Profesorul doctor în istorie Iulian Nechifor a comentat situația, afirmând că decizia CCR ar fi fost determinată de gravitatea informațiilor dezvăluite cu privire la Călin Georgescu. Nechifor a susținut că Rusia ar fi utilizat metode de manipulare a opiniei publice.
Călin Georgescu, atacat din toate părțile
Istoricul este de părere că o parte a mesajelor „propagandistice” a fost vehiculată prin figuri precum George Simion, Diana Șoșoacă și chiar Călin Georgescu.
Nechifor susține că acestea ar fi fost promovate prin intermediul clerului, iar Biserica Ortodoxă Română nu a luat ceea ce el numește o poziție clară.
O altă metodă utilizată de propagandă, în opinia lui Nechifor, a fost infiltrarea prin mass-media controlată de persoane aflate în conflict cu instituțiile statului român.
„Decizia CCR a fost una forțată de gravitatea evenimentului. După desfășurarea alegerilor prezidențiale, primul tur, și cele parlamentare este evident că propaganda rusă a fost bine organizată și regizată. Ea apelat la câteva elemente clasice pe care rușii le-au folosit în spațiul românesc de circa 300 de ani”, spune Iulian Nechifor.
Mesajele ar fi fost finanțate prin structuri sofisticate, incluzând firme paravan și asociații dubioase. Posturile media ar fi promovat ceea ce el consideră a fi „teorii conspiraționiste”, mesaje antivaccin și antidemocratice, cu scopul de a dezbina societatea românească și de a induce neîncredere în instituțiile statului și ale Uniunii Europene.
A criticat și platforma TikTok
Nechifor a criticat apoi sistemul de securitate națională pentru lipsa de vigilență în monitorizarea activității „grupurilor conspiraționiste”. Un punct central al dezbaterii îl constituie campania lui Călin Georgescu pe TikTok, despre care istoricul a susținut că a fost finanțată și organizată pe o perioadă de cel puțin patru ani, cu sprijinul așa-zișilor actori externi. Georgescu a susținut public că nu a cheltuit niciun ban pentru campania sa.
„Prima metodă a fost manipularea sentimentului religios și promovarea unui mesaj mesianic prin accentuarea opoziției dintre Occidentul decadent, eretic, imoral și „puritatea” ortodoxiei manifestată de lumea rusă. Acest mesaj a fost preluat și propagat de numeroși clerici ortodocși, cel mai reprezentativ exemplu fiind Teodosie de la Constanța. Anumite persoane din cadrul bisericii ortodoxe a promovat persoane dubioase cu mesaj rasist, legionar, antisemit, homofob, antidemocratic, antioccidental. Dintre aceștia îi amintim pe George Simion, Diana Șoșoacă și evident Călin Georgescu. Până acum Biserica nu și-a asumat nicio responsabilitate, ceea ce este extrem de grav. Promovând acest mesaj, unii clerici români au servit intereselor rusești în România”, precizează doctorul în istorie.
Nechifor a criticat apoi platforma TikTok, susținând că este acuzată frecvent de manipularea opiniei publice și destabilizarea democrațiilor occidentale.
„A doua metodă a constat în folosirea unor mijloace media de promovare a propagandei ruse, posturi deținute de fugari sau de patroni aflați în conflict cu instituțiile statului. Finanțarea acestor mesaje a fost una sofisticată prin folosirea de firme paravan, asociații dubioase, persoane cu capacitatea de a influența opiniile. Prezentarea constantă pe aceste posturi a unor teorii anti vaccin, conspiraționiste, provocarea unor frici homofobe, antidemocratice pe o durată lungă de timp a distorsionat realitatea, transformând dezamăgirea unei mari părți a românilor în furie. Pseudo-știința, numerologia, denigrarea constantă a unor politicieni sau personalități publice, instituții au avut drept scop însămânțarea sentimentului de neîncredere în instituții românești și europene. În mare măsură aceste scopuri au fost atinse. Faptul că aceste instituții nu au fost sancționate sau închise precum în Republica Moldova a fost o eroare majoră a sistemului de securitate a României”, a mai spus profesorul botoșănean.
Nechifor susține că șansele lui Georgescu mai participe la alegerile prezidențiale sunt inexistente
Nechifor a susținut și că șansele lui Georgescu mai participe la alegerile prezidențiale ar fi inexistente, din cauza încălcării legislației electorale.
În plus, istoricul a subliniat că autoritățile române sunt obligate să ofere explicații detaliate despre finanțarea campaniei lui Georgescu și să identifice colaboratorii interni ai acestor acțiuni de influență.
„În lumina acestor informații la care avem acces este evident că domnul Călin Georgescu nu mai are șanse să se înscrie din nou în cursa electorală. Faptul că a încălcat flagrant legislația electorală este un argument suficient. Părerile sale publice dintre care spicuim naționalizarea firmelor străine, intenția de a desființa partidele politice, sugestia că ar dori să scoată România de pe traseul și destinul său european sunt alte argumente. Problema este dacă și alți „suveraniști” sau extremiști vor fi interziși, gen partid POT, SOS sau AUR. În concluzie, Rusia a reușit până în acest punct să destabilizeze România și securitatea Europei de Est prin aceste instrumente”, a conchis Iulian Nechifor.