Mişcările calotei glaciare din Groenlanda au luat amploare în zece ani. Cercetători de la Universitatea din Washington au demonstrat recent în imagini cum se mişcă una din cele mai mari mase de gheaţă din lume ca efect al încălzirii climatice şi cu ce viteză.
La modul general, creşterile de temperatură determină topirea progresivă a gheţarilor, apa eliberată astfel punându-i în mişcare pe ocean. Deriva este accentuată de creşterea nivelului mării. Pentru a măsura viteza de deplasare a calotei glaciare, cercetătorii au analizat imaginile luate prin satelit a peste 200 de gheţari din regiune între 2000 şi 2010.
Rezultatele, care au apărut vineri în revista Science, arată o accelerare generală a dinamicii calotei groenlandeze cu circa 30% în ultimul deceniu. Evoluţia fiecărui gheţar diferă în funcţie de criterii spaţiale şi structurale.
Cercetătorii au constatat o accentuare semnificativă a vitezei de înaintare a maselor glaciare în nord-vestul şi sud-estul Groenlandei. ‘Există importanţi factori locali care determină amploarea schimbărilor de viteză a gheţarilor’, precizează Twila Moon, membră a echipei de cercetători. Potrivit concluziilor cercetătorilor, creşterea nivelului mării ca urmare a topirii gheţurilor din Groenlanda este în prezent mai mică decât în cele mai grave scenarii. Oamenii de ştiinţă nu fac însă pronosticuri asupra creşterii la care trebuie să ne aşteptăm. ‘Calota glaciară din Groenlanda şi Antarctica cuprinde imense cantităţi de gheaţă, având prin urmare un mare potenţial de creştere a nivelului mării. Trebuie să ştim mai multe despre ce se întâmplă ca să stabilim un scenariu’, încheie Twila Moon.
Sursa: Agerpres