Călin Georgescu, în fața unei posibile excluderi de la alegerile prezidențiale
Deputatul PNL Alexandru Muraru a declarat la RFI că Călin Georgescu nu ar trebui să ajungă pe buletinul de vot la alegerile prezidențiale, invocând mai multe motive care ar putea împiedica validarea acestuia ca și candidat.
În opinia lui Muraru, validarea unui candidat pentru funcția de președinte se face în baza unei decizii a Biroului Electoral Central (BEC), iar ulterior, în cazul unei contestații, aceasta poate fi revizuită de Curtea Constituțională (CCR).
Motivele pentru care Călin Georgescu nu ar trebui să poată candida
Muraru a detaliat motivele care îl fac să creadă că Georgescu nu ar trebui să poată candida.
Deputatul a subliniat că, potrivit documentelor serviciilor de informații românești, Georgescu ar fi implicat într-o fraudă majoră care a modificat desfășurarea alegerilor prezidențiale anterioare, constituit un atentat la ordinea constituțională. Acesta susține că o astfel de acțiune face imposibilă candidatura sa la viitoarele alegeri.
Muraru a adus în discuție cazul Dianei Șoșoacă, care a fost exclusă din alegerile prezidențiale, motivând că atât Șoșoacă, cât și Georgescu au exprimat viziuni incompatibile cu valorile constituționale ale României.
Deputatul PNL consideră că declarațiile lui Georgescu împotriva apartenenței României la NATO și Uniunea Europeană sunt mult mai grave și directe decât cele făcute de Șoșoacă, argumentând că asemenea atitudini nu pot fi tolerate în campania electorală.
”Eu, personal, nu văd cum domnul Georgescu ar putea candida în alegerile prezidențiale, pentru câteva considerente.
Primul considerent ar fi acela că domnia sa este cel care, în baza documentelor serviciilor de informații românești, a produs o fraudă majoră, care a modificat felul în care s-au desfășurat alegerile prezidențiale și a fost un atentat la ordinea constituțională.
Doi: un candidat care fraudează în acest mod atât de brutal alegerile nu văd cum ar putea să candideze din nou.
Trei: ne-am uitat la felul în care un alt candidat extremist, Diana Șoșoacă, a fost exclus din alegerile prezidențiale, evident, pentru că a existat o contestație pe numele său, care făcea trimitere tocmai la câteva valori constituționale pe care acest candidat le încălca și nimic nu mă împiedică să cred că același lucru se va întâmpla și în cazul domnului Georgescu, unde afirmațiile împotriva apartenenței României la NATO, la UE, sunt mult mai grave, mult mai incisive, mult mai directe, mult mai concrete decât cele pe care le făcea Diana Șoșoacă”.
În acest context, Alexandru Muraru consideră că sunt multiple elemente care susțin imposibilitatea candidaturii lui Georgescu, chiar dacă în prezent nu există un obstacol legal explicit. Deputatul afirmă că, deși nu există un impediment legal imediat, validarea candidaturii depinde în continuare de interpretarea BEC și CCR, iar deciziile Curții Constituționale, care au o putere semnificativă asupra validării, vor putea influența rezultatul final.
Când ar putea fi organizate alegerile prezidențiale?
Alegerile prezidențiale din România, programate pentru anul 2025, ar putea fi organizate în luna martie, conform planurilor inițiale. Totuși, acest lucru depinde de adoptarea urgentă a unui calendar de către Coaliția de guvernare, care trebuie să ia această decizie până cel târziu miercuri, 8 ianuarie. Conform legislației în vigoare, alegerile pot fi organizate doar la cel puțin 75 de zile după adoptarea hotărârii de către Guvern.
Pentru ca primul tur al alegerilor să aibă loc pe 23 martie, iar turul al doilea pe 6 aprilie, hotărârea trebuie să fie adoptată rapid, iar acest proces presupune convocarea unei ședințe de Coaliție între PSD și PNL, urmată de o ședință a Guvernului pentru a pune totul la punct. În cazul în care acest termen nu va fi respectat, alegerile prezidențiale ar putea fi organizate abia după Paște sau după Florii.
În acest caz, prima rundă ar putea avea loc pe 11 mai, iar a doua pe 25 mai. Mai există însă și posibilitatea ca alegerile să fie amânate până în vară, cu primul tur programat pe 25 mai și cel de-al doilea pe 8 iunie, scrie aradon.ro