Un mic grup de călugări belgieni intenţionează să reînceapă să îşi producă propria lor marcă de bere, la 200 de ani după ce o invazie a trupelor franceze a pus capăt producţiei de bere la abaţia lor, potrivit Reuters.
Călugării de la abaţia Grimbergen au început să producă bere în anul 1128 dar în anul 1797 au fost obligaţi să se oprească după ce armatele franceze au preluat abaţia şi au vândut echipamentele pentru producţia de bere. Ulterior, unii din cei mai importanţi producători de băuturi, precum Alken-Maes, divizie a grupului Heineken, au început să producă bere blondă şi brună cu marca Grimbergen în Belgia. La rândul său, grupul Carlsberg vinde băuturi cu marca Grimbergen peste hotare şi în schimb plăteşte redevenţe abaţiei belgiene.
În prezent, călugării de la Grimbergen au planuri pentru a-şi pune la punct propria lor micro-berărie unde să îşi producă propriile lor mărci de bere care să fie comercializate alături de alte băuturi cu marca Grimbergen care există pe piaţă.
"Vrem să ne construim o micro-berărie, la o scară mică dar care să aibă legătură cu tradiţia, exact în locul unde era odată berăria înainte de Revoluţia Franceză", a declarat stareţul Karel Stautemas. Acesta a adăugat că berăria călugărilor de la Grimbergen va fi mult mai mică decât cele care sunt gestionate de călugării trapişti, precum cele de la Chimay sau Westmalle. Şi alte abaţii din Belgia, precum este cea de la Leffe, au acceptat ca numele lor să fie utilizate în produsele realizate de marii producători de bere.
Deocamdată abaţia de la Grimbergen, care în prezent găzduieşte aproximativ 20 de călugări, trebuie să finalizeze un studiu de fezabilitate şi să obţină aprobările şi licenţele necesare însă Stautemas speră că noua bere Grimbergen va apărea pe piaţă în anul 2020. (Sursa: Agerpres)