La începutul lunii februarie 2025, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a confirmat că a fost deschis un dosar penal în legătură cu finanțarea campaniei prezidențiale a lui Călin Georgescu.

Ancheta a fost deschisă din oficiu de Inspectoratul General al Poliției Române, iar polițiștii cercetează în prezent circumstanțele în care au fost finanțate activitățile de promovare electorală ale candidatului.

Verificările privind afișele neinscripționate ale lui Călin Georgescu

În urma unei sesizări din partea Autorității Electorale Permanente (AEP), Poliția Română a început verificări cu privire la afişele electorale ale lui Călin Georgescu care nu erau inscripționate corect în județele Caraș-Severin, Cluj și Vrancea.

Aceste verificări au avut loc după primul tur al alegerilor prezidențiale din 2024. În urma cercetărilor, polițiștii au aplicat sancțiuni în cazurile în care s-a impus.

De asemenea, AEP a solicitat poliției să identifice imprimeria sau tipografia care a realizat aceste afișe și să stabilească cine a comandat materialele promoționale.

Toni Greblă, președintele AEP, a declarat că aceste solicitări nu au primit încă un răspuns din partea poliției.

„Până în prezent, niciuna dintre aceste solicitări nu a primit un răspuns, sunt patru sau cinci județe implicate”, a spus Greblă.

Atribuțiile MAI și AEP în organizarea alegerilor

Ministerul Afacerilor Interne a subliniat că atribuțiile sale în organizarea alegerilor sunt strict delimitate și că nu se ocupă de analiza legalității finanțării campaniilor electorale.

”Potrivit legislaţiei în vigoare, Ministerul Afacerilor Interne (MAI), precum şi alte instituţii, au atribuţii strict delimitate în acest domeniu, pe diferite paliere de competenţe, rolul esenţial în organizarea şi desfăşurarea procesului electoral revine Autorităţii Electorale Permanente (AEP), inclusiv cu privire la analiza legalităţii finanţării campaniei electorale.

Ca urmare a celor 3 solicitări ale AEP, referitoare la afişele electorale ale unui anumit candidat, adresate Inspectoratelor de Poliţie Judeţene Caraş-Severin, Cluj şi Vrancea, poliţiştii au efectuat verificări în limita cadrului legal şi au aplicat, după caz, măsuri sancţionatorii, AEP fiind informată cu privire la toate demersurile iniţiate şi/sau realizate”, a menționat, luni, MAI.

În schimb, Autoritatea Electorală Permanentă are responsabilitatea de a verifica modul în care candidații își finanțează campaniile, conform legislației în vigoare.

Calin Georgescu
SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

Potrivit MAI, personalul AEP are obligația de a valida cheltuielile electorale și de a se asigura că acestea respectă plafonul legal stabilit.

„Afișajul neconform și verificarea finanțării campaniilor sunt capitole distincte în legislația română. AEP este responsabilă pentru validarea cheltuielilor electorale efectuate de candidați și partide politice”, a precizat MAI într-un comunicat oficial.

Deschiderea dosarului penal și ancheta în desfășurare

Conform surselor MAI, Inspectoratul General al Poliției Române a deschis din oficiu un dosar penal pentru a analiza finanțarea campaniei lui Călin Georgescu.

„Totodată, dorim să vă informăm că Inspectoratul General al Poliţiei Române a deschis, din oficiu, sub îndrumarea unităţii de parchet competente, un dosar penal privind finanţarea campaniei unui candidat”, se menționează în comunicat.

În cadrul acestui dosar, au fost solicitate informații suplimentare de la AEP, pentru a clarifica aspectele legate de sursele de finanțare ale campaniei electorale.

„În cadrul acestui dosar penal au fost solicitate date şi informaţii inclusiv de la AEP (…) Readucem în atenţie faptul că, premergător procesului electoral, conducerea MAI a solicitat public întregului personal să îşi desfăşoare activitatea cu profesionalism, imparţialitate, echidistanţă şi neutralitate politică”, a adăugat MAI.

Conflicte și solicitări nerezolvate

Toni Greblă a mai afirmat că pentru cazurile de afișe neinscripționate, AEP a cerut ajutorul Poliției Județene pentru a identifica persoanele și tipografiile implicate.

Cu toate acestea, până la momentul actual, nu s-au obținut rezultate clare, iar solicitările AEP nu au fost rezolvate.