Călin Georgescu și Radu Theodoru, mesaje extrem de asemănătoare
Călin Georgescu și generalul în retragere Radu Theodoru, în vârstă de 101 ani, au lansat mesaje similare la un interval de câteva ore, în care le transmiteau urmăritorilor că susținerea din mediul online nu mai este suficientă și că este necesar să fie „uniți în mod real, fizic, palpabil”. Generalul, care este vizat de un dosar de trădare deschis de DIICOT, le cere urmăritorilor să își „manifeste cu forță prezența”.
Călin Georgescu a fost primul care a postat acest tip de mesaj, în seara dintre 5 și 6 martie. Mesajul video pe care l-a publicat începe cu sintagma „destinul unei națiuni se plătește prin sacrificii”.
„Nu este ușor, dar este necesar. Mulți, foarte mulți dintre voi mă susțineți. Vă mulțumesc. Însă este important să știți că în aceste momente ne aflăm într-o luptă care nu se poate câștiga din spatele ecranelor sau din spatele televizorului.
Nu am nevoie de like-uri sau urmăritori pe Facebook. Am nevoie să știu că suntem toți uniți pentru aceeași cauză, dar uniți în mod real, fizic, palpabil, pentru același ideal, totul pentru libertate. Altfel este inutil să ne susținem doar pe Facebook sau platforme social-media”, este o parte din mesajul video postat de Călin Georgescu pe Facebook.
În dimineața zilei de 6 martie, pe contul de Facebook al generalului în retragere Radu Theodoru a apărut un mesaj similar.
„E ceasul istoric care ne cere să ne unim și să ne salvăm unitatea și să ne salvăm țara. Suntem pe marginea prăpastiei. Înțelegeți că trebuie să fim umăr la umăr, să fim alături nu numai spriritual, fizic să fim alături. Să ne manifestăm cu forță prezența. Suntem marginalizați, nu mai stați numai în casă și vă uitați la televizor când ies în stradă 10 sau 15 oameni sau 500 sau 5.000.
Trebuie să ieșim toți umăr la umăr și să ne impunem punctul de vedere național. Fac apel încă o dată: nu puneți pe generația voastră emblema trădării”, este transcriptul mesajului video transmis de acesta.
Prezența la protestul din 1 martie, mai mică decât estimările inițiale
Mesajul postat de Călin Georgescu poate fi interpretat și în contextul în care prezența la protestul din 1 martie a fost mult mai mică decât estimările inițiale ale organizatorilor (AUR), care se așteptau la un milion de români, și semnificativ mai mică decât cifra de 300.000 de persoane anunțată pe parcursul protestului de AUR, notează Digi24.
În același timp, anchetele deschise de procurori în ultimele zile au relevat că Georgescu vorbea despre „un plan” pe care doar el îl cunoștea. Călin Georgescu este anchetat, printre altele, pentru instigare la acțiuni împotriva ordinii constituționale.
6 persoane, reținute într-un dosar de trădare
Amintim că joi, 6 martie, șase persoane au fost reținute de procurorii DIICOT, fiind suspectate de constituirea unui grup infracțional organizat și trădare. Conform anchetatorilor, inculpații ar fi acționat pentru subminarea suveranității și capacității de apărare a României, având legături cu agenți ai unei puteri străine. Perchezițiile efectuate în mai multe județe au dus la descoperirea unor probe relevante, iar o parte dintre suspecți urmează să fie prezentați instanței cu propunere de arestare preventivă.
Procurorii DIICOT au anunțat astăzi că investighează un dosar care vizează constituirea unui grup infracțional organizat și trădare. În cadrul anchetei, au fost efectuate mai multe percheziții, inclusiv la domiciliul generalului Radu Theodoru, un veteran în vârstă de 101 ani. Mai multe puteți citi aici.