De ce nu mai poate candida Călin Georgescu la alegerile prezidențiale
De ce nu mai poate candida Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Potrivit CCR, declarațiile publice și participarea la anumite evenimente publice sunt temeiuri suficiente pentru a împiedica o persoană să candideze la funcția de președinte al României, deoarece președintele trebuie să respecte Constituția și să garanteze calitatea de membru al UE și al NATO.
Demersurile lui Georgescu, atât la Înalta Curte de Casație și Justiție, cât și la CEDO, pentru reluarea turului 2 al alegerilor prezidențiale, au un motiv foarte clar, pe lângă cel legat de imaginea sa.
Avocații săi sunt conștienți că, dacă decizia CCR de anulare a alegerilor prezidențiale rămâne valabilă, Călin Georgescu nu va mai avea nicio posibilitate de a candida. În cazul în care turul 2 ar fi reluat, candidații ar fi, desigur, Călin Georgescu și Elena Lasconi.
De-a lungul timpului, Călin Georgescu nu s-a sfiit să își arate admirația față de Rusia.
„Știți ce înseamnă «suflet» în rusește? Înseamnă «duh». De aceea această parte a lumii înseamnă tot mai mult. Acolo (în Rusia n.red) este lumina. Occidentul este «zero» ca religie. Oamenii nu se mai înțeleg unii cu alții. Puterea este într-un singur loc. Președintele Putin este dedicat țării lui. În Europa nu mai există leadership”, a spus el recent.
Georgescu a afirmat, de asemenea, că aderarea României la NATO în 2004 și la Uniunea Europeană în 2007 au fost obiective false pentru țară.
Totodată, a făcut mai multe declarații în care și-a exprimat admirația pentru legionari, pentru Ion Antonescu și Cornel Zelea Codreanu, în timp ce a negat existența Holocaustului.
„Neamul românesc (…) a trăit prin Ştefan cel Mare, Mihai VIteazu, Horia, Avram Iancu, Kogălniceanu, Cuza, Corneliu Zelea Codreanu, mareşalul Ion Antonescu şi mulţi, mulţi alţi eroi”, a spus acesta.
ÎCCJ a respins definitiv cererea lui Georgescu de reluare a turului doi al alegerilor prezidențiale
La 17 ianuarie, Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a respins definitiv cererea lui Călin Georgescu de reluare a turului 2 al alegerilor prezidențiale.
Acesta a solicitat și Curții Europene a Drepturilor Omului suspendarea efectelor deciziei CCR de anulare a alegerilor și obligarea Guvernului României să reia procesul electoral, respectând rezultatele din primul tur.
O altă cerere se referă la obligarea statului român să adopte măsuri pentru remedierea prejudiciilor morale și democratice, prin restabilirea încrederii în procesul electoral.
Ambele solicitări nu pot duce la reluarea alegerilor prezidențiale având în vedere rezultatele din primul tur.