Elena Udrea critică foștii judecători ai CCR

Fostul ministru Elena Udrea a lansat o critică dură la adresa unor foști judecători ai Curții Constituționale a României (CCR), pe care îi acuză de inconsecvență în aplicarea deciziilor acestei instituții.

Într-o postare amplă pe Facebook, Udrea a subliniat presupusele dublu standarde în interpretarea legii, comparând situația sa juridică din dosarul „Gala Bute” cu speculațiile recente despre șansele lui Călin Georgescu de a contesta în instanțe rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale.

Opinia postată de Elena Udrea integral

Elena Udrea a criticat pe Facebook foști judecători CCR, acuzându-i de inconsecvență. Ea a comparat situația sa din dosarul „Gala Bute” cu cazul lui Călin Georgescu, subliniind că ICCJ a ignorat în 2022 o decizie CCR care ar fi trebuit să ducă la rejudecarea dosarului său, dar acum invocă imposibilitatea ignorării aceleiași instituții în cazul alegerilor prezidențiale.

Udrea a cerut explicații pentru acest dublu standard, menționând că judecătorii implicați în decizia sa continuă să fie lipsiți de consecvență.

„Aud cum foști judecători ai CCR, susțin că domnul Călin Georgescu nu are nicio șansă, nici la Înalta Curte nici la CEDO sau CJUE, să obțină reluarea turului 2 la alegerile prezidențiale, pentru că decizia CCR nu poate fi încălcată, pentru că este obligatorie si pentru că atât instanțele din țară, cât și cele Europene, trebuie si vor respecta ceea ce a decis CCR!
Serios?!!!

S-a uitat deja ca în dosarul meu fabricat “Gala Bute”, din 7 aprilie 2022, 4 judecatori din 5 de la Înalta Curte au hotarat sa NU aplice decizia CCR, care spunea ca am fost judecată cu încălcarea legii de judecători aleși special de Statul Paralel ca sa mă condamne, si cei 4 judecători au refuzat sa deschidă dosarul Gala Bute, iar eu am ajuns la pușcărie, iar Rudel Obreja condamnat și el abuziv a si murit in pușcărie!!! Atunci cum s-a putut?

Dacă Înalta Curte a călcat in picioare dreptul meu la un proces corect, acum când e vorba de a apăra dreptul la 9 milioane de români de a vota liber, cu atât mai mult ICCJ trebuie să își respecte propria măsură și să lase neaplicată decizia CCR de anulare a turului 1 la prezidențiale, sau ordinele catre “Justitie” sunt acum pe invers?

Foștii judecători constituționali care par acum loviti de amnezie, ar trebui sa explice tocmai cum, dacă ICCJ cat si CJUE au facut un abuz in Gala Bute, astăzi au ocazia sa procedeze identic față de CCR, dar de data asta sa facă dreptate, mai ales ca ambii foști judecători au fost in componenta Curtii care au pronunțat respectiva decizie încălcată.

Domnul Tudorel Toader chiar mi-a fost avocat pe 7 aprilie 2022, pledând fără succes din păcate pentru mine in fața celor 5 judecători, obligativitatea respectării deciziei CCR si a reluarii judecării in condiții de legalitate a dosarului Gala Bute!”, a scris Elena Udrea pe Facebook.

Atacul Elenei Udrea la foștii judecători CCR

Udrea susține că, în cazul său, Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a refuzat să aplice o decizie a CCR care stabilea că dosarul „Gala Bute” fusese judecat de completuri de judecată nelegal constituite. În opinia sa, această decizie a fost ignorată, iar dosarul nu a fost redeschis, ceea ce a dus la condamnarea sa și la încarcerare.

Udrea a remarcat că unii foști judecători CCR susțin că Călin Georgescu nu ar avea șanse de succes în demersurile sale, deoarece deciziile CCR sunt obligatorii și nu pot fi încălcate. Ea a pus însă sub semnul întrebării această afirmație, amintind că, în dosarul său „Gala Bute,” Înalta Curte a ignorat o decizie a CCR, întrebând retoric cum a fost posibil atunci.

Ea consideră că, dacă ICCJ a putut „ignora” o decizie CCR în cazul său, aceeași logică ar trebui aplicată și în cazul lui Georgescu, ceea ce ar permite o reinterpretare a deciziei CCR care a anulat primul tur al alegerilor prezidențiale.

elena udrea
SURSA FOTO: Dreamstime

Comparații făcute de Udrea între „Gala Bute” și alegerile prezidențiale

Fostul ministru afirmă că, în 2022, drepturile sale fundamentale la un proces echitabil au fost încălcate, în ciuda deciziilor CCR care ar fi trebuit să ducă la rejudecarea dosarului său.

Ea pune întrebarea retorică dacă instanțele naționale sau internaționale, care au ignorat deciziile CCR în cazul său, ar putea aplica același tratament și în cazul invalidării primului tur al alegerilor prezidențiale, de data aceasta „în favoarea drepturilor a 9 milioane de români.”

Udrea a afirmat că, dacă Înalta Curte i-a încălcat dreptul la un proces echitabil, atunci, în contextul dreptului cetățenilor de a vota, aceeași instanță ar trebui să fie consecventă în aplicarea măsurilor. Ea a sugerat, însă, că deciziile instanțelor ar putea fi influențate de directive contradictorii.

Udrea a avut un mesaj direct pentru doi foști judecători constituționali care, în opinia sa, adoptă o atitudine contradictorie. Ea i-a acuzat de „amnezie” și le-a cerut să explice public de ce decizia CCR în cazul dosarului „Gala Bute” a putut fi ignorată, dar în cazul lui Georgescu acest lucru nu ar fi posibil.

„Foștii judecători constituționali care par acum loviți de amnezie ar trebui să explice cum, dacă ICCJ și CJUE au făcut un abuz în cazul meu, astăzi au ocazia să procedeze identic față de CCR, dar de data aceasta pentru a face dreptate”, a adăugat fostul ministru.

Tudorel Toader a încercat să o ajute, însă fără succes

În dosarul „Gala Bute,” Udrea a fost condamnată pentru presupuse fapte de corupție, însă cazul a fost marcat de controverse legate de constituirea completurilor de judecată. În 2019, CCR a declarat nelegale completurile de 5 judecători de la ICCJ, dar decizia nu a fost aplicată retroactiv în cazul său, ceea ce, în opinia Elenei Udrea, reprezintă o încălcare gravă a drepturilor sale.

În postarea sa, Udrea a menționat că Tudorel Toader, fost ministru al Justiției, a pledat pentru ea în fața completului de judecată, însă fără succes. Ea a criticat dur refuzul ICCJ de a redeschide dosarul, subliniind că această decizie a avut consecințe tragice, printre care și moartea lui Rudel Obreja, co-inculpat în dosar.