Ce boli pot apărea din cauza calității îndoielnice a aerului

Mulți români se confruntă cu aceste boli cunoscute. Totuși, nu toți sunt conștienți de faptul că aerul joacă un rol important în aceste boli.

Bronșitele

Bronșita este o inflamație a pasajelor bronșice, căile respiratorii care conectează traheea la plămâni. Interiorul fiecărui pasaj bronșic este căptușit cu o mucoasa umedă, ale cărei celule sunt ciliate. Cilii se mișcă de jos în sus, antrenând astfel impuritățile spre exterior.

Deși mucusul și firele de par din fosele nazale opresc trecerea prafului și a altor impurități care se pot află în aerul inspirat, se poate că agenți patogeni sau noxe să treacă, mergând spre plămâni. Tusea este reacția naturală a corpului la această invazie.

Există două tipuri de bronșită: bronșită acută și bronșită cronică.

Bronșită acută, inițial, se reprezintă că o strângere în zona pieptului, urmată de o tușe. Cu cât substanță mucoasa se acumulează în plămâni, bolnavul va începe să o elimine. Aceasta poate avea simptome precum febră, dificultăți de respirație, durere în plămâni și respirație șuierătoare.

Bronșita cronică are aceleași simptome precum bronșita acută.

Se estimează că 950.000 de cazuri de bronşite acute sunt provocate de poluarea aerului, care cauzează şi 134.000 de cazuri de bronşite cronice în fiecare an.

Bronşitele cronice pot să degenereze în bronhopneumopatii cronice obstructive. Aceasta este o afecţiune permanentă şi nereversibilă. Între 10% şi 15% din totalul acestor cazuri sunt asociate cu poluarea aerului.

Crize de astm

Astmul este o boală cronică a cailor respiratorii. În mod normal, căile respiratorii sau tuburile bronsice permit aerului să între și să iasă din plămâni. Dacă aveți astm, căile respiratorii sunt întotdeauna inflamate. Acestea devin și mai umflate și mușchii din jurul cailor respiratorii se pot strânge atunci când ceva declanșează simptomele. Acest lucru face că aerul să se poată deplasa în interiorul și în afară plămânilor, provocând recurente de respirație șuierătoare (un sunet fluierat când respirați), senzație de stramtorare la piept, dificultăți de respirație și tușe. Tusea apare adesea noaptea sau devreme dimineață.

Astmul constituie principala afecţiune declanşată sau agravată de poluarea aerului. Se estimează că între 10% şi 35% din cazurile de astm identificate în fiecare an sunt asociate cu acest tip de poluare.

Boli cardiovasculare

Poluarea este un factor care poate să declanşeze accidente vasculare cerebrale (AVC), infarcte miocardice şi angine pectorale.

Cancere pulmonare şi ale căilor respiratorii

Este dificil de estimat cu precizie numărul de cancere asociate poluării, întrucât cauzele cancerului sunt, prin definiţie, dificil de identificat. Totuşi, specialiştii sunt de părere că poluarea reprezintă un factor care poate să provoace acest tip de boală.

Afecţiuni ale sistemului reproducător

Poluarea atmosferică este considerată vinovată de scăderea fertilităţii masculine, de creşterea numărului de naşteri premature şi a cazurilor de mortalitate intrauterină.

Cine sunt cei mai predispuși la boli din cauza aerului poluat

Anumite categorii ale populaţiei sunt mai vulnerabile decât altele. Aşa cum precizează OMS, „efectele cele mai grave asupra sănătăţii sunt observate la persoanele deja bolnave. În plus, populaţiile mai vulnerabile, precum copiii, persoanele în vârstă şi familiile cu venituri mici, care au un acces limitat la îngrijirile medicale, sunt mai sensibile la efectele negative generate de expunerea la poluarea aerului”.

Primăria București a fost amendată pentru calitatea aerului

Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis acuză Primăria București că nu are un plan pentru menținerea unei bune calități a aerului și că nu a luat măsurile necesare pentru combaterea poluării. Ecopolis consideră că toate inițiativele din Planul Integrat privind Calitatea Aerului, elaborate de primărie, sunt ineficiente.

Conform unei analize Ecopolis, aproape toate măsurile propuse în Planul Integrat privind Calitatea Aerului (PICA) nu respectă cerințele legale de a fi cuantificabile și eficiente în soluționarea problemelor specifice.

Poluarea din Capitală a născut multe controverse în spațiul public.

Conform unor statistici, 25.000 de români mor anual prematur din cauza poluării aerului, iar cei mai mulți dintre aceștia sunt din Capitală.

Taxa de Oxigen implementată de Gabriela Firea a născut controverse

Primarul general Gabriela Firea și-a apărat proiectul, argumentând că este menit să reducă poluarea provenită din traficul rutier.

Cu toate acestea, modul de taxare introdus prin vinieta Oxigen nu ține cont de capacitatea motorului mașinii, nici de combustibilul folosit.

Primarul general Gabriela Firea și-a apărat proiectul, argumentând că este menit să reducă poluarea provenită din traficul rutier.

Cu toate acestea, modul de taxare introdus prin vinieta Oxigen nu ține cont de capacitatea motorului mașinii, nici de combustibilul folosit.