Călin Georgescu își nuanțează declarațiile despre Ucraina
Călin Georgescu, fost candidat la președinția României, a afirmat recent că „Ucraina este un stat creat artificial”, adăugând că România ar trebui să profite în privința anumitor teritorii din fostele regiuni ale Imperiului Austro-Ungar și ale Uniunii Sovietice, declarație care a stârnit numeroase reacții critice.
Duminică seară, Georgescu și-a nuanțat poziția, susținând că a prezentat doar „o ipoteză teoretică” și că România trebuie să învețe din trecut.
„Este nevoie să învățăm din experiența noastră, din istorie. Lumea este în schimbare. Noi, la momentul respectiv, vorbesc de cel de-al Doilea Război Mondial, am făcut multe greșeli. Nu am știut precis cum să ne orientăm și din România Mare am devenit România Mică. (…) Nu este bine să ne prindă pe picior greșit nimic, pentru că sunt repere istorice peste care nu poți să treci”, a spus Călin Georgescu.
El a afirmat că poziția sa este susținută și de o declarație a Parlamentului României din 29 noiembrie 1991, fără a detalia în ce măsură aceasta susține afirmațiile sale.
Poziția sa despre viitorul Ucrainei
În fața criticilor primite, Călin Georgescu a încercat să clarifice că nu a făcut nicio sugestie directă privind modificarea frontierelor și că dorește pace și stabilitate.
„Nu am acuzat și nu doresc altceva. Eu am spus doar că este bine să fim pregătiți pentru orice situație apare. (…) Pe noi ne interesează, așa cum am spus de fiecare dată, pace, liniștea, numai așa putem construi. În război punțile se distrug, nu mai poți să ai nimic. Deci, dincolo de prioritatea de rang zero și de unica soluție – pacea –, restul sunt potențiale situații care pot apărea”, a declarat el.
El a sugerat că România ar trebui să fie mai atentă la evoluțiile geopolitice pentru a nu repeta greșelile din trecut.
Critici la adresa clasei politice și a Uniunii Europene
Călin Georgescu a criticat clasa politică românească, afirmând că este „foarte ipocrită” și că nu tratează cu aceeași seriozitate alte probleme legate de suveranitatea națională.
„În 35 de ani s-a tot vehiculat, s-a tot spus permanent de autonomia Ținutului Secuiesc, de Transilvania. Pe nimeni din această clasă politică și media sau anumiți jurnaliști care au apărut, apropo de comentariile pe această temă, nu i-a preocupat acest subiect. Aici este o temă”, a spus el.
Georgescu a criticat și Uniunea Europeană, sugerând că România este tratată ca o țară de rang secund.
„Ni se inoculează ideea că UE și NATO ne-au făcut o onoare că suntem acolo. Eu vă spun că este exact invers: noi am făcut onoare Uniunii Europene și NATO că suntem acolo, pentru că am îmbogățit Europa cu economia noastră, cultura noastră, istoria noastră, oamenii noștri”, a declarat el.
Fenomenul de „reeducare socială” care slăbește identitate națională
Fostul candidat la președinție a afirmat că vede un fenomen de „reeducare socială” care ar încerca să slăbească identitatea națională a românilor.
„Scoaterea istoriei și geografiei din școală (…) este o acțiune de rupere a identității noastre de către niște indivizi programați pentru a face așa ceva”, a declarat el, susținând că „lumina noastră este dată de eroi” și de „cei care au rezistat în închisorile comuniste”.
În încheiere, Călin Georgescu a afirmat că românii trebuie să-și apere valorile și identitatea. El a concluzionat spunând că „strămoșii noștri au rezistat pentru noi. Așa vom rezista și noi pentru a ne apăra credința, dreptatea și libertatea”.