Alertă maximă în toate magazinele din România: „Lucrul acesta ne duce către pieire”

supermarket, alimente, produse

SURSA FOTO: Pixabay

Un aliment favorit al românilor poate conține substanțe dăunătoare. Directorul Institutului Național de Cercetări Alimentare (ICA) a explicat la ce trebuie să fim atenți și care este legătura dintre preț și calitate.

Iaurtul, un aliment favorit al românilor, poate conține anumite substanțe periculoase pentru sănătate. Alexandru Cîrîc, directorul Institutului Național de Cercetări Alimentare (ICA), a subliniat că mulți dintre noi aleg în baza prețului.

Iaurtul conține o materie primă de mai proastă calitate

Potrivit specialistului, alegerea prețului cel mai mic poate fi periculoasă. În momentul în care producătorul este forțat să diminueze prețul, este forțat pentru diminuarea prețului să folosească un produs, o materie primă de mai proastă calitate, spune el.

Simultan, alimentele mai ieftine pot conține coloranți, aditivi, în așa fel încât să simuleze cât mai bine „un produs nefalsificat”.

Potrivit specialistului, consumatorii își pervertesc astfel gustul și ajung să ceară „acele produse care nu mai sunt produsele pe care ar trebui să le consumăm”.

„Din păcate, omul alege pe baza prețului. Și lucrul acesta ne duce către pieire.

Ne ducem către prețul cel mai mic, producătorul este forțat să diminueze prețul, este forțat pentru diminuarea prețului să folosească un produs, o materie primă de mai proastă calitate, să falsifice, să adauge apă sau chiar produse mult mai ieftine, coloranți, aditivi, în așa fel încât să simuleze cât mai bine un produs nefalsificat, pe care noi îl consumăm ulterior, ne pervertim gustul și ajungem să cerem acele produse care nu mai sunt produsele pe care ar trebui să le consumăm”, a spus directorul ICA la Antena 3.

Probleme cu iaurtul vândut pe piaţă / SURSA FOTO: Dreamstime

Directorul ICA a realizat o comparație între mai multe tipuri de iaurt

Directorul ICA spune că a realizat o comparație între mai multe tipuri de iaurt. Au fost analizate următoarele:

  • un iaurt produs în stil clasic;
  • un iaurt extrem de industrial;
  • un iaurt undeva pe medie produs de un producător mic.

Cu o singură excepție, într-o grupă de 17 studenți, o singură excepție, toată lumea s-a dus către iaurtul industrial, spune specialistul.

Totuși, acesta nu mai este chiar iaurt, deoarece se pierde gustul tradițional al produsului.

„Am făcut o testare cu studenții de anul 3 și le-am dat mai multe tipuri de iaurt. Un iaurt produs în stil clasic, un iaurt extrem de industrial și un iaurt undeva pe medie produs de un producător mic, care respectă totuși niște rețete.

Cu o singură excepție, într-o grupă de 17 studenți, o singură excepție, toată lumea s-a dus către iaurtul industrial. Care nu mai este chiar iaurt, este un produs din lapte, nu este falsificat pe partea aceasta, însă gustul tradițional nu mai este acel gust.

Devine foarte cremos, se adaugă lucruri în el care să îl țină cremos, pentru că noi vrem ca iaurtul, atunci când întoarcem borcănelul, să stea în borcan. Așa cere consumatorul, drept pentru care producătorul ne dă un iaurt care stă în borcan.

Nu contează că are gelatină, alginat, sau alți aditivi. Pentru că noi cerem asta. Atât timp cât noi cerem asta, vom avea ceea ce cerem”, a mai spus Alexandru Cîrîc.