La întâlnirea lor recentă la complexul Mar-a-Lago din Florida, Donald Trump și Viktor Orban ar fi convenit asupra susținerii unui candidat comun la președinția României din partea PSD și PNL. Călin Georgescu nu este dorit de niciun lider din Europa.
Jurnalistul Robert Turcescu a comentat pe platforma de socializare Facebook despre acest subiect, sugerând că Eduard Hellvig, fost șef al Serviciului Român de Informații (SRI), ar putea fi alegerea acestui bloc politic.
Călin Georgescu nu e dorit. Întâlnirea la Mar-a-Lago
Viktor Orban a avut o întrevedere cu Donald Trump și miliardarul Elon Musk la complexul exclusivist Mar-a-Lago, unde a fost discutată o varietate de subiecte internaționale.
„Viktor Orban a discutat și problema viitorului președinte al României la întâlnirea cu Donald Trump. S-a agreat susținerea unui candidat comun PSD-PNL (USR nu contează în această discuție!), un personaj recent reintegrat în jocul politic”, a scris Turcescu pe pagina sa.
Premierul Viktor Orban a publicat apoi fotografii de la întâlnire pe contul său de socializare, fără a oferi detalii exacte despre subiectele abordate.
Susținerea unui candidat comun
Potrivit lui Robert Turcescu, Orban a discutat despre viitorul președinte al României cu Donald Trump.
Se pare că liderul maghiar și miliardarul american au agreat să sprijine un candidat comun al PSD și PNL pentru alegerile prezidențiale din 2024.
Turcescu a folosit metafora „Domnu’ Edi, aveți legătura!” pentru a sugera că Eduard Hellvig ar fi alesul, indicând o reintegrare recentă în politica românească.
Alegerea unui candidat susținut de figuri internaționale atât de influente ar putea schimba echilibrul politic din țară, provocând o reevaluare a alianțelor interne și a strategiilor electorale.
Dan Andronic este de părere că Hellvig își va alege momentul
Amintim că într-o analiză de anul trecut, jurnalistul și analistul politic Dan Andronic a încercat să ofere un răspuns la întrebarea dacă Eduard Hellvig poate fi luat în calcul ca viitor candidat la președinție.
„Eduard Hellvig a plecat din fruntea SRI după 100 de luni de directorat. Cel mai lung mandat din istoria scurtă a serviciului de informații. A dovedit că este un om care poate conduce această instituție, temută de oamenii politici autohtoni și apreciată de partenerii externi, fără excese de autoritate, orgolii sau încălcări ale mandatului democratic.
Nu a fost o perioadă lină. Atât pe plan extern, vezi invazia din Ucraina, sau intern. Sunt convins că au existat momente tensionate, între Hellvig și Iohannis, sau cei din jurul său, dar aceste conflicte nu s-au văzut în societate. Sau în presă”, a scris la acea vreme, aproape vizionar, Dan Andronic.
El a făcut și o prezentare a biografiei extrem de dense a lui Eduard Hellvig, care este un om foarte tânăr, are doar 49 de ani.
„O carieră politică cum puțini oameni au avut ocazia să pună pe tapet. Care nu este marcată de scandaluri. Un element extrem de important în economia discuției despre viitor. Poate că de aceea au început speculațiile despre o posibilă candidatură la președinția României”, a scris Dan Andronic.
El a ținut să amintească recenta declarație făcută de Crin Antonescu, în emisiunea lui Marius Tucă, privind ideea unei candidaturi la președinția României a lui Hellvig.
„Cred că deocamdată este prea devreme să vorbim de planuri de viitor în cazul lui Eduard Hellvig. Pentru o candidatură la președinția României are nevoie de câteva elemente clare: acordul și sprijinul președintelui Klaus Iohannis, întoarcerea în structurile de conducere ale PNL, ocuparea unei poziții politice care să-i dea anvergură și vizibilitate, dar cel mai important lucru – o fereastră de oportunitate. Care se poate deschide. Sau nu.
Așa cum a demonstrat până acum, Eduard Hellvig este un strateg atent. Mandatul de director al SRI i-a dat acces nu numai la informații, ci și la un mod de a vedea lucrurile diferit de oamenii politici. Are microbul politicii în sânge, așa că nu va rămâne departe de jocurile de culise. Dar își va alege momentul. Care s-ar putea să nu fie 2024”, a conchis Dan Andronic.