Val de acuzații pentru Călin Georgescu. Istoricul Ottmar Trașcă, de la Universitatea „Babeș-Bolyai“ din Cluj-Napoca, spune că „asemenea falși profeți trebuie luați foarte în serios”, deoarece „riscurile sunt incalculabile”.
Călin Georgescu se confruntă cu un nou val de acuzații
Potrivit acestuia, figuri istorice precum mareșalul Ion Antonescu sunt glorificate de anumiți susținători ai acestor ideologii, iar Georgescu ar fi unul dintre cei promovați în contemporaneitate.
Specialistul avertizează asupra riscurilor pe care le implică popularizarea unor astfel de persoane și consideră că acest fenomen trebuie luat în serios.
Potrivit acestuia, istoria a demonstrat că ignorarea unor astfel de curente poate conduce la consecințe grave.
De asemenea, istoricul subliniază necesitatea unor măsuri preventive pentru a preveni răspândirea unor astfel de idei.
Ottmar Trașcă lansează mai multe avertismente
Articolul mai subliniază faptul că autoritățile statului român ar trebui să aplice legislația existentă pentru a preveni escaladarea fenomenului.
Potrivit specialistului, astfel de curente ar putea câștiga tot mai mulți adepți și ar putea deveni un pericol pentru stabilitatea socială, fără intervenții adecvate.
„Din acest punct de vedere, asemenea oameni, asemenea falși profeți trebuie luați foarte în serios, pentru că știm din istorie, dacă nu o facem, unde putem ajunge. Riscurile sunt incalculabile și nu este greu de anticipat unde poate duce un asemenea personaj. Istoria ne arată că trebuie să luăm lucrurile foarte serios și să luăm măsuri preventive, profilactice, pentru a preveni răul. Și dacă există legi, atunci ele trebuie aplicate de autoritățile abilitate ale statului român, întrucât, în caz contrar, personaje precum Călin Georgescu vor deveni tot mai periculoase, iar ideile sale și ale altor radicali se vor răspândi tot mai mult”, a spus Ottmar Trașcă pentru Adevărul.
În încheiere, el susține că Georgescu nu ar trebui lăsat să candideze din nou. Istoricul spune că noua candidatură a lui Călin Georgescu ar trebuie „să fie contestată și respinsă de Curtea Constituțională”.
„În mod normal, Călin Georgescu nu ar trebui lăsat să candideze din nou. Eu sper ca această eventuală nouă candidatură a lui Călin Georgescu să fie contestată și respinsă de Curtea Constituțională. Vă spun și de ce. În cazul Dianei Șoșoacă știm bine că a existat o contestație la CCR care a fost admisă pentru declarații care încălcau Constituția.
Declarații care, din punctul meu de vedere, au fost mult mai puțin nocive comparativ cu cele ale lui Călin Georgescu. Iar riscurile sunt mari. Revin la declarația dată de Călin Georgescu în aprilie 2024, în care a afirmat textual că nu vor mai fi partide politice în această țară, dacă va câștiga alegerile prezidențiale, pentru că strămoșii sunt vii. A spus și că partidele politice sunt niște gloabe la carul de aur al poporului român. Or, când cineva care aspiră la funcția de președinte al României neagă dreptul la existență a partidelor politice înseamnă că acea persoană intenționează să instituie un regim dictatorial.
O asemenea afirmație, alături de cele antisemite, încalcă în mod flagrant Constituția României și legile țării. Și sunt doar câteva exemple. În orice caz, avem de-a face cu un personaj, cu numele de Călin Georgescu, ce promovează un discurs care preia elemente din retorica antonesciană, din ideologia legionară și chiar nazistă, unele copiate cuvânt cu cuvânt. Din nefericire, foarte mulți susținători ai lui Călin Georgescu și ai extremiștilor în general nu sunt deloc informați cu privire la trecutul istoric al României și la cel al Europei. Ei nu știu ce tragedii au provocat mișcările de extremă dreapta și personalitățile așa-zis salvatoare, profetice, care s-au dovedit a fi, în cele mai multe cazuri, dictatori lipsiți de scrupule. Din păcate, foarte mulți conaționali sunt foarte superficial informați, pentru a mă exprima eufemistic, cu privire la realitățile existente la nivelul României și al Uniunii Europene. Tot mai des auzim „nu mai avem nevoie de NATO, nu mai avem nevoie de UE“.
Ei nu știu că fără UE nu am fi ajuns în cea mai prosperă perioadă din istoria României, chiar dacă nu e totul perfect. Sigur, Uniunea Europeană nu e perfectă, există multe aspecte care pot fi criticate, este nevoie de reforme. Dar, critica trebuie să fie constructive, și nu distructivă. Apartenența la UE și apartenenţa la NATO au asigurat României dezvoltare, prosperitate, securitate și pace! Suveraniștii nu conștientizează faptul că ieșirea din NATO și din UE ar arunca România înapoi cu zeci de ani, din punct de vedere economic, politic și militar, și ar plasa-o din nou la cheremul Rusiei putiniste.”, a conchis istoricul Ottmar Trașcă.