Evaluarea actuală a climei, publicată în Nature Climate Transform, a confirmat că topirea calotelor glaciare din Groenlanda va contribui la o creștere cu cel puțin 27 de cm a nivelului oceanelor, chiar dacă nu se vor mai arde combustibili fosili chiar de mâine.
Proiecțiile au confirmat că încălzirea planetei a depășit estimările inițiale privind încălzirea la nivel mondial și că ne aflăm într-o perioadă extrem de dificilă, dacă nu se iau măsuri drastice imediat, informează Inverse.com.
Descoperirea „amprentei” confirmă predicțiile alarmante privind topirea calotei de gheață din Groenlanda
Descoperirile, făcute cu ajutorul observațiilor prin satelit, detaliază modelul unic al schimbării nivelului mării, asociat cu calota de gheață din Groenlanda. Amprentele sunt luate în considerare pentru a prezice creșterea globală a nivelului mării.
„Cantitatea de apă din topire, adică aproximativ 6 miliarde de tone pe zi, sau 18 miliarde de tone în weekend, este suficientă pentru a acoperi statul Virginia de Vest”, spune Ted Scambos, un cercetător de la Centrul de Observare și Știință a Pământului de la Universitatea din Colorado.
E tot mai clar că topirea calotei de gheață s-a accelerat
Acum este mai mult decât clar că topirea calotei de gheață din Groenlanda s-a accelerat, a spus Sophie Coulson, cercetător la Laboratorul Național Los Alamos și unul dintre autorii studiului.
La o bază artică din Groenlanda, aproape de cercul polar de nord, la o altitudine de 2.700 de metri deasupra nivelului mării, temperatura a urcat până la -1,6 grade Celsius, adică aproape de punctul de topire.
Calota de gheață din Groenlanda, care acoperă aproape 80% din țara insulară, conține cantități enorme de apă înghețată.
Topirea rapidă a calotei de gheață, responsabilă pentru 20% din creșterea actuală a nivelului mării
Topirea rapidă a calotei de gheață a Groenlandei este responsabilă pentru 20% din creșterea actuală a nivelului mării la nivel global, iar un studiu recent anticipa că dezintegrarea ei ar ridica nivelul mării la nivel global cu cel puțin 10 cm.
Studiul a fost posibil datorită noilor date furnizate prin satelit, partajate de Copernicus Marine Service, date care s-au întins pe o perioadă de peste 30 de ani și s-au extins la latitudini mai mari. Coulson a introdus observațiile privind modificarea grosimii gheții într-un model de calcul și a creat o predicție a nivelului mării din 1993 până în 2019. Apoi a comparat prognoza cu noile date satelitare și a găsit o potrivire perfectă.
Pe măsură ce ghețarii și calotele de gheață din zonele muntoase, inclusiv din Antarctica, încep să prezinte o pierdere semnificativă, schimbările de politică, rapide și decisive, pot atenua evenimentele catastrofale viitoare legate de climă, susțin experții.