Acest document, sub girul Ministerului Mediului, a fost întocmit sub coordonarea lui Călin Georgescu.

Munca depusă la această strategie a fost plătită cu 340.000 de dolari. Ministrul Mediului de atunci Attila Korodi a declarat pentru Libertatea că Georgescu nu este „același om care a fost atunci”.

Strategii cerute, dar neimplementate

De Strategia Naţională pentru Dezvoltare Durabilă a fost desemnat să se ocupe Ministerul Mediului, condus la vremea respectivă de Attila Korodi (UDMR).

La rândul său, ministerul a încheiat un parteneriat cu Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), prin agenția sa din România – Centrul Național pentru Dezvoltare Durabilă (CNDD), condus la acea vreme de Călin Georgescu.

Tăriceanu nu știe să se fi văzut cu Georgescu

Strategia de Dezvoltare Durabilă prin care România se angaja inclusiv să susțină „aspirațiile europene și euroatlantice ale Ucrainei”.  Tăriceanu, premier la acea dată a arătat că nu își aduce aminte să fi lucrat cu Georgescu la document.

„Strategia a fost aprobată în noiembrie 2008, iar eu mi-am încheiat mandatul la o lună după aceea, așa că nu am date să apreciez în ce măsura România și-a respectat angajamentele. În ceea ce privește documentul de strategie, el a fost gândit să se armonizeze cu politicile de dezvoltare ale UE și este rodul, cel mai probabil, a multor specialiști pe dezvoltare durabilă. Totodată, vă pot mărturisi că nu-mi aduc aminte și nu cred să fi interacționat cu domnul Georgescu pe vreun subiect oarecare, nici atunci, nici mai târziu”, a declarat Călin Popescu-Tăriceanu pentru Libertatea.

Pe altă parte, Attila Korodi și-a adus aminte că a avut mai multe interacțiuni cu Călin Georgescu, dar este schimbat.

”Nu regăsesc acum același om care a fost atunci. (…) Documentul care a reieșit a fost după foarte multe dezbateri, dar și el (n.r. – Călin Georgescu) ca și coordonator tematic și l-a însușit. Așa că nu țara s-a schimbat, el s-a schimbat”, a declarat Attila Korodi pentru Libertatea.

Attila Korodi a mai spus că strategiile trasează niște linii directoare, iar „când cineva definește o altă strategie, trebuie să-și asume lucrul acesta”.

A contribuit și fostul șef USR

La elaborarea Strategiei de Dezvoltare Durabilă din 2008 a contribuit și Dan Barna, fost candidat la funcția de președinte al României.

 „Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, pe care îl reprezenta la momentul respectiv domnul Georgescu aici, în România, a lansat un apel pentru expertize în diverse zone de acoperire a realizării acestei strategii. Eu, lucrând cu delegația Comisiei Europene la momentul acela, împreună cu câțiva colegi, am fost invitat să scriem, un subcapitol legat de fondurile europene și de rolul finanțelor europene în dezvoltarea durabilă a României în perioada 2020-2030”, a declarat Dan Barna.

Barna subliniază că numai „două-trei pagini” din contribuția sa au fost reținute în lucrare.

Nici Barna nu-l mai recunoaște pe Georgescu. Fostul șef USR spune că Georgescu era diferit „față de ce vedem acum la televizor”.

„La vremea aceea era un om care spunea că lucrează cu Guvernul României și are rolul să scrie această strategie. Am interacționat destul de puțin și într-un mediu mai degrabă formal”, a mai declarat Barna. Europarlamentarul spune că Strategia coordonată de Georgescu era aliniată cu direcția pe care a avut-o România până la „perspectiva pe care o oferă domnul Georgescu”.