Iată ce constatase Lagarde, după trecerea sa prin marile case boierești din București:
Masa în casele bogate era servită după moda rusească, cu numeroase feluri de mâncare.
Cuțitele și furculițele erau de argint și nu se schimbau în timpul mesei.
Servitorii erau numeroși, în mare parte țigani îmbrăcați în zdențe.
Numai arnăuții purtau costume bogate.
Prânzul se lua la două, masa ținând rar mai mult de jumătate de ceas.
Siesta era de rigoare, urmată de dulcețuri și cafele, dimpreună cu luleaua.
După aceea, lumea elegantă se ducea în caleașcă la Herăstrău, unde se luau înghețate.
Seara se juca cărți.
Cămătăria era la ea acasă
Bani turcești circulau împreună cu dolari spanioli și ducați de aur austrieci și olandezi.
Dobânda legală era de 10 la sută, rar luată în seamă, cazurile de cămătărie fiind frecvente.
Patima beției era rară printre boieri. Însă în clasele de jos se bea de se stingea.
Soarta țiganilor nu era de invidiat. Ca servitori erau de o murdărie îngrozitoare, iar bucătăria unui boier semăna mai mult cu un coteț de porci.
Slugile erau bătute fără milă la tălpi pentru cea mai mică abatere.
Foto: Bucureștii în vremea lui Caragea
Citește toată POVESTEA pe Evenimentul Istoric