentru a-și exprima sprijinul față de Călin Georgescu. Aceștia au purtat steaguri, au intonat cântece patriotice și au scandat împotriva actualei puteri. Atmosfera tensionată a fost accentuată de intervențiile lui Georgescu și mesajele acestuia privind unitatea și demnitatea națională.