Fostul prim-ministru și ministru de Externe, Mihai-Răzvan Ungureanu, face dezvăluiri despre ascensiunea rapidă a lui Călin Georgescu în cadrul Ministerului Afacerilor Externe (MAE).
Potrivit lui Ungureanu, Georgescu a fost numit într-o poziție cheie fără să treacă prin examene sau evaluări, iar această situație ridică întrebări privind validitatea profesională a acestuia.
Cine l-a sprijinit pe Călin Georgescu pentru a deveni popular parcă peste noapte
Într-un interviu acordat Europei Libere, Mihai-Răzvan Ungureanu a explicat cum s-a ajuns ca Călin Georgescu să obțină susținere largă în primul tur al alegerilor prezidențiale.
El a subliniat că votul primit de Georgescu, în contradicție cu opiniile pro-NATO și pro-UE ale majorității românilor, ar putea fi explicat printr-o combinație între o strategie eficientă pe rețelele sociale și sprijin din partea unor segmente ale societății.
„În spate este un mecanism. Este un mecanism care poate fi descris în cuvinte foarte simple. Uitați-vă la mesajul pe care l-a avut domnul Georgescu. Este un mesaj de minim lexical.
Sunt cinci substantive, nu mai multe. Nu a venit cu niciun program, nu a venit cu nicio filozofie proprie de expresie politică în calitate de prezidențiabil.
Și de aici încolo, de câte ori aceste cuvinte din setul mic lexical apăreau pe platformă, în egală măsură erau angrenate softurile, așa numiții boți, de la roboți, softurile care generează scripturi repetitive”, a detaliat Ungureanu.
Această tehnologie modernă de promovare ar fi fost un factor esențial în creșterea popularității lui Georgescu.
Opiniile controversate ale lui Georgescu despre NATO și neutralitate militară
Călin Georgescu a șocat opinia publică prin declarațiile sale despre NATO și Rusia, susținând la Metropola TV că „șansa României este înțelepciunea rusească” și criticând NATO pe un ton similar la TVR 3.
Ungureanu a explicat că propunerea de neutralitate militară avansată de Georgescu și susținută de partidul AUR este o „fantezie” costisitoare și periculoasă.
„Neutralitate este cea mai nepotrivită soluție. Nu are cum să fie o soluție. Este o fantezie. În primul rând, neutralitatea este foarte costisitoare.
E motivul pentru care Elveția își permite să fie neutră tot așa cum își permite și Austria, pentru că sunt înconjurate de state NATO. Este foarte, foarte, foarte, foarte costisitoare.
În al doilea rând, neutralitate este semnul statului slab. În momentul în care consideri că poți să te aperi prin ceea ce reprezinți într-un mod autarhic, înseamnă că ori îți exprimi aproape paranoid senzația că ești excepțional și deci că te salvează orice, poate și Dumnezeu deopotrivă, ori pur și simplu nu înțelegi care sunt jocurile în materie strategică la nivel continental.
Trei: Un stat care și-ar permite să fie neutru, având doar la câteva sute de kilometri distanță un conflict foarte fierbinte, un stat care nu este de niciun fel de talia sau experiența militară a altor membre mari ale Alianței Nord-Atlantice, de la Marea Britanie la Turcia, dacă vreți, înseamnă un gest aproape sinucigaș.
Înseamnă să te lași în mâna circumstanței, fără să ai în spate nicio garanție pentru viitorul tău independent. Un stat ca România are nevoie întotdeauna de prieteni foarte buni, are nevoie de aliați foarte buni și aceasta nu se poate întâmpla fără ca România să fie parte dedicată a unei familii”, a subliniat fostul șef al SIE.
TikTok și influența campaniilor sociale
Ungureanu a atras atenția asupra platformei TikTok, folosită intens în campania lui Georgescu, subliniind că algoritmii acesteia nu sunt transparenți.
„Platforma nu a prezentat felul în care algoritmii selectează conținutul afișat”, a spus fostul ministru.
Cariera rapidă a lui Călin Georgescu în Ministerul Afacerilor Externe
În ceea ce privește perioada petrecută de Georgescu în cadrul MAE, Mihai-Răzvan Ungureanu a descris circumstanțele în care acesta a fost angajat.
În toamna anului 2004, Georgescu a intrat în MAE ca sfătuitor al ministrului Mircea Geoană, fiind ulterior numit director al Direcției Organizații Economice Internaționale, fără să treacă printr-un concurs.
„Vorbim practic, de preluarea cuiva din exterior, în interiorul Ministerului Afacerilor Externe, fără să treacă prin examene, fără să treacă prin evaluări și devine dintr-o dată ca și cum o mâna divină, ca să fiu să fiu în rima domnului Georgescu, se așează pe umărul său sau pe capul său, el devine diplomat și ajunge și director. (…)
Domnul Georgescu nu făcea în vreun fel, imaginea unei stele noi a diplomației românești. Mai ales că montarea sa într-o poziție de director, fără să fi avut în spate o biografie profesională adecvată, punea semnul întrebării și asupra validității sale profesionale”, a explicat Ungureanu.
Potrivit MAE, Călin Georgescu a demisionat în iunie 2005, la scurt timp după ce reforma inițiată de Mihai-Răzvan Ungureanu a început să fie implementată.